09 iulie 2014

Dacă PPE pactează cu eurosocialiştii, este vremea şi să concureze cu ei pentru aceeaşi "bază". Oricum, nu li se mai cuvin demult voturile de dreapta.

 
PPE se conformează fatwei emise de eurosocialişti împotriva "extremei drepte". Democraţie UEistă. O concentrare la stânga, în timp ce dreapta ajunge să fie reprezentată real de partide tip UKIP, mai degrabă decât de conservatori.

"Parlamentul european" are 22 de comisii, fiecare cu câte un preşedinte şi câte patru vicepreşedinţi. Aceste funcţii (22+88) se atribuie la începutul mandatului după mărimea grupurilor europarlamentare, conform regulamentului. Astfel, ar reveni doi preşedinţi pentru ECR (conservatori), şi câte unul pentru GUE/NGL (eurocomunişti), Greens-EFA (verzi+separatişti) şi EFDD (eurosceptici).

Cum însă trebuie şi votul plenului, coaliţia PPE-S&D-ALDE a respins nominalizarea din partea grupului EFDD, alegând un membru ALDE pe poziţia ce revenea EFDD. Tocmai la Comisia pentru petiţii, adică interfaţa oficială cu problemele cetăţenilor. Doi europarlamentari (de la ECR) nu au fost admişi în alte două comisii, şi alţii de la EFDD (sau ELDD, în traducere "latină").

Eurocartelul n-are probleme decât cu dreapta şi cu euroscepticii, stânga şi-a putut ocupa poziţiile.

Cristian Preda "justificând" alianţa eurosocialisto-pepeisto-liberală ("De ce am participat la blocarea lui Farage"):

Nigel Farage a reușit să formeze un grup politic în PE, cu ajutorul decisiv al Mișcării 5 stele a italianului Beppe Grillo.
Numele acetsui grup este “Europa Libertății și a Democrației Directe”.
Vocile eurosceptice vor fi mai puternice în mandatul care abia a început.
Grupurile politice pro-europene din Parlament au reacționat și au decis să construiască un soi de cordon sanitar, izolând ELDD.
Mai precis, înțelegerile făcute în mod obișnuit în PE sub semnul distribuției proporționale oferite de algoritmul d’Hondt au fost încălcate și toți candidații ELDD la poziții de responsabilitate în cadrul comisiilor parlamentare s-au trezit că au parte de contracandidați.
De obicei, dacă totul e negociat, nu se prezintă decât o candidatură, din partea grupului căruia i-a revenit poziția cu pricina.
Acum, toți candidații ELDD au fost învinși.
Am participat, în calitatea mea de coordonator al PPE în AFET, la această mașinațiune.
Cred că e o poziție coerentă, deoarece dacă discursul eurosceptic e îndreptățit în incinta PE, fiind expresia unei sensibilități politice ce respectă regulile democratice, nu e firesc ca euroscepticii să participe la gestionarea treburilor unei instituții a cărei legitimitate o contestă.
Reprezentare – da, decizie – nu.
Singurii care au refuzat în chip explicit “cordonul sanitar” au fost… adversarii UKIP din Marea Britanie, și anume deputații conservatori.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: