10 martie 2014

Stropoleală şi stropşeală


BURSA :

MAKE


     Vă rog, respectuos, să încetaţi să mai vorbiţi de "români", ca şi când nu aţi face parte dintre ei.
     Dacă nu aţi înţeles din primul articol, atunci v-o spun acum, explicit: ca român, când vorbeşti despre conaţionali, spui "noi", iar nu, niciodată, "românii".
     De pildă, "Noi nu ştim să facem bani" înseamnă altceva, are altă nuanţă - o nuanţă importantă şi veţi vedea de ce - decât "Românii nu ştiu să facă bani".
     În prima variantă, înţelegem că ne adunăm să ne sfătuim cum să ne meargă mai bine; în a doua variantă, înţelegem că naţiunea română este infirmă.
     Contextul nu contează.
     Degeaba precizaţi că intenţia dumneavoastră, stimate domnule Adrian Vasilescu, a fost să mobilizaţi iniţiativa privată; de vreme ce "românii" sunt infirmi din naştere, de ce s-ar mai mobiliza?!
     Degeaba ne mai daţi exemplul chinezilor; chinezii nu sunt români şi deci nu suferă de infirmitatea pe care aţi decelat-o la români.
     Personal, vă creditez cu bunăcredinţă; dar mă cutremur la gândul că, totuşi, este posibil, când vă gândiţi la noi, să ne numiţi "românii".
     Dacă "românii" nu ştiu să facă bani, atunci cine ştie?
     Evreii?
     Lucian Boia susţine aşa ceva.
     El spune că nu exista nici un comerciant român în perioada interbelică.
     Domnilor, înainte să resuscitaţi antisemitismul, permiteţi-mi să vă explic: aveţi idee în care ţară de pe mapamond găsiţi evrei cerşetori?
     Cu certitudine, în Israel.

     Ţara evreilor este o ţară ca oricare alta, iar unii de acolo habar n-au să facă bani.
     Au făcut bani prin ţările în care s-au răspândit, pentru că asta a fost singura lor salvare.
     De îndată ce aduni evreii în propriul stat, o bună parte dintre ei îşi pierde "calitatea magică" să facă bani şi trebuie adunată în kibbutzuri comuniste.
     Nu este ironic că numeroşi evrei au emigrat din ţările comuniste, unde contau drept oameni avuţi, ca să intre în kibbutzuri?!
     Să vă explic, în continuare: ştiţi unde găsiţi numeroşi români înstăriţi?
     În străinătate.
     De îndată ce scăpăm din menghinea corupţiei de aici, surprindem prin iniţiativă, talent, hărnicie, inteligenţă.
     Ai noştri ne-au trimis, din străinătate, miliarde şi miliarde, în fiecare an şi nu au fost bani furaţi.
     Ce vreau să zic cu astea amândouă?
     Vreau să zic că, în privinţa priceperii să facă bani, nu există "evreii", "românii", "armenii", "grecii", "americanii" şi "boşimanii", ci sisteme care permit iniţiativei private să facă bani şi sisteme care nu permit - exemplele de afaceri bune în medii ostile sunt excepţii şi nu constituie contraargument.
     Soluţia avansată de Adrian Vasilescu pentru ieşirea ţării din sărăcie - îndemnul adresat studenţilor participanţi la programul de educaţie bancară să se apuce de afaceri private, este de esenţă pravoslavnică: hai!, dacă fiecare veţi face câte o afacere micuţă şi vă veţi crea singuri locurile de muncă şi dacă milioane de cetăţeni vor face la fel, eheheei!, să vedeţi cum se transformă ţara!
     Să fim serioşi, domnule Vasilescu!
     Paradisul nu se înfăptuieşte cu îndemnuri.
     Îndemnul îi îndreaptă pe tineri, direct, în malaxorul societăţii noastre corupte.
     Chioşcarul de pe trotuar, este obligat să-i plătească sectoristului "taxa de protecţie".
     Medicul stomatolog, care s-a întors din străinătate să-şi deschidă cabinet aici, are plicul pregătit pentru birul săptămânal.
     Micul producător de legume trebuie să-şi plătească taraba chiar şi în timpul iernii şi nu are rost să vă descriu ce pricepere trebuie să aibă la dat şpăgi şi câte şpăgi trebuie să dea ca să şi-o menţină şi încă, în ce fel trebuie să se mişte să nu-i fie mutată în vreun colţ al pieţei pe unde nu trece nimeni.
     O mică făbricuţă, o cârciumioară, import/export sau transport de mărfuri ori persoane (aveţi idee cum se face vama?) - toate au preţul lor, dincolo de orice business-plan, iar autorităţile le închid, când creşte inflaţia şpăgii şi micile afaceri nu fac faţă.
     Veniţi de pe Lună, domnule Adrian Vasilescu?!
     Chiar aţi crezut că nu avem spirit de iniţiativă?
     Chiar aţi crezut că suntem retardaţi?
     Chiar aţi crezut că de vină sunt "românii"?!
     Nu vă mai amintiţi cum primarul Traian Băsescu a intrat cu lama buldozerelor în chioşcuri, în timp ce ziariştii îl aplaudau, sub cuvânt că nu avem loc de trecere pe trotuare?
     Chiar nu vă daţi seama pentru ce are loc lupta politică din ultimul sfert de secol? 

     *  POST SCRIPTUM 1
     Cel mai mult mi-a plăcut la Adrian Vasilescu că îmi zice "maestru".
     E ceva, nu-i aşa?!
     "Maestre"!
     Ohohoooo!
     M-am stropolit să aflu ce înseamnă "stropoleală" - termenul folosit de Adrian Vasilescu în replica pe care mi-o dă - şi am aflat că este un regionalism căruia unele dicţionare îi atribuie înţelesul de "roboteală", iar altele, pe cel de "mustrare" (gândesc că are o legătură cu "stropşeală").
     Adrian Vasilescu lasă impresia că m-aş strădui din greu să fac ceva ce mi-am propus eu dinadins, cu articolul la care dă replica, eventual că urmăresc ceva ce nu are legătură cu prestaţia sa.
     Nu.
     Aici greşiţi, stimate Adrian Vasilescu.
     "Maestre" e în regulă.
     "Stropoleală", nu.
     Nu m-am chinuit, nu m-am stropolit, nu am robotit - am scris natural, din suflet, aşa cum cântă păsările.
     *  POST SCRIPTUM 2
     Nu.
     MAKE nu zice.
     MAKE nu se chinuie, MAKE nu însăilează şi mai ales, nu MAKE trage concluzia, în silogismul:
     Premisa 1 - "Românii nu ştiu să facă bani";
     Premisa 2 - Adrian Vasilescu este român;
     Concluzia - Adrian Vasilescu nu ştie să facă bani.
     Dacă Adrian Vasilescu ar fi ştiut, realmente, logica, atunci nu şi-ar fi permis să afirme că silogismul este şchiop; pentru că este un silogism elementar, din figura unu, care poartă denumirea mnemotehnică de FERIO, unde prima premisă este universal negativă (echivalentă cu "Nici un român nu ştie să facă bani"), a doua este particular afirmativă, iar concluzia este, după toate regulile aristotelice, particular negativă.
     Nu eu trag concluzia, ori, dacă o fac, atunci asta nu reprezintă vreo contribuţie personală, ci, doar, aplic regulile silogismului corect.

 
 link: Logica lui Make

8 comentarii :

Riddick spunea...

Polemica dintre "Make" (Florian Goldstein, patron şi editorialist la Bursa) şi Adrian Vasilescu (consilierul guvernatorului BNR, şi care face 78 de ani în 2014) a plecat de la articolul Din seria "Românii nu ştiu" ( http://riddickro.blogspot.ro/2014/03/din-seria-romanii-nu-stiu.html ).

Replica lui Vasilescu: Logica lui Make (http://www.bursa.ro/logica-lui-make-231359&s=banci_asigurari&articol=231359.html )

Stropoleală şi stropşeală este contrareplica lui Make.

"stropoleală":

STROPOLEÁLĂ, stropoleli, s. f. (Reg.) Faptul de a stropoli; roboteală. — Stropoli + suf. -eală.

stropoleálă2, stropoléli, s.f. (reg.) mustrare, certare.

http://dexonline.ro/lexem/stropoleal%C4%83/54877


"stropşeală" :

Ameninţare

Sinonime: pericol, primejdie; admonestare, apostrofare, critică, răsteală, stropşeala, avertisment.

http://dex.dictoo.eu/index.php?cheie=strop%C5%9Feal%C4%83,&#.Ux1IBc4hs1I

Riddick spunea...

Lucian Boia, 2002: "Problema noastră este că avem o mitologie istorică defazată în raport cu mitologia europeană. Se construiește o întreagă mitologie istorică europeană. Ieșim încetul cu încetul din faza națiunilor. Intrăm în faza construcției europene. Se poate vorbi, de pe acum, cum construcțiile istorice și discursurile istorice se adaptează la ceea ce se dorește să fie Europa. Asistăm la un dublu joc. Pe de o parte, sigur e integrarea europeană, față de care ne arătăm și suntem într-un fel atașați. Pe de altă parte, însă, auzim un discurs naționalist de toată frumusețea în materie de istorie, care nu se lipește de proiectul nostru de integrare europeană. Ăsta este dublul discurs. Astfel, un istoric foarte oficial cum este profesorul Scurtu scria, în ziarul Adevărul, că istoria românilor trebuie să revină la ceea ce este ea cu adevărat, să aibă patru piloni: vechimea, unitatea, continuitatea și independența. Poate că acestea sunt, nu spun că nu, dar sunt exact cei invocați în anii lui Ceaușescu. Ceea ce am constatat totuși în aceasta înșiruire este că lipsește orice referire la Europa. Toate sunt mituri naționale. Independența este iarăși un mit al sec. al XIX-lea. În Evul Mediu nu exista conceptul de independență, iar astăzi, mă întreb, de ce trebuie insistat chiar atât de tare pe independență când independența este ceva ce, încetul cu încetul, se pierde și nu numai în cazul românilor. Și Germania și Franta își pierd independența, nu mai au nici măcar monedă națională. Dacă facem construcția europeană, nu cred că mitologia independenței este prima care trebuie pusă înainte. Construcția europeană e inevitabilă, sigur, pastrându-ne ceea ce avem de păstrat, trăsăturile noastre naționale și atâtea alte lucruri. În contextul european nu se mai poate vorbi de o independență în sensul național, în sensul forte al termenului care corespunde epocii națiunilor, epocii statelor naționale".

http://riddickro.blogspot.ro/p/insectar.html

http://www.fundatiahoriarusu.ro/mituri-simboluri-manipulare-istorie-economie-si-politica-in-romania-de-astazi.html

Crystal Clear spunea...

MAKE a înţeles TOT . Sistemul politic este cel care te lasă să munceşti şi să fii prosper !
Cel mai grav lucru este că nemernicul de boşorog comunist Vasilescu distruge educaţia tinerilor. Degeaba le spui să-şi facă firme dacă trimiţi controale care să-i ameninţe cu puşcaria dacă nu dau spaga potrivită.
Tinerii nu mai înţeleg cine este cel bogat : cel care munceşte sau cel care cere, ameninţă şi primeşte spagă ?

Chiar mă gândeam câţi "români" mai pot gândi normal după atâta spalare pe creier....

Slava Domnului ,există!
MAKE mi-a luat o piatră de pe inimă.

Mai ales când mă gândesc la chioşcurile de lânga mine desfiinţate şi înlocuite de un MEGA IMAGE cu produse scumpe si comune, unde se perindă toată protipendada parvenitilor politic, cu vile de week-end...

Riddick spunea...

În România s-a dat în "mitul real" că prin muncă reuşeşti în viaţă. Promovând cocalari şi infractori încă neprinşi, mass-media a denaturat sistemul de valori.

Stânga a impozitat munca, "dreapta" a încărcat firmele.

Crystal Clear spunea...

De când am auzit că Ponta vrea să trimită din nou controale la firmele mici m-am şi gândit să suspend activitatea firmei şi să caut alte soluţii .
Nu mai suport să dau spagă
Impozitul pe venit nu le mai este suficient ?
Ce mai vor ?
Amenzile de circulaţie de peste 700 lei date de echipajele de Politie care pândesc precum haiducii, la mai puţin de 100 de metri înainte de ieşirea din localităţi, când cobori un deal nu le mai ajung la buget .
Un client străin mi-a spus că cea mai profitabilă afacere în Romania ar fi să înfiinţez o staţie de poliţie.
Şi nu vorbeşte aiurea. Lucrează de 20 de ani cu Romania, ştie ce vorbeşte.

Riddick spunea...

E un plan deliberat - "terminarea" României ca stat funcţional. Scoaterea creierelor şi meseriaşilor prin migraţie, şi falimentarea economică în scopul cumpărării pe nimic de către străini.

Crystal Clear spunea...

Da, este CLAR.
Iar forţa de muncă rămasă să aibă salarii"chinezeşti:

Riddick spunea...

Jesuit/Rothschild Deathblow to the World II. “We” want to Destroy Europeans, Create New European People Accepting Suffering, Poverty, China-low Wages”

http://new.euro-med.dk/20140224-deathblow-to-the-world-ii-inside-economy-professor-was-told-eu-wants-to-destroy-europeans-create-new-european-people-accepting-suffering-poverty-china-low-wages.php


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: