16 octombrie 2012

Václav Klaus - texte traduse



4 octombrie 2024
 
Şocantele, pentru mulţi surprinzătoarele evoluţii din Afganistan - fulgerătorul eşec al intervenţiei occidentale (sub conducerea SUA) susţinută de guvernul afgan şi triumful victorios al islamiştilor talibani, confirmă poziţia susţinută consecvent de IVK privind acest conflict şi participarea noastră.
 
În situaţia unor date și informații foarte superficiale și neconvingătoare, prezentate pe fondul obscur al isteriei covidice, în care tot felul de dezinformări și știri false se răspândesc prea ușor, și în atmosfera nervoasă a viitoarelor alegeri parlamentare din octombrie, nu vreau să-i concurez pe alți politicieni și comentatori printr-o declarație încă şi mai originală despre cazul Vrbětice, șapte ani mai târziu.
 
Consider vaccinarea ca fiind nenecesară, şi consider imensa propagandă din jurul vaccinării a fi, pe de o parte, propaganda companiilor farmaceutice care vor să tragă foloase mult şi bine de pe urma ei, iar pe de cealaltă, propaganda politicienilor care vor să răspândească teama în rândul publicului. N-o să mă prindeţi făcând aşa ceva.

Václav Klaus despre atentatul de la Bagdad - 11 ianuarie 2020
Decizia de a asasina un general popular și capabil al armatei regulate iraniene - un simbol al Iranului - și riscând prin urmare o destabilizare majoră în regiune, nu poate fi în interesul electoral al lui Trump, deoarece va fi folosită împotriva lui în campania electorală. De aceea, concluzionăm că decizia a fost în interesul cercurilor militare americane și al neoconilor. Este destul de evident că atacul asupra generalului Soleimani a fost (într-un fel) în interesul Israelului contemporan. 
 
Václav Klaus denunţă falsul numit "democraţie liberală" - 1 iulie 2018
Termenul "democraţie liberală" nu mai este un termen neutru din punct de vedere politic, ci a devenit o lozincă propagandistică. N-are rost să analizăm cum va fi fost folosit cândva sau de către cine. Să vorbim despre ce înseamnă azi. Scopul său este să limiteze noţiunea de democraţie - ca spaţiu general şi mecanism al competiţiei politice deschise - spre a o transforma în unica formă de organizare. Şi astfel ar urma ca după această democraţie să fie modificată lumea (societatea).


Declaraţia lui Václav Klaus privind rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale - 14 ianuarie 2018
Aş dori să-i felicit pe toţi votanţii care nu s-au lăsat intimidaţi de propaganda militantă antizemanistă şi şi-au dat votul pentru preşedintele de azi. Ceea ce înseamnă că ţin cu ţara noastră, nu scâncesc pentru interese străine, nu vor haos şi discontinuitate cu orice preţ.

Václav Klaus, total defazat, aproape ireal... - 2 octombrie 2017
Într-un comunicat, Václav Klaus cere intervenţia UE într-un conflict intern dintr-un stat-membru (Spania), şi chiar şi indirect aprobă acţiunile UE îndreptate împotriva Poloniei şi Ungariei; sorry, asta-mi arată textul, n-oi fi eu destul de subtil spre a vedea acolo o ironie...

„Poroșenko vorbește despre pace, dar se varsă sânge”
„Sancţiunile împotriva Rusiei? Absurde şi eronate!”

De ce repetă Illarionov minciuni anti-Klaus ? (Why does Illarionov repeat anti-Klaus lies ?)

Felicitare pentru Nigel Farage - 28 mai 2014
"Doresc să te felicit în modul cel mai sincer pentru succesul tău și al UKIP la alegerile pentru Parlamentul European. Aceasta este o veste mare pentru noi toți cei care dorim să vedem mai multă cooperare interguvernamentală în Europa, mai puțină centralizare și mai puțină birocrație și dispoziţii date de sus în jos. Sunt încântat că acum vor fi mult mai mulţi europarlamentari ca tine, care vor încerca să facă o schimbare radicală în UE.
Vă doresc mult succes, ţie și UKIP, atât în ​​Parlamentul European cât și în Regatul Unit, și aștept cu nerăbdare să te întâlnesc din nou în curând." 


"Există vreun motiv pentru a sărbători primii noştri 10 ani în UE ?" - 6 mai 2014
Discursul de la Danube Institute (Budapesta), "Is There Any Reason to Celebrate Our First 10 Years in the EU?".
"Recenta destabilizare politică violentă din Ucraina nu a fost o revoltă politică internă reală, ​​ci o revoluție importată. Organizatorii săi au avut alte planuri și ambiții decât de a introduce acolo libertatea și democrația." 

Interviu pentru ziarul elveţian Basler Zeitung, "Opfer der EU sind Demokratie und Freiheit".
"Fostul președinte ceh Vaclav Klaus vorbește despre manipularea occidentală privind Rusia, eșecul Uniunii Europene și zorii epocii post-democratice." 

"Establishmentul politic european reprezentat de elitele de la Bruxelles ia în calcul folosirea crizei ucrainene pentru a consolida centralizarea și unificarea Europei, în special în direcția unei politici externe comune (concepută să reducă la tăcere încă-diferitele politici externe ale statelor individuale din UE) și pentru crearea unei armate europene comune, o idee faţă de care cele mai multe state membre au rezistat până în prezent."

Institutul Václav Klaus: Ucraina - o lovitură de stat, iar situaţia va fi exploatată pentru crearea rapidă a unui centru de putere suprastatal la nivel european - 5 martie 2014
"Victimele celor ce se întâmplă astăzi în Ucraina suntem noi, și odată cu noi toți democrații europeni. Creșterea tensiunilor în Europa și în lume, revenirea retoricii Războiului Rece, mişcările armatelor, nu vor rămâne fără consecințe. Atmosfera de confruntare, amenințare și teamă va fi exploatată rapid înspre o înăsprire semnificativă a unificării europene și crearea rapidă a unui centru de putere suprastatal la nivel european."

"Occidentul, cu o mare iresponsabilitate, hrăneşte ambițiile și iluziile radicalilor din vestul Ucrainei."

 Lansarea cărţii "Integrarea europeană fără iluzii" în Danemarca - 21 februarie 2014
"Autorităţile europene sunt încă foarte departe de recunoaşterea eşecului actualului sistem şi necesitatea unei schimbări." 

"Așa cum am spus, comunismul - o epocă istorică - nu trebuie uitat, dar lupta noastră de astăzi cu ideile comuniste nu ar trebui să se limiteze la vechile lupte. Trebuie să luptăm cu comunismul în noile sale deghizări, în noile sale haine, care sunt uneori atât de chic şi de colorate, camuflând conținutul lor adevărat." 

'Ultimul capitol al cărții mele încearcă să spargă un tabu politic ce încă există, mai exact posibilitatea de a părăsi UE', a precizat Klaus (72 de ani) în paginile cotidianului Dnes, preluat de France Presse. Pentru șeful statului ceh /2003-2013/, 'Uniunea Europeană este un imens eșec, fără a mai discuta despre prostii de genul monedei comune'. 

Conferința Conservative Renewal 2013 : Reînnoire sau întoarcere ? - 20 septembrie 2013
"Trebuie să oprim acest curs. Trebuie să introducem schimbări fundamentale și o discontinuitate radicală cu trecutul. Noi - noi toți - fie trebuie să începem organizarea unei restructurări radicale a aranjamentelor instituționale ale UE, sau - individual - să ieșim din UE. Nu există nicio a treia cale."
 

Iluziile integrării europene - 15 septembrie 2013
"Noua mea carte, pe care editorul britanic a decis să o intituleze “Europa: spulberarea iluziilor”, reflectă frustrarea mea în ceea ce priveşte evoluția Europei. Acest titlu, însă, nu a fost întocmai ideea mea. Personal, nu am avut nici o iluzie despre integrarea europeană, aşa că spulberarea acestor iluzii nu a fost niciodată necesară pentru mine." 

Manifest: "Democraţi din Europa, treziţi-vă !" - 9 septembrie 2013 
"Autorii proclamă fără scrupule că Europa de astăzi înseamnă altceva decât "ceea ce națiunile individuale ar vrea ca lumea să fie". Crearea din nou a unui "creuzet de națiuni" în stilul vechii Uniunii Sovietice a devenit obiectivul deschis al acestei mișcări politice.Aceşti "noi lideri" doar rostesc în mod deschis ceea ce elitele europene contemporane ascund în cuvinte mai puțin radicale pentru a nu-i îngrozi prea tare pe cetățenii din țările lor."

Discursul de la Londra: "Europa de Est între stagnare în Vest și creștere rapidă în Est" - 8 iulie 2013
"Există o mulțime de lucruri de făcut în țările din Europa de Est înainte de a ajunge la nivelul economic al Europei de Vest. Acest obiectiv, ca atare, este discutabil și disputabil. Trebuie să recunosc că nu sunt sigur că fiind blocaţi în UE, ar mai fi vreodată posibil." 

Reacţie la arborarea "steagului" UE pe castelul Praga5 aprilie 2013
"La Castelul Praga, reşedinţa regilor și președinților cehi, de miercuri 3 aprilie 2013 flutură o pânză de culoare albastru deschis, cu stele galbene. Pentru unii, este o anumită satisfacție, pentru ceilalţi o dezonoare, pentru alţii doar un simbol vid, neinteresant.[...] Stilul actual de integrare europeană și-a mâncat mălaiul."

Ultimul discurs prezidențial - 10 martie 2013 
"De aproape 9 ani, asistăm la o tot mai mare centralizare a Uniunii Europene și la o slăbire a statelor membre, ceea ne ce duce la constatarea faptului că am încetat să mai fim o țară pe deplin suverană. Prin toate metodele disponibile pentru mine, am încercat să atrag atenția asupra acestor lucruri, dar adversarii mei din politică și din mass-media - de multe ori, fără cel mai mic argument de fond - mi-au respins opiniile. Cele mai multe dintre temerile mele sunt, din păcate, confirmate, iar acum chiar mulți dintre foștii mei adversari recunosc că este o problemă serioasă."

Interviu pentru săptămânalul polonez Do Rzeczy - 14 februarie 2013
"Václav Havel (și ideologia sa specifică, pentru care nu găsesc un nume mai bun decât cel de havlism) a fost dintr-o lume total diferită. Trata piața drept o băcănie, în loc de democrație credea în post-democrația elitistă, în loc de conservatorism și de valorile tradiționale promova modernismul distrugerii ordinii umane existente. A fost mai mult un ecou al iacobinismului francez decât al principiilor conservatoare britanice ale liberalismului clasic. A fost de un stângism extrem."

Discursul cu ocazia Zilei Naţionale a Cehiei - 30 octombrie 2012 
"Nu trebuie să ajungem să credem că undeva dincolo de granițele țării noastre există mii de funcționari publici și politicieni supranaționali binevoitori, care nu se gândesc la nimic altceva decât la cum să ne ajute ca să ne fie mai bine, să fim mai norocoși și mai lipsiţi de griji. Nu vom avea nimic în afară de lucrurile pe care le facem noi înșine, şi cărora le urmărim evoluţia, pe care le vom negocia sau pentru care luptăm cu un grad rezonabil de încredere. Nu ar trebui să așteptăm nici după un Mesia modern, nici după fonduri europene."

Discursul către membrii Corpului Diplomatic cu ocazia Zilei Naţionale a Cehiei - 28 octombrie 2012 
"De aceea doresc să văd Europa ca pe o comunitate de state democratice. State care cooperează între ele, fără niciun hegemon printre ele sau deasupra lor. De aceea doresc ca țările să rămână entități de bază ale vieții noastre, păstrând guvernele lor cu puterea executivă și parlamentele cu puterea legislativă, alese de către cetățenii lor și responsabile faţă de ei."

Răspuns la o întrebare privind secesiunea Cehoslovaciei (din 1993) - 23 octombrie 2012
"Astăzi - cu atât mai mult - se poate vedea fragilitatea organizării statului, care a fost înființat în 1918. Slovacia a dat un semnal clar despre ce vrea în anul 1939, chiar și în 1968 a arătat, mai puțin clar (şi am trecut prin aceasta), a fost mai interesată de schimbarea de regim politic, decât de încercarea - în terminologia de astăzi - unei schimbări radicale a sistemului politic și socio-economic."

Interviu despre agresiunea ("atentatul") de la Chrastava - 1 octombrie 2012
"Da, a fost un act politic, nu a fost o farsă. Acest lucru reflectă situația dintr-o societate care a ajuns într-o stare extrem de proastă. Ne-am săturat de "zurbagii", îi știe toată lumea. Acum, probabil, nu trebuie să-i numesc eu pe principalii "zurbagii" din media. Ceea ce le-ar face în mod inutil publicitate."

Interviu pentru Washington Times - 29 septembrie 2012
 "Sunt îngrijorat de lumea occidentală. Aceia dintre noi care au trăit sub comunism cea mai mare parte din viețile noastre priveam spre lumea occidentală pentru valorile sale, accentul pe democrație, libertăți individuale și libertate, prosperitate economică. Atunci când comunismul s-a prăbușit în țara mea, în 1989, nu credeam că într-o zi va trebui să fac un apel chiar în lumea occidentală pentru apărarea acestor valori." 

Interviu pentru Novinky.cz despre "planul Barroso" de federalizare
- 13 septembrie 2012

"Această idee a lui José Barroso o resping categoric. Singurul lucru pe care îl apreciez din discursul său de astăzi este că pentru prima dată a admis cu voce tare obiectivele reale ale protagoniștilor aprofundării în continuare a integrării europene. Cu toate acestea, cei precum Barroso le ascund publicului european. În 2004 am intrat în Uniunea Europeană, și nu într-o federație în care provinciile devin lipsite de sens."

Discurs la Adunarea Generală a Societății Mont Pelerin : Nu ne găsim de partea învingătorilor - 10 septembrie 2012 
"Este o oarecare imprudență, dacă nu lene, în gândirea și în comportamentul nostru. Nu există suficient curaj personal implicat, este teama de a sta singur cu opiniile tale. Am eșuat chiar și în sensul că nu suntem auziți destul de tare, că nu mai promovăm activ libertatea, că nu mai avem niciun Milton Friedman printre noi. Chiar dacă este important că ne adresam unul altuia în cadrul reuniunilor, cum ar fi aceasta, mă tem că nu suntem auziți în afara acestui cerc."

Discurs adresat ambasadorilor cehi - 4 septembrie 2012 
"Am încercat să fac din politica externă a țării noastre o politică de stat suveran și încrezător, conștient, nu care dă din cap iresponsabil la tot ce spun statele mari."

Politicul trebuie să nu mai dicteze economicului în Europa (discurs la Conferinţa Ditchley IIF) - 23 iulie 2012 
"Cu aceste fundaţii foarte dubioase, Jacques Delors si colaboratorii săi au început - cu un sfert de secol în urmă - să unifice Europa, să clădească o construcţie nouă care și-a găsit întruparea instituţională în Uniunea Europeană. Integrarea s-a transformat în unificare, liberalizarea în centralizare, armonizare şi standardizare, politica pro-competitivă în reglementare excesivă, diversitatea sănătoasă în uniformitate rigidă. Acest lucru nu a adus rezultate pozitive, ba dimpotrivă."

Guvernanţa globală şi varianta sa europeană (discurs la conferința American Freedom Alliance) - 21 iunie 2012
"Europa nu este încă la sfârşitul călătoriei sale. Procesul de-democratizării merge mai departe. Acronimele se schimbă în continuare, după etapele succesive ale procesului de unificare: CEE - CE - UE - UME - UFE - UPE. Ne apropiem acum de penultima etapă, Uniunea Fiscală Europeană, care pare, pentru unii oameni, o soluţie utilă în urma recentei prăbușiri a etapei precedente, Uniunea Monetară Europeană. Şi sunt visele aderenţilor guvernării globale din Europa cu privire la trecerea la etapa finală - Uniunea Politică Europeană deplină, care va deveni, fără îndoială, paradisul guvernării globale."

Declaraţie privind negocierea Protocolului guvernului irlandez la Tratatul de la Lisabona - 16 mai 2012 
"Dar eu consider că este necesar să se amintească faptul că, chiar și Republica Cehă a negociat înainte de ratificarea Tratatului de la Lisabona, protocolul adiţional care garantează inviolabilitatea status quo-ului financiar de după război în ţara noastră [problema sudeților/decretele Beneš]. Spre deosebire de irlandezi, care sunt capabili să își afirme interesele şi priorităţile lor, în cazul nostru parlamentul național a adoptat un document similar complicat."

Discursul despre Europa de la Bruges Group - 5 mai 2012
"Ar trebui să uităm de astfel de planuri, precum o uniune fiscală europeană, ca să nu mai vorbim de ambiţiile ostentativ antidemocratice de a unifica politic Europa."

Joaca cu focul (articol în Mladá Fronta Dnes) - 31 martie 2012 
"Timpurile sunt agitate. Diverse grupuri de interese încearcă să împingă revoltele sociale spre escaladare, spre haos. Mass-media le urmează îndeaproape, dacă nu chiar cooperează cu ele direct. Este un joc cu focul. Dacă va izbucni, va arde totul. Este de datoria preşedintelui să lanseze un avertisment foarte puternic în legătură cu acest scenariu periculos. Se pare că am uitat cum este atunci când este cu adevărat rău."

Despre interesele naţionale cehe (interviu pentru Ekonom) - 22 martie 2012
"În aranjamentul actual al Uniunii Europene hegemonia formală a unui stat sau a altui stat nu este afirmată, însă lipsa democraţiei în procesul de luare a deciziilor la nivelul UE face ca organizaţia europeană de astăzi în relaţiile sale cu Republica Cehă să semene mult cu practici similare hegemonismului."

Scrisoare de protest către directorul Fundației Konrad Adenauer din Cehia - 1 martie 2012 
"Am fost şocat de știrea aflată de la mai multe agenţii, în care Konrad Adenauer Stiftung, sponsorul principal al conferinţei Centrului pentru studii europene de la VŠE [Universitatea Economică] cu tema Uniunea fiscală şi direcţia UE în contextul crizei datoriilor, care este planificată pentru 7 martie anul curent, a anunțat organizatorii că dacă nu anulează participarea preşedintelui partidului Strana Svobodných, Petr Machnu va oferi sprijinul financiar promis pentru această acţiune."

Conceptul de societate civilă - inamicul cetăţeanului liber ? (articol în publicația CEP) - 25 februarie 2012
"Societatea civilă" nu este o "societatea de cetăţeni" şi nu are nimic de-a face cu conceptul liberal clasic al cetăţeniei. Aceasta este o încercare de a câştiga poziţii pentru o elită care să guverneze netransparent.

Prefață la cartea Sauver les démocraties en Europe - 21 februarie 2012
"Privit ca ceva malefic la nivelul UE, statul-naţiune a ajuns pe cale de dispariţie şi astfel eterna întrebare pare a să-și fi aflat răspunsul - ce altă entitate va prelua conducerea (controlul), una care ar trebui să evite dilemă plan-piață. În cazul Comisiei Europene (şi al altor instituţii ale UE), așa ceva nu s-a întâmplat. Acest asalt uimitor al celor care nu cred în libertăţile umane şi în piaţă (şi niciodată nu au crezut), liberalii şi democraţii din Europa, este nemaivăzut, din păcate. Prin urmare, persoanele de tipul Jacques Delors, Romano Prodi, José Manuel Barroso au reuşit. Acum este, probabil, o oportunitate unică de a recupera."

Klaus, sau război ? (articol-comentariu despre Václav Klaus) - 9 februarie 2012 
Michal Musil vede două surse principale de creştere a rezistenţei publicului nostru faţă de Uniunea Europeană: Václav Klaus şi o experienţă slabă cu ororile celui de-al doilea război mondial, împotriva recurenţei căruia a fost construit proiectul european.

Interviu pentru ziarul Právo privind poziţia Republicii Cehe față de tratatul fiscal european - 1 februarie 2012
"Mă opun ferm tranziției către o uniune fiscală, și, prin urmare, nu am nicio motivație să formulez principii raționale ale unei asemenea uniuni."

Răspuns la întrebarea mass-mediei cehe privitoare la poziţia Republicii Cehe faţă de viitorul tratat european de disciplină bugetară - 31 ianuarie 2012"
Să nu ne amăgim că ar fi vorba despre disciplina bugetară. Se abuzează de situaţia gravă prezentă în zona euro şi recurgerea la genul de presiuni care s-au folosit cu câţiva ani în urmă, de exemplu, la aprobarea Tratatului de la Lisabona, nu are nicio şansă de succes. Aceasta este o altă etapă a distrugerii suveranităţii ţărilor europene, trecerea la o uniune fiscală, care într-o terminologie mai uşor de înţeles ar însemna privarea statelor de responsabilitatea asupra bugetelor lor naţionale."

Interviu pentru Lidové noviny despre tratatul european de uniune fiscală - 21 ianuarie 2012 
"Semnarea în numele Republicii Cehe a tratatului de uniune bugetară (sau fiscală) este în mod evident nerezonabilă şi mă bucur că majoritatea membrilor guvernului îşi dau seama. Pentru a se evita tot felul de interpretări eronate, cred că toată lumea ştie că eu sunt ultima persoană care ar fi împotriva disciplinei bugetare stricte, dar consider că nu este necesar ca ea să ni se impună, nouă sau oricui altcuiva, de către cineva din exterior."

Începuturile carierei politice (1991) - 23 decembrie 2011
La Congresul Forumului Civic, din septembrie trecut, preşedinte a fost ales un outsider: Václav Klaus, ministrul de finanţe al ţării. În timp ce a obţinut mai bine de două treimi din voturile delegaţilor, dl. Klaus a întâmpinat o opoziţie substanţială printre liderii cei mai influenţi ai Forumului. Aceştia au blocat, practic, punerea în practică a programului lansat de Václav Klaus - o clară delimitare de socialismul de orice fel - şi au boicotat ideile d-lui Klaus privind restructurarea Forumului Civic. Asta a făcut ca, în februarie acest an, Forumul Civic să se scindeze în două partide. Václav Klaus ar dori să transforme aripa pe care o conduce într-un partid modern, de dreapta, de tipul Partidului Conservator din Marea Britanie.

Răspuns pentru Radiožurnál privind poziţia Republicii Cehe la recentul summit de la Bruxelles - 13 decembrie 2011
"Cred că guvernul nostru, condus de prim-ministrul Nečas, va alege în această chestiune cea mai raţională soluţie pentru Republica Cehă. Această decizie, cu toate acestea, ne aparţine nouă înşine. Și aceasta, mai înainte de a restrânge libertatea noastră de decizie, susţinând că fără acceptarea planului de la Bruxelles vom obţine un fel de izolare, ceea ce este fals. Izolarea ne-a tot bântuit, ne-am bucurat din plin de ea în ultimii ani şi acum, prin urmare, este dificil ca noi să rezolvăm problema europeană. Aşa că salut faptul că noi, împreună cu alte ţări, am arătat că nu mai intenţionăm să completăm un alt cec în alb."

Despre rolul forțelor armate (drept la replică) - 11 noiembrie 2011
"Necesitatea de a avea o armată merge împreună cu nevoia de a avea un stat. Numai statul poate avea o armată, alte tipuri de organizaţii pot avea o agenţie de securitate. Aşa că am apelat la o parabolă pentru public, înaltul comandament al armatei, pentru alocarea mai multor bani pentru scopuri militare, fonduri de care au nevoie pentru a putea apăra ţara noastră, să nu fie nevoie - cum scrie dl. Weiss - ca "un batalion mecanizat să atace birourile multinaţionalelor, undeva la periferia orașului Praga". Dacă acest domn le predă studenţilor de la universitate, atunci asta e trist."

Interviu pentru Forbes despre criza europeană - 3 noiembrie 2011 
"Istoria nu se încheie, se întâmplă ceva. Întrebarea este cum va începe necesara restructurare a Europei. Am glumit odată, în urmă cu 15 ani, că atunci când intrăm în UE, vom declanşa o Revoluţie de catifea, având experţi. A fost o glumă, dar am gândit pe jumătate în serios, pentru că am ştiut încă de atunci că trebuie să se schimbe ceva. Desigur că trebuie, dar nu am reuşit. Dar sper că unele revoluţii de catifea, planificate, pregătite, raţionale, organizate, vor avea loc. Aşa trebuie făcut, pentru a se evita anarhia. Dacă nu va fi ceva raţional, se poate ajunge la acţiuni de stradă spontane şi la nenorociri."

Discurs de Ziua Naţională - 1 noiembrie 2011
"Starea actuală de nelinişte şi nemulţumire este mai mult o reflectare a haosului ideologic, a pierderii valorilor tradiţionale, a invaziei rapide a noilor modele de comportament şi în cele din urmă a înţelegerii libertăţii ca un capriciu iresponsabil. Deasemenea, duce la negarea oricărei autorităţi, face să nu se ţină seama de cunoştinţele, experienţa şi maturitatea umană."

Discurs adresat ambasadorilor cehi - 2 septembrie 2011 
"Diplomaţia înseamnă serviciu. Aceasta înseamnă un serviciu pentru cetăţenii ţării noastre şi pentru nimeni altcineva. Nu serveşte o instituţie supranaţională. Ştiu că vorbesc în faţa unui corp profesionist de diplomaţi şi nu a unor politicieni, dar politicienii, precum şi ambasadorii cehi, trebuie să simtă cea mai mare responsabilitate faţă de ţara lor şi faţă de cetăţenii săi."

Susținere pentru cartea lui John Fonte, Sovereignty or Submission - 30 august 2011
Oricare ar fi structura formală pe care ar putea-o avea, un guvern mondial ar controla vieţile noastre, noi neavând nicio posibilitate de a exercita o influenţă reală asupra sa. Într-o astfel de ordine a lumii, conceptul de cetăţenie ar deveni rapid pe cale de dispariţie. Dar democraţia fără cetăţeni este o contradicţie în termeni, şi termenul răspândit acum, "cetăţean al Lumii", este doar o mistificare şi o manipulare. Experienţa mea cu una dintre variantele sale, Uniunea Europeană, nu este tocmai pozitivă.

Uniunea Europeană este un "imperiu străin" - 25 august 2011
Preşedintele Ceh Vaclav Klaus consideră că Uniunea Europeană este o putere străină şi a asemănat-o cu imperiile care au oprimat ţara pe parcursul secolelor. „Mai întâi, Viena a domnit peste noi timp de trei secole, apoi Berlinul. Apoi, au urmat cele patru decenii sub dominația Moscovei, şi apoi zece ani de libertate. Acum avem Bruxelles-ul,” a declarat Klaus în cadrul Forumului European care a avut loc la Alpbach, Austria.

Ce este europeismul ? - 23 august 2011 
"Europeismul este un produs al elitelor. Este un produs al oamenilor care nu doresc să meargă la muncă de la ora 8 dimineaţă până la ora 5 după-amiază în timpul săptămânii şi să aibă un loc de muncă obişnuit. Este un produs al persoanelor care doresc să dirijeze, să comande, să patroneze, şi să "legifereze" asupra altora. Pe de o parte, printre ele sunt politicienii şi birocraţii conecşi ai acestora, şi pe de altă parte, intelectualii publici (care operează în spaţiul public şi în mass-media), şi care sunt anexaţi politicienilor."

Eu nu văd un motiv de triumf - America a indicat în mod clar că a vrut să strângă cureaua, el, dimpotrivă, a mai lărgit-o cu o gaură. Se poate întâmpla să mai observe şi alţii, şi au observat. La momentul scrierii acestui text, am primit un mesaj pe telefonul meu mobil de la agenţia de ştiri cehă: "China reduce rating-ul [SUA] după ce a criticat SUA în privinţa datoriilor, a pus la îndoială dolarul ca monedă de rezervă şi a solicitat supravegherea internaţională a dolarului".

"Toate aceste afirmaţii sunt absolut ridicole. Moneda grecească a fost efectiv devalorizată de mult timp, şi păstrarea sa (a monedei euro în Grecia), cere o asistenţă financiară uriaşă din exterior, şi capitaluri care ar vrea să fugă, dar nu ar mai fi lăsate s-o facă, etc. El a spus că o astfel de mutare ar putea fi făcută numai sub o dictatură. Am să-i reamintesc că am gestionat bine separarea [Cehiei şi Slovaciei] în februarie 1993, fără nicio panică monetară sau dictatură." 

"Mi-e teamă de idei şi politici care sugerează că libertatea şi democraţia ar trebui să fie limitate în favoarea unor "mai mari bunuri şi valori", că urmărirea interesului privat este greşită, că interesul public ar trebui să fie dominant, că politicienii acţionează altruist, în interesul public, şi ştiu ce se întâmplă, că oamenii obişnuiţi nu sunt raţionali şi morali şi trebuie să fie, prin urmare, controlaţi, îndrumaţi, şi făcuţi mai buni de către cei care ştiu ce este bine pentru ei." 

"La Congresul Forumului Civic, din septembrie trecut, preşedinte a fost ales un outsider: Václav Klaus, ministrul de finanţe al ţării. În timp ce a obţinut mai bine de două treimi din voturile delegaţilor, dl. Klaus a întâmpinat o opoziţie substanţială printre liderii cei mai influenţi ai Forumului. Aceştia au blocat, practic, punerea în practică a programului lansat de Václav Klaus - o clară delimitare de socialismul de orice fel - şi au boicotat ideile d-lui Klaus privind restructurarea Forumului Civic. Asta a făcut ca, în februarie acest an, Forumul Civic să se scindeze în două partide. Václav Klaus ar dori să transforme aripa pe care o conduce într-un partid modern, de dreapta, de tipul Partidului Conservator din Marea Britanie."

"UE nu are nevoie de unificare, centralizare şi gestionare, nu are nevoie de dirijarea activităţilor umane dintr-un punct central, nu are nevoie de o tranziţie de la comunitate la uniune (de la CE la UE) şi nu are nevoie de o Uniune Monetară Europeană (UME). Continuarea şi aprofundarea integrării europene are un efect marginal descrescător, şi după trecerea de un anumit punct se poate întâmpla chiar că nu doar se vor limita efectele sale iniţiale, ci, deasemenea, se va produce un declin global."

Aniversarea de 70 de ani - 20 iulie 2011 
Václav Klaus (născut la 19 iunie 1941 la Praga) este cel de-al doilea Președinte al Republicii Cehe. Este la al doilea mandat de președinte, primul mandat începând în 2003, reales apoi în 2008. Înainte a fost prim-ministru al Republicii Cehe (1992-1997). Este unul dintre cei mai importanți politicieni ai Cehiei din era contemporană, cunoscut pe plan mondial mai ales datorită euroscepticismului său și a poziției sale critice la adresa teoriei încălzirii globale provocate de om. (Wikipedia)

"Europenii preferă petrecerea timpului liber în locul performanţei, siguranţa în locul asumării de riscuri, paternalismul în locul pieţelor libere, colectivismul (drepturile de grup) în locul individualismului. Ei au fost întotdeauna mai refractari la risc decât americanii, dar diferenţa continuă să crească. Deasemenea, libertatea are o prioritate foarte scăzută aici. Se pare că europenii nu sunt interesaţi în capitalism şi în pieţele libere şi că ei nu înţeleg că astăzi comportamentul lor subminează tocmai instituţiile care au făcut posibil succesul lor din trecut."

Klaus a criticat ameninţările la adresa libertăţii intelectuale prin "dictatura corectitudinii politice". El este împotriva tuturor "isme"-lor care domină acum discursul politic. "Social democraţia", "multiculturalismul", "feminismul", "europeismul" şi "ecologia", sunt -isme "populare", care, "din nou, absolutizează diferite planuri şi proiecte, care se extind dincolo de libertatea individuală".


"Schimbarea radicală a fost Tratatul de la Maastricht din decembrie 1991, când s-a înlocuit litera C - şi a apărut UE, Uniunea Europeană. Statele membre au început să îşi diminueze importanţa şi să treacă în plan secundar, întregul a început să fie mai mult decât părţile sale individuale, la început timid, apoi din ce în ce mai făţiş, cetăţenii statelor membre individuale sunt văzuţi ca un element constitutiv de bază ai noii entităţi, care dobândeşte tot mai multe caracteristici supranaţionale."

"În faza istorică iniţială a integrării europene, tendinţele de liberalizare au prevalat. În faza a doua, mai ales în ultimii douăzeci de ani, din păcate, domină centralizarea, armonizarea, standardizarea şi tendinţele de reglementare."

"Nu mai este o comunitate, ci o uniune care a fost transformată peste câţiva ani în Uniunea Monetară Europeană (UME). Evoluţia în continuare este destul de clară: în prezent, se vorbeşte de EFU, uniunea fiscală la nivel european. Şi după aceea, la orizont este deja vizibilă structura unei UPE, o uniune politică europeană."

"S-a uitat că "statul" este singura instituţie în care democraţia este posibilă. Toate tipurile de totalitarisme şi de militarisme îşi au originea în structuri mai mari decât statele şi diferit organizate - în imperii şi "Reichuri". Iresponsabilitatea actuală în luarea deciziilor, deficitul democratic şi lipsa de responsabilitate democratică, nu pot fi eliminate fără a ne întoarce la rolul iniţial al statelor naţionale."

Presiunea germană asupra ţărilor din Europa de Est pentru a adopta euro întâmpină rezistenţă. De-a lungul ultimelor luni, Berlinul a sporit presiunea asupra guvernelor din mai multe state central-europene pentru a se alătura în curând zonei euro - fără niciun rezultat. Premierul ceh Petr Nečas a declarat că cehii vor decide ei înşişi "dacă şi când vor să facă acest pas".

"Statele, care reprezintă unicul şi de neînlocuit spaţiu şi mecanism, în care democraţia este posibilă, au fost sistematic - şi, din păcate, cu succes - suprimate şi slăbite. Europenii au uitat că toate exemplele cunoscute ale totalitarismului din istoria structurilor supra-statale au apărut în imperii sau regate."

What is Europeism ? - 7 ianuarie 2011
"Europeism is a product of the elites. It is a product of the people who do not want to go to work from 8am until 5pm during the week and to have a normal job. It is a product of the people who want to steer, command, patronize, and “legislate” others. On the one hand, they include politicians and to them related bureaucrats and on the other hand, public intellectuals (operating in the public space and in the media) who are attached to politicians."

"Este abandonat sistemul westfalian de state naţionale (sau, uneori, chiar multinaţionale) în baza afirmaţiei că doar uniformizarea asigură libertatea şi democraţia. În ciuda aşa-numitei subsidiarităţi, apare o centralizare mai rigidă, nivelarea Europei şi lichidarea diversităţii sistemului său. Beneficiile reale asociate cu valorile creştinismului sunt contestate în dezbateri caricaturizante - dacă "lumea a fost creată în şapte zile", şi aşa mai departe."

"Permiteţi-mi să închei prin a repeta că ajutorul cel mai important pe care Europa îl poate oferi ţărilor din Africa este de a îmbunătăţi accesul firmelor africane pe pieţele europene. Ajutorul nu este o soluţie, fără a mai vorbi despre forma sa şi metodele de alocare. Noi trebuie să acordăm o atenţie deosebită relansării marşului spre comerţul liber şi spre liberalizare. Sunt sigur că ne va ajuta pe toţi, mai mult decât orice altceva."

"Republica Cehă s-a pregătit pentru un alt sistem de apărare anti-rachetă în ultimii ani, dar sprijinim noul sistem de apărare antirachetă organizat de NATO şi controlat de NATO. Suntem pregătiţi să luăm parte activ la dezvoltarea sa. Suntem convinşi că sistemul de apărare antirachetă coordonat de NATO este indispensabil pentru menţinerea securităţii zonei nord-atlantice."

Mesaj de Ziua Naţională a Cehiei - 30 octombrie 2010 
"Dacă nu luăm notă de aceste tendinţe la timp, dacă nu vom iniţia discuţii cu privire la pericolele, riscurile şi costurile lor, în curând ne vom confrunta cu un fait accompli. Apoi, orice reflecţii asupra statalităţii cehe vor fi doar o reminiscenţă istorică."

"În anul 2010, atât gripa porcină cât şi încălzirea globală au dat înapoi, dar un virus nou a apărut. Îl văd în ideea din ce în ce mai mult şi mai mult promovată a guvernării globale, care este o supra-ambiţioasă, arogantă, trufaşă încercare din partea neaveniţilor pentru a crea o noua ordine mondială, faţă de care cei dintre noi care au trăit în comunism suntem foarte neîncrezători. Ar fi suficient ca buna şi vechea cooperare internaţională să funcţioneze mai bine decât o face acum. Guvernanţa globală nu este necesară. În orice variantă ar fi extrem de nedemocratică."

"Singura explicaţie rezonabilă este că - fără a fi acordat suficientă atenţie argumentelor - ei au investit deja prea mult în alarmismul încălzirii globale. Unii dintre ei se tem că dacă această doctrină pierde mândria lor politică şi profesională ar avea de suferit. Alţii câştigă o grămadă de bani de pe urma sa şi se tem că vor pierde această sursă de venit. Oamenii de afaceri speră că vor face o avere din aceasta şi nu sunt gata să renunţe la ea. Toţi au un interes foarte tangibil investit în ea. Noi ar trebui să spunem cu voce tare: această coaliţie de interese deosebit de puternice ne pune în pericol."

Întrebarea este evidentă: care a fost obiectivul acestei scurgeri bolşevice avându-l pe Eringer drept mesager ? Să facă să fie compromis preşedintele ceh ca prieten al lui Putin ? Sau a fost, probabil, un avertisment pentru Klaus şi toţi cei care ar fi tentaţi înspre o abatere de la stricteţea directivelor politice ? Mă tem că putem specula în voie. Ar fi putut fi pur şi simplu un memento pentru partea de vest a UE bolşevizate despre cine este cu adevărat la putere în Europa (articolul lui Eringer a fost publicat la puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de Klaus, în ianuarie 2009).

"Ce poate fi de aşteptat în această regiune în viitorul apropiat? Această regiune va urma evoluţiile din restul Europei, mai bine spus ale UE, sau va dispune de propria cale specifică de dezvoltare? Mă îndoiesc. Cele mai multe dintre ţările ECE au implementat deja - unii cu bucurie, unii fără tragere de inimă - modelul economic şi social european. Ei au făcut acest lucru în parte pentru că ei au vrut să-l facă şi în parte pentru că a fost o condiţie pentru aderarea la UE (deja realizată, sau intenţionată)."

"Titlul acestui panel "O mai eficientă guvernare financiară şi economică mondială", sugerează că guvernarea ar trebui să fie globală. Ea vine de la prezumţia că această criză a fost globală, ceea ce, totuşi, nu este adevarat. Aceasta a avut loc în multe ţări, dar nu a fost la nivel mondial. Ea a început într-o parte a lumii, şi a fost transferată spre alte ţări şi regiuni. De asemenea, consecinţele acesteia pentru multe ţări care participă la acest summit au fost destul de diferite. Prin urmare, este logic că ambiţiile de a veni cu o soluţie globală la această criză sunt conceptual greşite."

"Excepţia lui Klaus este ameninţată", titrează Lidové noviny, potrivit căruia excepţiile Cartei drepturilor fundamentale, obţinute de către preşedintele Vaclav Klaus ca şi condiţie pentru ratificarea tratatului de la Lisabona, în octombrie 2009, ar putea fi readuse în discuţie în timpul adeziunii Croaţiei la UE.
 
"Soluţia nu constă în "multă birocraţie", ori în crearea de noi agenţii guvernamentale şi supranaţionale, sau în a urmări guvernarea globală a economiei mondiale. Dimpotrivă, acesta este momentul pentru organizaţiile internaţionale, inclusiv Organizaţia Naţiunilor Unite, de a reduce cheltuielile, de a-şi subţia administraţiile lor şi de a lăsa soluţiile în seama guvernelor statelor membre, care sunt direct răspunzătoare în faţa cetăţenilor din ţările lor."

"Criza va fi mai devreme sau mai târziu depăşită. Prejudiciul pe termen lung, cu toate acestea, va rămâne. Adversarii pieţei au reuşit să creeze o neîncredere de anvergură în sistem, dar de data aceasta nu numai în capitalismul pieţei libere, în sistemul laissez-faire, în capitalismul lui Adam Smith, Friedrich von Hayek şi Milton Friedman, cum a fost cazul cu 70-80 de ani în urmă, ci în capitalismul reglementat foarte strict din epoca actuală."

Mesaj către ambasadorii cehi - 3 septembrie 2010 
"Continuarea tendinţelor către unificarea artificială a Europei, către reglementări suplimentare ale unei părţi tot mai mari a activităţilor umane şi spre adâncirea deficitului democratic al Uniunii Europene sunt, dimpotrivă, în opoziţie fundamentală cu interesele noastre naţionale. Realitatea dezvoltării economice şi politice europene, mai ales astăzi, confirmă faptul că ignorarea acestor probleme şi impunerea unor proiecte prin forţă, cum ar fi Tratatul de la Lisabona, pun în pericol nu numai prosperitatea europeană viitoare, dar deasemenea, tot ce s-a realizat pozitiv  în Europa în ultimele decenii."

În mod surprinzător euroscepticul Klaus a fost poate la fel de aplaudat - dacă nu şi mai şi - decât Buzek de către publicul format din studenţi, diplomaţi, politicieni şi jurnalişti. Odată cu criza Greciei si problemele din zona euro, atmosfera în Europa pare să se fi schimbat. Liderul ceh s-a mirat el însuşi că “nu a fost primit cu roşii şi ouă”.

Descriindu-se ca „ceh, praghez si central-european”, Klaus a criticat cu asprime ceea ce a numit el, „centralismul Bruxelles-ului”, a atacat multiculturalismul si Uniunea Europeana care, chipurile, nu tine cont de particularitatile istorice ale diferitelor tari membre.

"Motivul pentru o interesare în această regiune ar fi putut fi un nivel mai ridicat de libertate economică în unele ţări, dar a fost un argument mai relevant în anii 1990. Spre marele meu regret, nu este valabil acum. Importul pe scară largă a legislaţiei UE face ca regiunea să fie mai puţin liberă decât era cu 10 de ani în urmă."

"Cei mai mulţi nu conştientizează, dar Tratatul de la Lisabona constituie o schimbare fundamentală pentru Republica Cehă. După cum ştiţi, am considerat întotdeauna acest Tratat un pas în direcţia greşită. El va adânci problemele pe care UE le întâmpină azi, va mări deficitul său democratic, va agrava poziţia ţării noastre şi o va expune la noi riscuri - printre altele şi fiindcă pericliteaza statutul legal al cetăţenilor şi stabilitatea drepturilor de proprietate în ţara noastră."

"Sunt convins că actuala criză nu este rezultatul unui eșec al pieței ori al vreunei deficiențe inerente a capitalismului. Este un eșec al guvernelor, rezultat din ambițiile grandomane de a controla un sistem atât de complex precum societatea și economia."

4 comentarii :

Riddick spunea...

Postarea va fi actualizată permanent, la fiecare text tradus.

Se poate accesa și din pagina "Resurse", la litera V:

http://riddickro.blogspot.ro/p/resurse.html

Radu spunea...

Degeaba ! Astia nu stiu decit de ACTIUNE, nu de vorba !

Riddick spunea...

"Ăștia", adică cine ?

Riddick spunea...

Să nu-ţi faci chip cioplit.

Este ultimul "corifeu" la care sistez traducerile, anterior fiind în aceeaşi situaţie Geert Wilders, J.R. Nyquist şi Viktor Orbán. Voi păstra totuşi pe blog, îngheţată, "rubrica" cu textele lui Klaus. Pe ale celorlalţi trei le-am şters, găsindu-i mult în afara ideilor pe care le susţineau, ba uneori şi susţinând lucruri de nesusţinut. Însă Klaus, având totuşi alt calibru... "rămâne aici".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: