19 februarie 2010

Niger-Iran : conexiune radioactivă ?


În Niger a avut loc o lovitură de stat militară în urma căreia a fost răsturnat dictatorul Mamadou Tandja, la putere din 1999. Spre finalul celui de-al doilea mandat, la începutul lui 2009 (Constituţia prevede maxim două mandate pentru aceeaşi persoană), lt.col.(rez.) Mamadou Tandja îl doreşte pe cel de-al treilea, aşa că apare o "mişcare cetăţenească de sprijin" pentru cel de-al treilea mandat al lui Tandja. Purtătorul de cuvânt al acestuia anunţă un referendum pentru o nouă Constituţie, planificat pentru mijlocul lui 2009, în dezacord cu deciziile Curţii Constituţionale. Mişcarea aduce mult cu planul lui Manuel Zelaya din Honduras (care a eşuat). Dar lovitura de stat soft a lui Tandja reuşeşte, pe 26 mai dizolvă parlamentul (are dreptul, maxim odată la doi ani, cu alegeri generale programate în maxim trei luni), iar pe 27 iunie 2009 acesta suspendă guvernul şi anunţă că va guverna prin decrete. În august, câştigă referendumul pentru al treilea mandat, şi anunţă proiecte faraonice de miliarde de dolari, precum : o mină de uraniu, o rafinărie de petrol si un baraj pe râul Niger.

Aha... apare cuvântul acela - uraniu. Ei bine, Nigerul este al treilea (alte surse susţin că ar fi al patrulea) exportator mondial de minereu de uraniu. Unul despre care nu s-a vorbit prea mult, cel puţin pâna la descoperirea celor 550 de tone de concentrat de uraniu ("yellowcake") din Irak, care se pare că provin din minereu de uraniu din Niger.

Mai nou, Iranul este un client important pentru uraniul din Niger.
Nigerul a fost colonie franceză, şi nu-i deloc întâmplător acordarea unui important contract pentru exploatarea uraniului gigantului nuclear Areva (al statului francez), cu câteva luni înainte de dizolvarea parlamentului. La care a protestat slab UE, şi ceva mai mult SUA. Nu ştiu exact poziţia Franţei de atunci, dar protestează acum, la debarcarea pionului lor (şi al altora).

Departamentul de Stat al SUA are o poziţie diferită.

La sfârşitul lui ianuarie 2010, ministrul iranian al minelor şi industriei a semnat un memorandum de înţelegere (MOU) cu ministrul agriculturii din Niger, care răspunde şi de mine şi energie: "The Iranian side noted that Iran is highly advanced in the field of mine study and exploitation and said that Tehran would assist Niamey in exploration, establishment of a geological center and educating Nigerien specialists in exploration and extraction". 

Să nu-i uităm nici pe tovarăşii chinezi (China National Petroleum Corporation a semnat în 2008 un contract petrolier în valoare de 5 miliarde de dolari, pentru extragerea de petrol timp de trei ani).

Aşa că (noua) lovitură de stat poate va fi pozitivă.

7 comentarii :

Anonim spunea...

Misto Riddick. Africa ipocritilor.

Riddick spunea...

Stai să vezi ce indignare la Organizaţia Unităţii Africane ... (OUA - preşedinte Muammar al Gaddafi). ;-)

anarchix spunea...

off-topic:

http://www.schneier.com/blog/archives/2010/02/al-mabhouh_assa.html

Riddick spunea...

Citesc acum, este interesant. Am văzut şi filmul de 27 de minute. Unii zic că "femeia" este de fapt un bărbat în travesti. Nu găsesc linkul acum, dar caut...

Riddick spunea...

Am găsit link-ul:

This dude looks like a lady.

http://mypetjawa.mu.nu/archives/201051.php

anarchix spunea...

Anyway.
Intotdeauna mi-a placut stilul in care Mossad-ul si-a facut reclama.

Ce ma enerveaza la culme e reactia tarilor vestice. De unde si pana unde sa plangi de grija unui nenorocit de sef Hamas?

Riddick spunea...

Self-hatred West politicians ? ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: