21 octombrie 2019

Nu cinismul celor puțini a stins lumina ci anomalia majorității


"Anomalia Sibiu" se vrea repetată (iar!) la nivel de ţară. Maxim 2% etnici germani în oraş la prima alegere a Plăvanului la primărie, în 2000. Din partea "partidului" FDGR.

Şansele, par realiste.

reacţii.ro:

Mândri alergăm în beznă

Într-un întuneric surd simți cel mai bine singurătatea. Receptorii au rămas fără semnal; tu nu mai ești om ci un felinar stins, purtător de suflet.
De câteva zile, în România s-a lăsat bezna. Și cu cât devin mai zgomotoși viermușii României, tot mai necruțător se lasă liniștea de criptă. Forfota lor ne împinge spre vid, spre întunericul surd.

Nu cinismul celor puțini a stins lumina ci anomalia majorității. Noi, cei mulți, bucuroși la o ciosvârtă aruncată peste bot. Preocupați de cât bitum s-a mai întins peste câmpuri, de PIB, de năzuința stomacului plin și a curului plimbat în perne.

Parchezi la terasa cu de toate, te ghiftuiești și te hlizești în zare: “Hai, mă, că se trăiește bine la noi.” – Ignori cu bună știință nimicnicia ce te înconjoară. Din frică, naivitate, aroganță, ori dintr-un patriotism prost înțeles. Ghiftuim, hlizim complice și mândri alergăm în beznă.

De câteva zile, România s-a transformat toată într-o oglindă. Avem onestitatea să plecăm capetele și să ne vedem chipurile? În 30 de ani, instituțiile statului s-au pierdut în putreziciune sub atenția noastră, cu acordul nostru. Ba chiar le-am încurajat, ni s-a părut normal. Peste încă 30 de ani, vom alerga mândri peste oglinda spartă, într-un ritual deja împământenit. Așa suntem noi: Ghiftuim, hlizim și închidem telefoane când viața altora nu trece prin propriul stomac.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: