19 februarie 2010

Hoo-pa! Fifty/fifty ?!

O ştire UNIMEDIA spune că doi deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova şi-au depus mandatul : premierul Vlad Filat şi Valentina Buliga, ministrul muncii.

Nu ştiu exact dacă legea electorală moldovenească prevede "rezerve" la listele de aleşi (adică în cazul în care deputatul moare ori părăseşte parlamentul pentru alte motive, pe locul rămas vacant vine primul din listă care nu a dobândit statut de parlamentar, de la acelaşi partid). Dacă ştim că la alegerile pentru funcţia de preşedinte alianţa guvernamentală a avut 53 de voturi (dintr-o sută), iată că acum ramân cu 51 de voturi, teoretic. Cel puţin până la completarea lor prin proceduri legale. Oare vom asista la răsturnarea "democratică", prin moţiune de cenzură, a guvernului Filat ?!
 
ULTIMĂ ORĂ. Vlad Filat şi-a depus mandatul de deputat

ULTIMĂ ORĂ. Vlad Filat şi-a depus mandatul de deputat
Foto: inconstantin.ro

Premierul Vlad Filat a renunţat la mandatul său de deputat în Parlament. "Îmi depun mandatul pentru a mă putea dedica în totalitate activităţii mele de premier. Am luat această decizie acum pentru că a luat sfârşit perioada când era necesară prezenţa mea. Pentru viitor lucrurile sunt clare, am adoptat legile necesare pentru ca Guvernul să-şi poată exercita o activitate bună", a declarat Filat, azi 19 februarie, în cadrul şedinţei Parlamentului.

Prim-ministrul a specificat că nu va indica ministrilor PLDM să renunţe la mandatul de deputat. "Fiecare din colegii mei care sunt miniştri şi deputaţi urmează să ia decizii de sine stătător. În cadrul partidului nostru predomină democraţia şi colegii mei urmează să beneficieze de acest lucru", a mai spus liderul PLDM.
 
 
Tot astăzi, la mandatul de deputat în Parlament a renunţat şi Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
  
Două interpretări mai puţin plăcute ale "schimbării" de la Chişinău - aici şi aici.

4 comentarii :

Despina spunea...

Ce mizerie !

Riddick spunea...

Să vedem, să vedem... cuvântul din poveste înainte mult mai este.

Anonim spunea...

e vorba de aia "cooptati" de la comunisti? om vedea, dar la romani interesul poarta fesul indiferent daca sunt pe dambovita sau dupa prut...

Riddick spunea...

Să vedem cum vor curge evenimentele, dar pare ciudată opţiunea abandonării a 2 locuri (deocamdată).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: