12 decembrie 2009

București: final de partidă electorală fără perspectivă



Articol de Sorin Şerb  (Radio Europa Liberă)

Liberalii nu trebuie să stea la butoniera socialiştilor lui Mircea Geoană...

Nu se putea imagina final mai potrivit pentru o campanie electorală în care candidaţii nu au precupeţit nicio metodă pentru a-i anihila pe ceilalţi: cifrele oficiale după susţinerea turului doi la prezidenţiale arată o diferenţă de cîteva zeci de mii de voturi, venite, zice-se din diaspora.

Scuturând scena cu dansul său triumfal, Mircea Geoană a răpit o noapte noului mandat al lui Traian Băsescu. Cu dansul a şi rămas. Institutele de opinie publică, făcătoare şi desfăcătoare de regi, au reuşit să-l transforme pe candidatul PSD în cetăţeanul turmentat al acestor alegeri. Convins că a câştigat, Mircea Geoană a spart butoiul cu bere şi a străbătut drumul către partidul liberal, principalul susţinător din al doilea tur, dus de un val de şampanie şi bună-dispoziţie. Televiziunile i-au arătat pe toţi la masă, puşi pe treabă, cu guvernul şi programul de guvernare gata de propus parlamentului.

Poate că, dacă ar fi stat aşa, lucrurile ar fi fost mai simple însă numărătoarea oficială a răsturnat estimările institutelor de sondare a opiniei publice. Astfel că, într-o campanie în care a reuşit să piardă toţi aliaţii posibili, Traian Băsescu a redevenit preşedinte, preluând de la antecesor, adică de la el însuşi, toate problemele nerezolvate şi alte câteva în plus. De două luni România este guvernată de fantomele lui Emil Boc în vreme ce guvernele susţinute de Traian Băsescu cearcă în zadar să se nască. Bugetul nu există nici măcar în stare de proiect şi nici programe pentru ieşirea din criză. Ultimele luni au fost ca o carte în care se repetă monoton paginile de intrigă, consumând steril interesul cititorilor pentru desfăşurarea acţiunii şi deznodământ.

Ce se petrece mai departe? Mister. Putem lăsa timpul să se scurgă pentru a afla, dar parcă se scurge degeaba. Cert este că în Parlament s-a născut o altă majoritate a cărei eternitate promisă iniţial începe să se crape. Cu toate acestea rămân suficiente mâini să îngroape orice guvern propus de Traian Băsescu. Deja liderii partidelor asociate cu PSD au anunţat că sunt decişi să preia cu ajutorul Curţii Constituţionale de la Traian Băsescu funcţia prezidenţială sau să-i reducă semnificativ din prerogative impunând propriul cabinet ministerial şi propriul prim-ministru.

La rândul lor, negociatorii Partidului Democrat Liberal au început să agite momeli multicolore, pentru toate gusturile politice. În vreme ce fostul viitor premier Klaus Johannis a anunţat că se întoarce la primăria lui, căci nu intenţionează să conducă alt guvern decât cel propus de coaliţia PSD-PNL, primul care pare să fi gustat din firul întins de oamenii lui Traian Băsescu este fostul lider liberal Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a început să găsească şi calităţi în oceanul de cusururi care l-a împins, nu odată, pe culmile disperării, pe când era premier. Liberalii, spune fostul preşedinte PNL, nu ar trebui să stea la butoniera socialiştilor lui Geoană şi nici să dea din coadă, când sunt duşi la plimbare de locotenenţii lui Ion Iliescu. Afirmaţii ironizate de Crin Antonescu dând senzaţia, însă, că PNL pare pregătit de o restructurare românească- adică prin atomizare.

13 comentarii :

Anonim spunea...

Nu vreau sa reunoasca infrangerea,
mai ales ca sant expertti in diversiuni,manipulari si inscenari.
Uni din PSD cer a se recunoaste infrangerea si a se trece la reforma in partid si apoi la normalitate.Se fac tot mai vinovati pe zi ce trece ca tara nu are Guvern,buget,fondurile din imprumuturi etc.Si tot mai multi
romani inteleg aceata situatie.

Riddick spunea...

Aşa-i.

monica spunea...

Stau si ma minunez pe zi ce trece,cum fac si desfac guverne,cum valideaza sau nu presedinti de tara,niste neica nimeni.
Cand isi bate joc de ei,cu o ironie pe care multi nu i-o inteleg,Basescu are mare dreptate.
Niste puhavi atat la corp cat si la minte,care in afara de manariilor de cea mai joasa speta nu stiu altceva sa faca.Si vine la tv unul de-asta,care are marele tupeu sa i se planga lui Tanase,ca el,marele senator de kkt,a fost ridicat din strada,abuziv.
Si mai au tupeul unul ,mort din nastere,sa declame pe la toate televiziunile ca el nu face guvern cu marionetele lui Base.
Halal sa le fie si sa ne fie ca stam ca prostii sa inghitim toate fecalele unora ca ei.

Riddick spunea...

Cât om mai sta... nici acu' 20 de ani nu credea "cineva" că vom sta.

Riddick spunea...

"că nu vom sta"... :)))

Anonim spunea...

A tot scris pe blogul meu despre liberali. Imediat dupa primul tur am spus ca ar fi cel mai bine ca PNL sa ramana partid neutru. Am dat argumente, am propus niste scenarii.

Din pacate, o mare parte din ceea ce am scris atunci, s-a adeverit. PNL se gaseste acum intr-o situatie in care orice optiune ar face, la alegerile viitoare procentajul ii va scadea drastic. Daca raman in opozitie se scindeaza partidul. Daca merg la putere vor fi considerati (pe buna dreptate)niste demagogi ieftini. IN ambele cazuri, scorul PNL va scadea.

Si atunci, nu era mai bine daca ramneau neutrii? Acum puteau negocia cu oricine fara sa se fi facut de ras.

Riddick spunea...

PNL dacă nu scapă de camarila patriciană se va reduce la un satelit al PSD de 6-8 procente.

Variantele celelalte sunt fuziune sau alianţă cu PDL.

monica spunea...

http://sorinamatei.blogspot.com/2009_12_01_archive.html


citeste degraba.asta daca n-ai ajuns pe-acolo

Riddick spunea...

Mă duc să citesc. Ştiam blogul, dar n-am intrat de multişor.

monica spunea...

Foarte tare!
asa se explica de ce toti psd-ii au dat navala la Curte ;stiau ei de ce.
Acum asteptam Curtea !

Riddick spunea...

Aşteptăm. dar tot mă mai aştept ( :) ) la o şmecherie. Cu ăştia de la CCR nu ştii niciodată.

anarchix spunea...

Liberalii, a.k.a penelistii, nu trebuie sa stea la butoniera nimanui. Trebuie sa dispara din istorie pe bune. Atat. Un simplu gest de bun simt.

Sunt de stanga oricum in parlamentul european. no love lost!

Riddick spunea...

Anarchix, sunt nişte socialişti care nu au balls ca să se declare ca atare. Dar lumea se prinde, uşor-usor.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Cătălin Predoiu, 2013: "Cunoscuta 'axă' Washington - Londra - Bucureşti trebuie să includă şi Berlinul. 

Cătălin Predoiu, 2013: "Fundaţia Konrad Adenauer este un partener al României. A ajutat mult România, de exemplu, a furnizat experţi pentru elaborarea unor acte normative ale Ministerului Justiţiei. În prezent, derulează un program important de cursuri de guvernare publică, în care sunt implicaţi 120 de experţi în varii domenii. Vom coopta aceşti experţi în aparatul tehnic al Guvernului Alternativă PDL, ca staff de suport al miniştrilor noştri. Suntem un partid de centru dreapta care crede în proiectul european şi valorile europene."

 

Postări populare: