16 martie 2010

Marţi, se întorc ca s-o dreagă...



Coaliţia Grivco a reînviat şi boicotează modificarea Constituţiei

Modificarea Constituţiei şi aplicarea referendumului pentru trecerea la parlamentul unicameral sunt în momentul de faţă, pentru coaliţia Grivco, două impedimente fundamentale în logica păstrării privilegiilor şi a jocurilor de culise, sub umbrela bicameralismului, de la care nu vor să se abată. În acest sens, liderii alianţei PSD-PC şi ai PNL au făcut show mediatic ieri la consultările iniţiate de şeful statului la Palatul Cotroceni, alegând varianta boicotării acestora, sub pretextul prezenţei ilegitime la discuţii a grupului senatorilor şi deputaţilor independenţi. Astfel, „grupul de adunătură“ sau „partidul aflat la putere prin uşa din dos“ a fost motivul central în jurul căruia preşedinţii PSD şi, respectiv, PNL, Victor Ponta-Crin Antonescu, au tratat cu superficialitate discuţiile consultative cu şeful statului asupra procesului de modernizare al României. „Prezenţa la aceste consultări la acelaşi nivel de legitimitate al grupului aşa-numiţilor independenţi este inacceptabilă din punctul nostru de vedere şi am spus domnului preşedinte că, dacă Domnia Sa, prin prezenţa acestor oameni, cauţionează ceea ce se întâmplă în Parlament cu grupul independenţilor“, a spus Antonescu, după scurta sa participare la consultări. La rândul său, preşedintele PSD a opinat că partidul său nu poate accepta prezenţa la discuţii a Independenţilor, precizând că social-democraţii au lăsat la Palatul Cotroceni o mapă cu poziţia lor pe subiectul revizuirii constituţionale.
„Am venit la aceste discuţii cu toată buna-credinţă, am pregătit inclusiv un material pe care l-am înmânat preşedintelui vizavi de problema reformării statului şi revizuirii Constituţiei, priorităţile legislative ale partidului nostru şi ale grupului nostru parlamentar“, a menţionat Ponta.

Blocajul politic, miza principală a tandemului PSD-PNL

În faţa războiului de gherilă pe care opoziţia îl joacă în jurul păstrării privilegiilor şi a mandantelor actuale, şeful statului a declarat ieri că nu este un adept al revizuirii Constituţiei strict în limita referendumului, deoarece prioritare sunt şi descentralizarea sau reorganizarea teritorială.
Potrivit acestuia, cele două întrebări de la referendumul din noiembrie „nu sunt decât motivul de a deschide întreaga Constituţie şi a face un proces de revizuire care să fie adaptat nevoilor prezente şi viitoare“. „În mod categoric sunt şi alte lucruri care trebuiesc revizuite, plecând însă de la realitatea că avem o Constituţie pe care eu cel puţin o consider bună. Mai trebuie eliminate confuzii şi stabilite mai precis limitele de separaţie între puterile statului, precum şi modul de acţiune în anumite momente“, a afirmat Băsescu. În fond, liderii PSD şi PNL uită faptul că modificarea Constituţiei nu afectează actualul mandat al şefului statului, ci reprezintă o etapă fundamentală în modernizarea României. „Aş avea o mare rugăminte, cel puţin în ceea ce mă priveşte - nimeni să nu considere că vreau să impun un anumit model de Constituţie. Din punctul meu de vedere, mandatul meu nu mai este afectat de noua Constituţie. Eu îmi duc mandatul pe această Constituţie. De aceea, orice abordare de genul «preşedintele vrea să îşi întărească puterea» este superfluă, pentru că nu am legătură cu viitoarea Constituţie“, a declarat Băsescu. Pentru a elimina jocul de imagine pe care l-au făcut liderii PSD-PNL, preşedintele le-a adresat acestora încă o invitaţie separată pentru a veni astăzi la orele 18.00 la consultări la Cotroceni. În privinţa participării Independenţilor la discuţii, Băsescu a punctat faptul că excluderea acestora ar fi antidemocratică, în sensul în care ei au grup recunoscut la Camera Deputaţilor şi Senat.
Pe de altă parte, PD-L, UDMR, Grupul Minorităţilor Naţionale şi cel al Independenţilor au declarat deschis susţinerea pentru unicameralism şi, implicit, pentru tot setul de măsuri necesare modernizării României.

http://www.curentul.ro/2010/index.php/2010031641173/Politic/Coalitia-Grivco-a-reinviat-si-boicoteaza-modificarea-Constitutiei.html

5 comentarii :

Despina spunea...

Lupta ca dispersatii sa blocheze tot

Riddick spunea...

Până nu are majoritate PDL şi în Birourile Permanente, vax...

Nu poţi introduce ceva pe ordinea de zi.

Despina spunea...

Da,trebuie sa fie mult mai multa responsabilitate la alegerile din 30-11-2008.
S-au trezit abia in 2009

O mizerie !

Riddick spunea...

Tot la anticipate se va ajunge.

Despina spunea...

Sa speram.
Altfel vom suporta mizerai asta inca 5 ani


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: