23 ianuarie 2022

În primii 200 de ani a fost creşterea cea mai rapidă

"Copacul Mark Twain", un arbore sequoia uriaş, doborât în 1891, şi despre care se crede că a încolţit dintr-o sămânţă "pe la anul 550". Adică la puţin timp după căderea Imperiului Roman de Apus (476), şi pe timpul împăratului Justinian, al Imperiului Roman de Răsărit. "Felii" din trunchiul său (sănătos, după 1300 de ani) sunt păstrate în muzeele de istorie naturală din New York şi Londra. I s-a dat numele scriitorului fiindcă aşa era obiceiul vremii, "să se evidenţieze o personalitate", iar Mark Twain a scris şi pe când locuia într-o cabană în Sierra Nevada, "în ţinutul sequoia" (California).


"răbdarea timpului" (click aici sau pe poză pentru zoom)
grosimea cojii - cam cât lăţimea capului
inelele sunt circulare/simetrice cam în primii 200 de ani,
 apoi devin asimetrice (înclinaţia/vântul dominant, lumina solară...)
 

fotografie din 1891, la momentul doborârii copacului (?)

2 comentarii :

Riddick spunea...

Apar în corespondenţa vremii menţiuni despre un fierăstrău (joagăr) pe comandă, "de opt metri" / 23 de picioare, "pentru exemplarul ales, înalt de 100 m / 300 de picioare".

Riddick spunea...

În epoca betonului armat, a duraluminiului şi a materialelor compozite, dispare "necesitatea" exploatării forestiere de sequoia, justificabilă doar pentru grinzi foarte lungi sau catarge de nave (aici s-ar potrivi mai bine ceva gen pinul Douglas).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: