10 decembrie 2010

Un punct de vedere



La "revista presei", diverse ziare şi agenţii de presă preiau articolul despre România apărut la The Economist: Disappointing Romania / Holes and corners / By the standards of its region, Romania is a big country with problems to match - România dezamăgitoare / Ascunzişuri / După standardele regiunii sale, România este o ţară mare, cu probleme pe măsură.

Cum din tot articolul s-a citat aproape numai intenţia lui Traian Băsescu (conform lui The Economist) de a fi prim-ministru în 2014, după încheierea celui de-al doilea mandat, "precum Putin", voi prezenta articolul integral:


Disappointing Romania
 
Holes and corners
 
By the standards of its region, Romania is a big country with problems to match 


http://www.economist.com/sites/all/themes/econfinal/images/the-economist-logo.gifStabilitatea este mai bună decât criza şi colapsul. Dar ce se aude despre revenirea economică? După risipa de timp şi bani într-un chef care s-a încheiat într-o prăbuşire, România s-a dezmeticit şi încearcă să facă faţă problemelor sale descurajante. Cea mai presantă este economia. În entuziasmul de a adera la Uniunea Europeană în 2007, România s-a bucurat de un boom de trei ani în care creşterea anuală a ajuns la un uimitor 8%. Deşi un guvern prudent ar fi apăsat frâna, România a apăsat pedala de acceleraţie, acumulând un deficit bugetar mare. Crahul din 2009 a forţat ţara să caute un bailout la FMI de 20 miliarde € (26 miliarde dolari) în 2009.

Care a creat, cel puţin, o cămaşă de forţă externă binevenită pentru pentru politicienii divizaţi. Dar condiţiile bailout-ului, cum ar fi o ţintă pentru deficitul bugetar de 4,4% din PIB anul viitor, au fost dure. Reducerile mari de cheltuieli au inclus o reducere de 25% a salariilor din sectorul public, care sunt mari pentru câţiva, mici pentru majoritatea. În doi ani, sectorul public umflat a concediat mai mult de 100.000 de angajati. După ce Curtea Constituţională a respins o reformă a sistemului de pensii, guvernul a ridicat TVA la 24%.

Mulţi români văd banca centrală [BNR] ca instituţia lor cea mai solidă. Guvernele vin şi pleacă, dar şeful său din 1990, Mugur Isărescu, este o prezenţă de fundal puternică. Banca menţine leul, moneda din România, destul de stabilă, inflaţia scazută, şi aţinteşte un ochi atent asupra sistemului financiar (care este în formă bună, spre deosebire de multe altele). Dar ea nu poate face multe pentru a menţine creşterea economică, preconizată a fi doar de 1,5% în anul următor.

Exporturile au început să crească, cu un sfert faţă de anul trecut. Dar asta ajută în principal companiile cu capital străin din România. Ajutorul ar putea veni de la cele 30 de miliarde de euro rezervate de UE pentru România [fonduri europene], dar numai 1,5 miliarde s-au cheltuit până acum. Nu există încă un drum corespunzator între Bucureşti şi Constanţa, portul principal.

Guvernul este o coaliţie nepopulară dintre PDL, partidul preşedintelui fermecător, dar imprevizibil, Traian Băsescu, şi o alianţă care reprezintă minoritatea maghiară. Chiar şi criticii nu-l acuză de populism ieftin. Pe hârtie, programul de reformă arată impresionant, deşi tardiv. Dar mulţi pun la îndoială că ar putea vindeca bolile perene ale corupţiei, birocraţiei ineficiente şi serviciilor publice de proastă calitate.

Un bun exemplu de bune intenţii dar cu rezultatele slabe vine de la Snagov, o mănăstire pe o insulă unde Dracula, cel din viaţa reală, un principe numit Vlad Ţepeş, se presupune că a fost îngropat. Cu multă fanfară, autorităţile au construit un pod peste lac, un loc plin de frumuseţe, în speranţa de a atrage turişti. Acest fapt este binevenit: guvernele trecute l-au vitregit pe fiul cel mai faimos al României. Noul ministru al turismului, Elena Udrea (o blondă vivace şi bogată), vrea să-l pună pe prima scenă. Ea va conduce ambasadorii străini într-un "tur Dracula" pe la castelele sale [ale lui Dracula], la vară. Dar pentru vizitatorii obişnuiţi, găsirea drumului nemarcat spre Snagov este dificilă. Podul prost construit este o oroare. Un călugăr care vorbeşte grosolan cere o taxă mare şi spune despre ţiganii locali (romi) că sunt "gunoaie".

Judecând judecătorii 

Nici nu sunt investitori străini care să stea la coadă pentru a profita de solul fertil din România şi peisajele frumoase sau de forţa de muncă flexibilă, ieftină şi multilingvă. Serviciile sunt deosebit de slab dezvoltate. "Acesta ar putea fi atelierul Europei", spune un bancher străin, care încearcă din greu să rămână optimist. Ar putea fi, de asemenea, un centru regional pentru companiile interesate în afaceri în ţările vecine mai mici. Dar investitorii preferă certitudinile, nu modul tulbure, sacadat, de luare a deciziilor, care simbolizează politica românească.

Ei ar dori, deasemenea, mai multă dereglementare, mult-promisă, dar rareori pusă în aplicare. Şi se plâng în special cu privire la judecătorii ignoranţi şi incompetenţi. Pe hârtie, legile sunt din ce în ce mai aproape de standardele europene. În practică, rezultatele sunt imprevizibile. O afacere mare, Petrom, cu patronat austriac, se confruntă cu o mulţime de procese minore, şi încearcă în zadar să obţină de la instanţe identificarea reclamanţilor în mod corespunzător, specificarea dimensiunii plăţilor în hotărârile judecătoreşti şi gruparea cazurilor identice.

Marile cazuri de corupţie se urnesc cu greu, la fel ca şi unele reforme judiciare, cum ar fi noile coduri penal şi civil. Climatul de impunitate pentru cei bogaţi şi puternici este în mare parte dispărut. Chiar politicieni importanţi riscă închisoarea dacă dosarele lor, în cele din urmă, ajung la instanţe. "Corupţia este acum o afacere riscantă în România", spune ministrul justitiei, Cătălin Predoiu. Dar cea mai mare problemă în sistemul juridic este faptul că sunt atât de greu de schimbat judecătorii ignoranţi, incompetenţi, sau chiar ostentativ corupţi. Baricadarea constituţională a independenţei justiţiei din 2003 arată, în retrospectivă, că a fost o mare greşeală. Unii dau vina pentru această situaţie pe sfaturile din exterior.

Militanţii anticorupţie se pregătesc pentru un alt asalt, deşi mass-media acidă şi partizană îi face pe mulţi să considere că astfel de eforturi sunt fără speranţă. Victoriile anterioare, cum ar fi alegerea domnului Băsescu în "revoluţia portocalie" din decembrie 2004, s-au dovedit trecătoare. Scandalurile, în parte politizate, au pătat imaginea fostului capitan de navă, deşi el poate reveni încă, după metoda lui Putin, ca prim-ministru atunci când mandatul său expiră în 2014.

 Dar cei mai mari fani ai săi acum sunt în străinătate. Mulţi au apreciat apropierea de Republica Moldova (o provincie a României de dinainte de război, în care el a promovat acordarea de paşapoarte româneşti). Un atlantist convins, el este printre puţinii aliaţi rămaşi ai georgienilor, care se simt abandonaţi de cei mai mulţi dintre prietenii lor vechi. Ei ar vota pentru el acolo, indiferent ce ar face propriul său popor.

http://www.economist.com/node/17679741?story_id=17679741&CFID=156325996&CFTOKEN=79880796

9 comentarii :

Riddick spunea...

Din comentariile la articol, pe siteul The Economist:


dragos27 wrote:
Dec 9th 2010 7:26 GMT

“he may yet return, Putin-style, as prime minister when his term runs out in 2014.”

That would never happen because firstly and foremost Romanians are not Russians. Then, Basescu is being blown to pieces daily on the countries main media channels and has been so for almost all the time since he took charge in 2004. During 2006-2008 his party was not even part of the government and Basescu was cornered by the opposition. In 2007, the government tried to impeach him but the public saved him in the referendum. This is hardly the picture of a Putin-style president.
In 2006 he was the first romanian president to condemn communism in a Parliament session, unthinkable for many until now. Wether he meant it, it doesn’t matter, important is that he did it. In 2006 he forced the reluctant secret services to hand over the files of the former communist “Securitate” secret service to the Council for studying the secret police archives. The handing of files and the condemnation of communism were big deal, they meant something, a signal to all romanians that cajoling with the past is no longer possible.
As for the 30 billion promised by the EU and only 1,5 billion spent by Romania since 2007 up to now, that’s really a shame. For EU. It’s like showing a bottle of water to a thirsty man lost in the desert:”Oh, too bad you’re too weak to reach for it.”


MikeTarone wrote:
Dec 10th 2010 8:42 GMT

Hey, I am an American Romania and I strongly believe that whoever wrote
the present article is on drugs (big time). “The Economist” needs professionals.
I was under the impression that this piece was written by a Cuban or at least a Russian. Hey, guys before writing try to be sober. OK?
Or at list try a good school, it could help.


MikeTarone wrote:
Dec 10th 2010 9:28 GMT

Something very funny with this article.
I don’t know but as an American I smell Communism or at least Socialism, could
it be possible that the writer is a Romanian in the company of these disgusting inclinations?


CXUoQjyRA9 wrote:
Dec 10th 2010 9:51 GMT

To MarkTarone. Do no writing about communism from America. Come and live here in Romania. Only after that please post your comments!

Crystal Clear spunea...

Da, si eu am citit comentariile.
Am citit insa foarte recent ca omniprezentul George Soros ,"binefacatorul" si "filantropul" omenirii , cel care a distrus economiile a cel putin 5 tari, inclusiv Marea Britanie ( SUA este la principalul obiectiv acum)
este proprietar la "The Economist"

In aceste conditii n-are sens sa ne mai intrebam de ce apar acest fel de articole denigratoare la adresa Romaniei si a Presedintelui Basescu in aceasta revista.

Crystal Clear spunea...

Un exemplu de cum subventioneaza George Soros media ca sa influenteze opinia publica.


http://www.huffingtonpost.com/2010/10/20/george-soros-donates-1-mi_n_770241.html


O sa caut mai mult ceva mai tarziu, acum am ceva urgent de facut

Riddick spunea...

La The Economist sunt acţionari minoritari(şi)unii din familia Rotschild, majoritară este firma Pearson PLC:

The publication belongs to The Economist Group, half of which is owned by the Financial Times, a subsidiary of Pearson PLC. A group of independent shareholders, including many members of the staff and the Rothschild banking family of England,owns the rest. A board of trustees formally appoints the editor, who cannot be removed without its permission. In addition, about two-thirds of the seventy-five staff journalists are based in London, despite the global emphasis.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Economist

Dar interesele pot coincide, la o adică.

Crystal Clear spunea...

Cum il lauda The Economist pe filantropul G Soros :

http://www.economist.com/node/16994559?story_id=16994559&fsrc=rss

Crystal Clear spunea...

Am mai gasit la tine si articolul de mai jos despre cum influenteaza G Soros si alte publicatii externe :

http://riddickro.blogspot.com/2010/09/deutsche-wellesoros-vs-basescuromania.html

Crystal Clear spunea...

Precum si agenda Putin-Soros :

http://riddickro.wordpress.com/2010/07/02/2772/#respond

Riddick spunea...

Pâi spunea Glenn Beck într-un show de-al lui, recent, că Soros, la rândul lui, ascultă de alţii (Rotschilds included).

Acei "alţii" nici nu prea se expun mediatic, de fapt.

Ultimul link nu mai este valid, mi-a şters blogul WordPressul.

Dar:

The Soros-Putin Agenda for the Destruction of America

http://www.sodahead.com/united-states/the-soros-putin-agenda-for-the-destruction-of-america/blog-372507/

Crystal Clear spunea...

Sau (tot de la tine) :

http://theconservativemonster.com/2010/07/02/the-sorosputin-agenda-american-revolution.aspx

Salvez si eu cat pot :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: