23 ianuarie 2022

În primii 200 de ani a fost creşterea cea mai rapidă

"Copacul Mark Twain", un arbore sequoia uriaş, doborât în 1891, şi despre care se crede că a încolţit dintr-o sămânţă "pe la anul 550". Adică la puţin timp după căderea Imperiului Roman de Apus (476), şi pe timpul împăratului Justinian, al Imperiului Roman de Răsărit. "Felii" din trunchiul său (sănătos, după 1300 de ani) sunt păstrate în muzeele de istorie naturală din New York şi Londra. I s-a dat numele scriitorului fiindcă aşa era obiceiul vremii, "să se evidenţieze o personalitate", iar Mark Twain a scris şi pe când locuia într-o cabană în Sierra Nevada, "în ţinutul sequoia" (California).


"răbdarea timpului" (click aici sau pe poză pentru zoom)
grosimea cojii - cam cât lăţimea capului
inelele sunt circulare/simetrice cam în primii 200 de ani,
 apoi devin asimetrice (înclinaţia/vântul dominant, lumina solară...)
 

fotografie din 1891, la momentul doborârii copacului (?)

2 comentarii :

Riddick spunea...

Apar în corespondenţa vremii menţiuni despre un fierăstrău (joagăr) pe comandă, "de opt metri" / 23 de picioare, "pentru exemplarul ales, înalt de 100 m / 300 de picioare".

Riddick spunea...

În epoca betonului armat, a duraluminiului şi a materialelor compozite, dispare "necesitatea" exploatării forestiere de sequoia, justificabilă doar pentru grinzi foarte lungi sau catarge de nave (aici s-ar potrivi mai bine ceva gen pinul Douglas).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Sorina Plăcintă, 2012: "Am fost încă de la început susținătoarea ideii de modernizare a felului în care suntem organizați. Am moștenit județele în forma lor actuală de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu ”înnoirile” aduse de Ceaușescu la începutul anilor 70. E rușinos să cultivăm această hărțulie veche, ineficientă, mâncătoare de fonduri și generatoare de două dintre cele mai grave boli ale statului: corupția și birocrația !"  

 

Postări populare: