19 noiembrie 2010

În sfârşit, cineva spune ce trebuie spus, deşi nu până la capăt



Referendumul constituţional trucat din 2003 (Cosmâncă l-a întins pe 2 zile, să se poată raporta o prezenţă de peste 50%) a dus la apariţia Art.137 (2) în forma: "Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene" (a doua propoziţie este adaugată în urma "validării" şi "aprobării" referendumului). De fapt, "Constituţia europeană", cum pompos era anunţată, avea trei puncte principale de modificare, mai puţin evidente pentru toată lumea (celelalte două puncte fiind mandatul de 5 ani pentru preşedinte - era cu dedicaţie pentru Adrian Năstase - şi crearea CSM, adică mafia juridică, pe baza alegerii judecătorilor între ei, ducând astfel la apariţia aşa-zisei "puteri judecătoreşti", fără niciun control popular ori constituţional, şi de ai cărei dinozauri nu reuşim să scăpăm nici azi).

Ne-am mai pricopsit şi cu o altă clauză, care exclude implicit orice referendum la ratificarea unor tratate care transferă atribuţii către UE - Art.148: "Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuţii către instituţiile comunitare, precum şi al exercitării în comun cu celelalte state membre a competenţelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în şedinţa comună a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor".

La o viitoare modificare a Constituţiei, toate aceste clauze ar trebui serios revizuite, şi introdusă o alta, la Art. 48 (Familia), modificând paragraful (1) prin adăugarea frazei: "Soţii trebuie să fie persoane de sex opus".

* * *  

Suntem, aşadar, sub presiunea trecerii la euro, pe care am anunţat-o pentru 2015. Noroc că putem vedea ce păţesc statele din zona euro, şi cum state mici, precum Slovacia, sunt în situaţia de a plăti prostiile statelor mai mari din eurozonă.

Preşedintele Traian Băsescu a formulat un punct de vedere oficial în ceea ce priveşte trecerea României la euro, într-un interviu acordat TVR:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că lecţiile date de state care au intrat în Zona Euro nepregătite ar trebui să aducă România cu picioarele pe pământ şi să realizeze că, pentru a rezista adoptând moneda europeană, are nevoie de o economie apropiată ca performanţă de cea a Germaniei.


Şeful statului a declarat, într-un interviu acordat TVR, că România va adopta moneda europeană "numai când va fi pregătită".

"Lecţiile pe care le-am văzut la ţări nepregătite să fie în Euro trebuie să ne aducă cu picioarele pe pământ şi să nu mai fixăm termene în timp, ci în realităţile noastre economice. Ca să rezişti în Zona Euro trebuie să ai o economie care să fie apropiată ca performanţă de statele puternice, cum e Germania. Nu mai poţi să te faci că îndeplineşti criteriile, dar să ai o economie care nu poate susţine realizarea cu uşurinţă a criteriilor de la Maastricht", a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 22 septembrie,  într-un interviu cu presa străină de la Bucureşti, că nu exclude posibilitatea ca România să adere la Zona Euro mai târziu decât la data pe care şi-a propus-o iniţial - 1 ianuarie 2015 - pentru a evita un scenariu de tipul Greciei.

"Apelul meu este să discutăm din nou, pentru a vedea dacă ne menţinem obiectivul (iniţial) sau dacă amânăm aderarea cu un an sau doi", a declarat şeful statului român, citat de cotidianul economic francez Les Echos.

"Exemplul grec ne-a arătat că trebuie să reflectăm serios şi trebuie să fim bine pregătiţi", a adăugat Băsescu.
"Ne putem încadra în obiectivul unui deficit public de 3% din PIB, dar criza ne-a arătat că trebuie să privim toate aspectele unei economii", a continuat preşedintele. El a precizat că pune "sub semnul rezervei şi al întrebării" data de 1 ianuarie 2015, stabilită iniţial de România pentru adoptarea monedei europene unice.

Până în prezent, autorităţile române au susţinut fără rezerve obiectivul unei intrări în zona euro la data stabilită, precizează Les Echos. Nu mai târziu de 22 martie anul acesta, aminteşte publicaţia, guvernul român indica într-un comunicat că "angajamentul în privinţa adoptării euro la 1 ianuarie 2015 este menţinut".

http://www.realitatea.net/basescu-romania-va-intra-in-zona-euro-numai-cand-va-fi-pregatita_773733.html


Bloomberg: Zona euro cade ca un joc de domino, iar problema este moneda unică

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: