23 martie 2020

Pâi şi B.O.R. e (demult...) pe telecomandă

Iulian Capsali
 
ÎNTREBĂRI
 
Își asumă Sfântul Sinod comunicatul prin care Cancelaria Sf. Sinod (deci un vicar și câțiva preoți de mir, cu rol de funcționari care pregătesc actele) desființează slujbele de Sf. Maslu în plină epidemie, slujbele din Săptămâna Mare - inclusiv ÎNVIEREA DOMNULUI, cu bătaie pe viitor, deci după Sf. Paști, când sunt reglementate strict condițiile pentru cununii și botezuri?
 
ÎNVIEREA DOMNULUI, repet!
 
Când în istoria Bisericii a fost oprită seva care dă sens eshatologic întregii Creații?
 

Are acest drept Cancelaria - ca să ia hotărâri ce opresc total creștinii de la participarea la viața liturgică, decizii care schimbă complet fața Bisericii?
 
Niciodată, în istoria Bisericii, nu s-a întâmplat ca să fie cvasi anulate slujbele, nici sub turci, nici în bolșevism.
 
Cine a învestit o cancelarie cu asemenea responsabilitate? Reiese aceasta din statutul BOR?
 
Dacă nu, cine și cum răspunde?
 
Nu ar trebui ca Sf. Sinod să fie - date fiind implicațiile acestor decizii fără precedent în istoria vieții Bisericii - convocat de urgență?


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2577603739232431&id=100009484907272

6 comentarii :

Riddick spunea...

Trebuie făcută curăţenie temeinic, gospodăreşte, prin toate cotloanele statului şi societăţii. "Să curăţăm putregaiul până la lemn verde."

Anonim spunea...

Dl. Capsali , isi exprima nemultumirea asupra faptului ca Sfantul Sinod nu-si asuma public ca , " Cancelaria Sf. Sinod (deci un vicar și câțiva preoți de mir, cu rol de funcționari care pregătesc actele) desființează slujbele de Sf. Maslu în plină epidemie, slujbele din Săptămâna Mare - inclusiv ÎNVIEREA DOMNULUI, cu bătaie pe viitor, deci după Sf. Paști, când sunt reglementate strict condițiile pentru cununii și botezuri? " Pai si ce ma-sa s a faca si aia in conditiile actuale daca pana si ei vad cu ochiul liber faptul ca , CREDINTZA nu mai ajuta si de fapt nu mai exista ? Dar , te-ntreb eu stimate Riddick , nu cumva BOR a fost prima institutie care { inaintea altor institutii } a hotarat ca slujbele sa fie facute oriunde in afara bisericii. O fi fost doar o masura d e precautie , d e grija excesiva pentru sanatatea enoriasilor ? O sti dl. Capsali ca slujbele d e Sf. Maslu au ajutat vreodata romanii , fie in vremea turcilor fie sub comunisti ? Chiar mai crede dl. Capsali ca , mai exista cineva care sa puna botul la aiurelile escrocilor in sutana ? Nu frate , aia s e duc la slujbe deoarece asa s-au obisnuit iar de Sfintele Pasti , deoarece asa-i traditia . Uita dl. Capsali ca pe vremea comunistior { care faceau ei multe dar , slujbele de Pasti sau Craciun nu le-au interzis vreodata caci... n-aveau interesul } nu exista coronavirus care sa faca intr-o saptamana tot atatia morti cat faceau turcii intr-o luna . Nu mai exista credinta este foarte adevarat insa principalii vinovati , nu-s politicienii si panglicarii politici nu-s nici macar oile numite si enoriasi ci , insasi slujbasii BOR in frunte cu I.P.F. Daniel Ciubotea .Slujbasii BOR si BOR care , de-alungul anilor au devenit o adunatura de...Ce-mi sunt astia , ce-mi sunt politicienii ? Toti , o apa si un pamant !

Riddick spunea...

Şi noi suntem vinovaţi, că n-am făcut presiuni, mergând până la a ne "rupe" într-o nouă Biserică, dacă cea "veche" este irecuperabilă.

Anonim spunea...

Fi serios frate , fi serios ! Incepand d e la Marea Schisma s-au tot rupt ramuri { secte } din biserica , c-o fi vorba despre cea catolica sau ortodoxa .Iar " noi ", nu suntem vinovati decat de ascultarea orbeste a " pastorilor " fiind fix precum o turma de oi , capre , boi sau alte dobitoace ce , n-au fost inzestrate , asa cum am fost noi , cu-acel ceva numit : RATIUNE .Dar suntem ZOO...POLITICON .

Riddick spunea...

Nu-i vorba de a crede "precum baba Rada", dar trebuie apărată Biserica - virgulă - ca simbol identitar, chiar şi "cultural".

Anonim spunea...

Poate s-o aperi de ea insasi dar altminteri... Este cam multa vreme decand BISERICA { nu conteaza care din ele } , s-a indepartat de cei pentru care-a fost gandita . Pana si " capetele luminate " ce ne conduc azi , si aici includ inclusiv "capetele " Bisericii , pana si aia au ajuns sa rosteasca la un ison cuvintele Mantuitorului Iisus este a devarat adaptate vremurilor noastre : RUGATI-VA ACASA LA VOI !Pai , ce fel de credintza este aia facut online sau " in coltul tau de taina " ? Credintza nu trebuie si dovedita ... macar in vremuri de rastriste cum sant astea de azi ? Biserica , credintza marturisita sau nu , este SOCIALA , NU INDIVIDUALA chiar daca , individualitatea credintei sau necredintei fiecaruia dintre noi... " depinde dupa facultati " cum ar fi spus feciorul lui Balosu sau , dupa cum crede inclusiv baba Rada . Intrebare caci te s tiu sprintzar la minte : cel putin la modul teoretic , preotii , pastorii , n-ar trebui ca-n aceste momente grele sa fie in mijlocul " turmei " sa-i imbarbateze pe oamenii care compun aceasta " turma " , asa cum faceau popii aia din vechime care , este adevarat ca nu s-au confruntat cu , COVID 19 si nici cu gandirea liberala a unor " alesi " dar , s-au confruntat cu niste razboaie si chiar cu ciuma buonica , asta ca sa nu mai amintesc de acea epidemie de gripa spaniola a anului 1918 ??? Eu , am apucat vremurile cand , Patriarhul BOR Justinian Marina , cobora aproape zilnic din Dealul Mitropoliei si trecea strada spre Spitalul Brancovenesc , binecuvantand oamenii intalniti in calea-i si , intrand in Spital incerca prin rugaciuni sa aduca alinare celor care se aflau pe-atunci pe patul de suferinta . O fi fost de bine gestul sau sau nu , conteaza mai putin . Important este ca SE AFLA ACOLO UNDE ERA LOCUL SAU , UNDE TREBUIA SA FIE SI NU PRECUM SUNT AZI ACTUALII PREOTI SAU I.P.F. DANIEL CIUBOTEA !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: