28 noiembrie 2017

Vom vedea în orele şi zilele următoare cum stăm


Adică, dacă... stăm sau ripostăm. 

Folosesc pluralul fiindcă e vorba de un atac la parlament (care fie că ne place sau nu, "pe-ăsta-l avem"). Este "îndemnat" de Departamentul de Stat al SUA ce să nu voteze. Adică un minister de externe, parte a executivului, dă indicaţii legislativului, adică organului reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării (conform Constituţiei). Uzanţele impun "comunicări" doar între structuri similare (executiv-executiv, legislativ-legislativ).

Dacă majoritatea PSD-ALDE nu le va pune mâna-n gât lătrăilor interni şi externi va dovedi că este complicele lor.

Nu-mi închipui un Klemm făcând ce face-n România, prin Polonia sau Ungaria. Ar fi luat la şuturi urgent. Instituţional, desigur, via ministerul de externe.

Văd demersul respectiv fie drept un gest de disperare, fie drept o regie. Adică, ori nu mai au mijloace discrete de a bloca evenimente neconvenabile, nu mai au (destui) oameni în poziţii-cheie; ori recurg la intimidare pe faţă (a dat înapoi ditamai parlamentul, ce-am putea noi face doar "pe persoană fizică"?).

MAE şi Parlamentul vor riposta?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: