28 noiembrie 2017

Vom vedea în orele şi zilele următoare cum stăm


Adică, dacă... stăm sau ripostăm. 

Folosesc pluralul fiindcă e vorba de un atac la parlament (care fie că ne place sau nu, "pe-ăsta-l avem"). Este "îndemnat" de Departamentul de Stat al SUA ce să nu voteze. Adică un minister de externe, parte a executivului, dă indicaţii legislativului, adică organului reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării (conform Constituţiei). Uzanţele impun "comunicări" doar între structuri similare (executiv-executiv, legislativ-legislativ).

Dacă majoritatea PSD-ALDE nu le va pune mâna-n gât lătrăilor interni şi externi va dovedi că este complicele lor.

Nu-mi închipui un Klemm făcând ce face-n România, prin Polonia sau Ungaria. Ar fi luat la şuturi urgent. Instituţional, desigur, via ministerul de externe.

Văd demersul respectiv fie drept un gest de disperare, fie drept o regie. Adică, ori nu mai au mijloace discrete de a bloca evenimente neconvenabile, nu mai au (destui) oameni în poziţii-cheie; ori recurg la intimidare pe faţă (a dat înapoi ditamai parlamentul, ce-am putea noi face doar "pe persoană fizică"?).

MAE şi Parlamentul vor riposta?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: