13 iulie 2016

Cum să continui austeritatea şi dezindustrializarea împotriva unui vot popular de 75%


Se poate generaliza: aplicarea de politici contrare "mandatului electoral".
 
Alegeri legislative 2012. USL (PSD+PnL+UnPR.eu) împreună cu PP-DD au obţinut - cumulat - un procent de circa 75% din voturi. Unii au zis că este o victorie "a stângii, împotriva lui Băsescu", eu am văzut în principal un vot de protest contra austerităţii (şi în secundar contra dezindustrializării şi a invaziei politico-economice a intereselor străine în România). Văzusem şi falsul sub care defila USL, care apucase dinainte de alegeri să-şi dea arama pe faţă, ratificând împreună cu PDL tratatul fiscal european, deci - austeritatea.

Cum să aplici după venirea la putere exact contrariul politicilor pe care ţi le-ai asumat, şi în acelaşi timp s-o faci gradual, asigurând atât "eficienţa" aplicării cât şi "alibiul" faţă de propriul electorat ? Căruia să-i vinzi poveşti despre "cum ai fost trădat", despre "divergenţe ideologice", "constrângeri obiective", blablabla.

Pâi, se parcurg următorii paşi:
  • Eliminarea PP-DD, prin migrarea parlamentarilor deja infiltraţi acolo dinainte de alegeri, închiderea televiziunii OTV şi obţinerea condamnării penale a liderului partidului. Care s-a dovedit a fi un papagal, nu un politician: dacă cunoşti mizele reale nu te laşi atras în capcane, rahaturi gen "şantaj pe câteva zeci de mii de euro".
  • Spargerea USL, pentru echilibrarea "jocului parlamentar" şi pregătirea paşilor următori. O schimbare de politici menţinând simultan USL grupat şi PP-DD (încă) nedizolvat ar fi însemnat crearea condiţiilor pentru creşterea unui partid antisistem, fie el PP-DD ori altul.
  • PnL fuzionează cu PDL, şi pentru votanţii PnL care nu digeră "fuziunea cu băsiştii" se inventează ALDE (Tăriceanu). Nu cumva să migreze spre un partid "necontrolat" de Sistem.
  • Complicii de la PDL asigură locuri eligibile "disidenţilor băsişti", deşi îi ştiau bine cine sunt. EuroBăse va anunţa teatral ("Adio, PDL !"), şi bineînţeles postelectoral, crearea "Partidului Băsesc" (PMP), ajuns partid parlamentar "pe barba" PDL-ului. Care (n'aşa ?!) - "n-a ştiut". Şi gata, sunt "rezolvaţi" votanţii băsişti care au văzut în fuziunea PDL-PnL o alianţă "cu USL-iştii".
  • Crearea şi (sau doar) folosirea unui incident precum incendiul de la Clubul Colectiv pentru a "justifica necesitatea" unui guvern tehnocrat, care va aplica austeritatea în an electoral, dar ca un guvern "de extratereştri", neasumat explicit (deşi la învestire a primit 389 de voturi pentru şi numai 115 împotrivă). Apar în stradă unii care "vor să-şi ia ţara înapoi" şi Ponta demisionează imediat. Aici scenariul este cel mai subţire: se vede concertarea, premeditarea, complicitatea.
  • PSD n-a reacţionat la "trădarea" UnPR.eu (* UNPR are link pe net cu .eu, nu cu .ro sau altceva), care a agreat propunerea lui Kraut Iohannis pentru premier tehnocrat, deşi (încă) alianţa majoritară PSD-UnPR.eu-PnL convenise în prealabil o propunere comună de premier politic (de la PSD). Propunerea va trece în parlament la un vot 389 la 115, deci PSD şi-o asumă, deşi ar vrea să pară altceva.
  • La începutul anului 2016, majoritatea organizaţiilor PSD respingeau participarea pe liste comune cu UnPR.eu pentru alegerile locale (şi, evident, legislative), dar conducerea le ignoră şi bagă uneperişti în primării si CJ-uri în dauna propriilor candidaţi, deşi cercetări sociologice arătau că o participare în nume propriu ar aduce mai multe poziţii, chiar şi fără cota-parte a PSD-ului din "Alianţa PSD - UNPR" (care a obţinut aproape 5%).
  • UnPR.eu anunţă fuziunea cu Partidul Băsesc. Postelectoral, desigur. După alegerile locale, când (n'aşa ?!) PSD "n-a ştiut" ce are de gând UnPR.eu: să-l bage la toamnă pe EuroBăse cu partid cu tot, în parlament. Ca să aibă cine continua austeritatea, eventual "cu PSD şi ALDE în opoziţie".

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: