07 mai 2010

Criza din Grecia ca pretext pentru creşterea controlului EuroSovietului



Încă de la referendumul constituţional trucat din 2003, când s-a prelungit votarea a doua zi, spre a se atinge o participare de minim 50%, s-au pus bazele renunţării la moneda naţională (leul), şi implicit la suveranitatea naţională în domeniul financiar. Astfel Articolul 137 (2) spune: “Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia si înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene”

Apoi, ratificarea Tratatului de la Lisabona fără referendum, în Parlament, cu o suspectă unanimitate (doar o abţinere şi un vot împotrivă) a lăsat liberă calea pentru viitoare imixtiuni ale UE în afacerile interne ale statului român. 

Desigur, planul sceleraţilor este realizarea statului european, ca pas spre statul mondial. Închipuiţi-vă cam ce "control" vom putea avea asupra "reprezentanţilor" la acel nivel, când nici în privinţa celor de la Comisia Europeană nu putem face nimic, nu pot fi aleşi ori demişi prin vot popular, iar funcţiile la vârf sunt atribuite prin desemnare, de catre şefii de guvern ori de stat, în şedinţe cu uşile închise. Niciun fel de dezbatere sau consultare la nivel naţional, nicăieri.

Şi mai numesc UE "un exemplu de democraţie"...

Ronald Reagan spunea : "WE THE PEOPLE tell the government what to do, they do not tell us. Man is NOT FREE unless government is LIMITED" (NOI, POPORUL, îi spunem guvernului ce să facă, nu ei ne spun nouă. Omul NU ESTE LIBER fără SĂ SE LIMITEZE puterea guvernului")


Comisarul Olli Rehn a anunţat că va propune controlul bugetelor statelor UE de Comisia Europeană, înainte de trecerea lor prin parlamentele naţionale.
Propunerea va fi oficial prezentată în mai, de Comisia Europeană. Rehn: "Vom cere schiţa de buget în primele luni ale anului, să spunem, din ianuarie până în iulie. Nu rubrică cu rubrică, ci bugetul ca ansamblu, astfel încât Comisia ar analiza iar grupul miniştrilor de finanţe din zona euro ar efectua o expertiză şi ar face recomandări privind bugetele naţionale, înainte de a fi prezentate parlamentelor naţionale". Am mai scris despre aceasta, aici.


La Ziare.com a apărut articolul de mai jos, care arată paşii prin care EuroSovietul încearcă să preia controlul economic al ţărilor din UE:

Opinii: cum ne ia Grecia din suveranitate

Grecia si criza ei economica sunt pe cale de a oferi un dar neasteptat si probabil nedorit Romaniei si restului Uniunii Europene. E vorba de pierderea suveranitatii statelor in favoarea UE.

Asta pentru ca furtuna prin care trece statul elen a convins tot mai multi dintre liderii Europei ca o uniune economica si monetara nu are cum sa functioneze in lipsa unui caine de paza. Adica a unei uniuni fiscale sau a altor organisme de control ce trebuie sa tina in frau excesele nationale.

Pentru Romania, cea mai probabila pierdere suplimentara de suveranitate va veni doar in cativa ani, cand vom reusi sa adoptam moneda euro, in varianta in care se concretizeaza crearea unui fisc european. Nu e exclusa insa nici varianta in care UE sa creeze mecanisme de control financiar nefiscal, dar care sa includa si statele comunitare care nu sunt in zona euro pentru a le impiedica sa deraieze economia europeana.

Putere pentru UE

Josef Joffe, editorul Die Zeit si unul dintre analistii care s-au opus dintotdeauna adoptarii monedei euro, compara lipsa de control asupra politicilor monetare ale statelor zonei euro cu un tren ale carui vagoane merg cu viteze diferite. Concluzia era ca asta ameninta sa deraieze intregul tren economic european.

Practic, o moneda comuna, dar fara o politica fiscala comuna inseamna ca nu poti sa controlezi ca statele in criza sa nu le traga si pe celelalte in jos. Din contra, esti obligat sa le sustii din banii tai. Pentru ca cele cateva sute de miliarde de euro de care are Grecia nevoie nu vor veni din buzunarele grecilor. Vor veni din cele ale germanilor, britanicilor sau francezilor in primul rand. Pentru ca ei sunt principalii contributori la bugetul Uniunii Europene.

Tocmai din aceasta cauza, cancelarul german Angela Merkel s-a opus pana in ultima clipa planului de salvare a Greciei. Pentru ca alegatorilor sai nu le place sa-i tina in spate pe altii. Problema e ca guvernele celor mai mari state din UE nu au pur si simplu ce sa faca. Trebuie sa salveze Grecia, fiindca altfel efectul de domino le-ar treage si pe ele in jos.

Cu toate astea, lectia e invatata: e nevoie de un mecanism de control asupra economiilor prost gestionate din UE. Desigur, mai exista unele, dar pur si simplu nu functioneaza. Spre exemplu, exista amenzile pentru incalcarea pactului euro. Doar ca ele nu se prea aplica. Olanda a platit o asemenea amenda, dar regula a fost incalcata atunci cand a fost vorba de Germania si Franta, care au refuzat s-o faca.

Grecia n-are de unde. Si, oricum, asemenea masuri sunt retroactive. Nu mai au nicio eficienta in cazurile in care dezastrul e deja produs. Rolul lor este de a pedepsi. Un Fisc european insa ar preveni asemenea dezastre, fiindca vagoanele mai slabe nu ar fi lasate sa deraieze. De fapt, ar fi obligate prin mecanisme fiscale sa faca ceea ce trebuie.

Pe cand un Fisc european?

Bineinteles, cele mai importante state UE nu prea doresc sa cedeze din suveranitatea nationala mai mult decat au facut-o atunci cand au trecut la euro. Cu toate astea, lipsa mecanismelor de control asupra euro cere masuri. Altfel, vor continua sa subventioneze economii-dezastru din banii lor.

Perspectiva unui organism fiscal european e luata foarte serios in considerare. Si chiar daca nu se intampla asta, vor trebui create alte organisme suprastatale de control si interventie. Fara indoiala.

Ce-i drept, dracu' nu e asa de negru. Orice asemenea organisme sunt controlate politic in comun. Inclusiv de Romania. Tinand seama de cum gestionam noi economia, un bici de la Bruxelles nu e chiar o idee absurda. Dar cedarea de suveranitate e cedare de suveranitate, orice s-ar zice. Inseamna ca renuntam sa gestionam unele din treburile noastre. Si va trebui s-o acceptam. Pentru ca aderarea la UE si apoi la zona euro inseamna oricum o cedare benevola de suveranitate nationala.

La urma urmei, vom fi mai asigurati. Dar cu inca un ochi rece al Bruxelles-ului atintit asupra noastra. Cu contributia Greciei, ale carei performante negative au afectat intreaga Europa. Si vor continua s-o faca.

Lucian Lumezeanu,
colaborator Ziare.com

7 comentarii :

Despina spunea...

Ieri la RFI la jurnalul de la 22,00 in limba franceza de la Paris se spunea cum Merkel+Sarkozy declara solemn ca vor salva Grecia si ca solidaritatea va duce UE inainate pe culmi nebanuite , etc ect, precum si intentia de a infiinta un Fond Monetar European...

Riddick spunea...

Van Rompuy spunea acum două zile că nu-i nimic, "criza din Grecia este un caz izolat".

De fapt ei vor să salveze euro.

Despina spunea...

EXACT...

Nu trebuie sa fii decat putin realist ca sa intelegi ca ,de fapt asta este miza.
Parca pe Hotnews am vazut ca pe Wall Steet e mare, mare panica

Riddick spunea...

Gerard Celente (un economist care are un institut de prognoză) zice că este doar începutul, nu scăpăm de o criza generalizată, revolte şi poate şi războaie civile:

Gerald Celente: Great 2010 Crash is looming

http://www.youtube.com/watch?v=L3eJ9YpJeEI

Despina spunea...

Mi-a placut tipul:
Singura solutie : Tara ( SUA) sa-si reconstruiasca propria structura de productie sa nu mai duca fabrici in China care sa produca mai ieftin doar pe baza fortei de munca ieftine pentru ca apoi SUA sa importe aceste produse..
Bineinteles este valabil si pentru Europa

costin spunea...

Din fericire euro va cadea inainte sa avem noi sansa sa il adoptam. Iar imigratia masiva din lumea a treia si aplificarea ei in anii care vin va grabi caderea monedei si disolutia UE. nu la tine am vaz citatul ala din Vaclav Klaus care spunea ca el e de acord cu intrarea Turciei in UE, pentru ca daca intra Turcia cu atit mai repede se duce dracu' toata sandramaua UE?

UE a fost si este un vis hipiot si asa va muri violent, cum au murit toate visele hipioare

Riddick spunea...

Nu stiam de opiniile lui Klaus privind Turcia, dar fac conexiunea cu europeistul Sarkozy, care nu vrea aderarea Turciei.

Site Vaclav Klaus:

2005:

Forum Istanbul: Turkey, European Union and the “Knowledge Society”

http://www.klaus.cz/clanky/1599

2006:

Enlargement of the EU: What to Say in Turkey?

http://www.klaus.cz/clanky/793



http://www.topnews.in/people/vaclav-klaus


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: