01 octombrie 2012

Václav Klaus: "A fost un act politic, nu a fost o farsă"


Răspunsurile președintelui la întrebările MF Dnes privind împușcăturile de la Chrastava

Când ați observat că cineva se îndreaptă spre dumneavoastră ? Cum ați gândit în acel moment ?

A fost atât de repede și pe neașteptate, încât nu am avut timp să reacționez sau să mă gândesc. Am crezut că este un militar, respectiv hainele sale cu aspect militar l-au indicat în mod clar drept acest fel de persoană.

V-ați înfuriat în primul moment mai mult pe el, sau pe cei care trebuiau să vă protejeze ?

Nu a fost vorba să mă fi înfuriat în această situație, nu este cuvântul potrivit. Când am văzut că n-am pățit nimic rău am depășit momentul și am simțit că trebuie să merg mai departe, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu vreau să fac sacrificii personale, ca atunci când după ce mi-am rupt glezna la baschet am vrut să joc în continuare. Mă simțeam rușinat să îmi dezvălui suferința.

Loviturile au fost dureroase ? Imaginile arată că nu v-ați pierdut niciun moment autocontrolul și chiar ați zâmbit.

Niciodată nu iau calmante. Medicii spun că am depășit pragul de durere. M-am gândit că vor fi vânătăi, și doar după două ore mi-am scos haina și am văzut sânge pe cămașă. Asta m-a șocat și m-a obligat s-o iau în serios. De aceea m-am dus la Spitalul Militar Central.

Ați întâlnit ceva asemănător, respectiv ceva apropiat de acest incident ?

Am întâlnit. Pistolul este altceva decât aruncatul de ouă, pe care l-am experimentat de vreo două ori. Arma ne duce pe un plan complet diferit. Și dacă bilele trase peste un sacou și o cămașă cauzează pierdere de sânge, aceleași împușcături asupra părților expuse ale corpului pot provoca ceva infinit mai rău.

Acesta nu a fost un "incident regretabil", după cum a declarat în mod nefericit prim-ministrul Nečas. Acesta a fost, mai degrabă, primul atentat contra președintelui din cei 100 de ani ai statului nostru modern. Este imposibil de negat. Nu se poate evita o dezbatere privind eșecul protecției [demnitarului]. Asta mă deranjează mai mult.

Considerați atacul ca fiind un act politic? Ce anume ați vrut să spuneți când ați declarat că cineva se folosește de "zurbagii" ?


Da, a fost un act politic, nu a fost o farsă. Acest lucru reflectă situația dintr-o societate care a ajuns într-o stare extrem de proastă. Ne-am săturat de "zurbagii", îi știe toată lumea. Acum, probabil, nu trebuie să-i numesc eu pe principalii "zurbagii" din media. Ceea ce le-ar face în mod inutil publicitate.

Descrieți un atac care se datorează radicalizării ? Nu credeți că "s-ar fi întâmplat mai devreme sau mai târziu" și că extremisme similare se pot înmulți  ?

Societatea este "neradicalizată", sunt anumite grupuri radicalizate. Mi se pare că ceva de genul acesta, mai devreme sau mai târziu, trebuia să se întâmple, plutea în aer. Deoarece unii scriitorași fac glume privind persoana mea, nu doar despre Václav Klaus, președintele Republicii, într-un mod fără precedent într-o țară civilizată.

Ce părere aveți despre persoana reală, domnul Vondrouš, aveți de gând să-l iertați dacă aceasta a fost de fapt o formă de "protest social" și nu s-a gândit în mod serios să facă rău ?

Nu pot accepta declarația dumneavoastră că a fost "o formă de protest social". Aceasta este o resemnare față de fapte de acest tip.

Îl veți grația, dacă va fi condamnat?

La momentul la care va fi condamnat, cu siguranță nu voi mai fi președinte [încheie cel de-al doilea mandat în martie 2013].

Apreciați că șeful securității dumneavoastră trebuia să demisioneze a doua zi după incident?

Aș vrea mai degrabă să văd dacă "demisionează". Cei care au responsabilitatea de facto a acestei situații au pregătit declarații.

Aveți încă încredere deplină în cei care vă asigură protecția, după acest eveniment ?

Într-o manieră rezonabilă. Dar eu sunt supărat - și acum cuvântul este potrivit - că ceea ce s-a întâmplat la Chrastava este pus pe seama unui eșec al protecției. Din păcate, este cu mult mai mult.

http://www.klaus.cz/clanky/3198

Jakub Pokorný, MF Dnes [Mlada Fronta Dnes], 1 octombrie 2012



7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

N-a fost "pistol de jucarie"....

"Dar eu sunt supărat - și acum cuvântul este potrivit - că ceea ce s-a întâmplat la Chrastava este pus pe seama unui eșec al protecției.
Din păcate, este cu mult mai mult."

Riddick spunea...

Era în spatele lui Klaus o namilă (nu cred că era bodyguard) care trebuia să-i dea una peste mână individului, mai ales că nu era "pistol-pistol". Bodyguarzii parcă erau de turtă-dulce.

Eu dacă eram în locul lui Klaus săream pe individ și urma o bătaie parte-n parte.

Riddick spunea...

Mock assassination shows state of Czech society - Klaus in press

"This was no 'regrettable incident,' as Prime Minister Petr Necas said in the unfortunate way," Klaus said.

"If anything, it was the first assassination attempt at a president over the 100 years of our modern state," he added.

A man, aged 26, fired several pellets from an airosft gun at Klaus at close range at a ceremony at which a bridge was opened in Chrastava, north Bohemia.

As the bodyguards were unable to prevent the attack and the perpetrator walked away without any problems from the place, head of the bodyguards Jiri Sklenek has resigned.

Klaus said the act had been politically motivated.

"A gun is something quite different than pelting the eggs, which I have experienced about twice. The gun has pushed the situation onto a quite new level," Klaus said, adding that he was angry with the incident being interpreted as a mere failure of the bodyguards.

Unfortunately, much more was behind it, this cannot be waved away, Klaus said.

http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/mock-assassination-shows-state-of-czech-society-klaus-in-press/846950

Crystal Clear spunea...

Este foarte, foarte grav ceea ce s-a intamplat.
Teroritii sunt imprastiati peste tot in viata politica dar si in cea de zi cu zi.Ei detin economia, ei decid cine poate avea o afacere si cine nu. Ei ne decid viata.Tesatura este din ce in ce mai deasa..

Anonim spunea...

"Mock assassination shows state of Czech society "!? Ce golani! Ce titlu ticălos, din ăsta de sabilește din start limitele între care ai voie să gîndești. Adică e nasol, dar deja e vina tuturor (societatea), e dramatic, dar nu prea - uite, erau bile - ca să nu confere ideilor lui Klaus un statut prea înalt, mock assasination - adică supăratul nu a vrut de fapt decît să arate cît de mult suferă el, "ofensatul" (extrapolez aici, bazîndu-mă pe alte descrieri ale situației din Cehia, cu Klaus drept sursă a răului față cu progresiștii). Dacă primea un glonț în cap de la sppiștii lui Klaus nu mai era atît de "mock", iar idiotul se transforma într-un "ofensat" mort. Chestie la care nu știu cît se gîndesc indivizi de genul ăsta.

Posibilitățile de reacție ale unui serviciu de protecție sînt, totuși, limitate, nu în ultimul rînd cînd au de a face cu un nebun sau un inconștient, prin definiție imprevizibili. Un motiv în plus pentru a nu lua în rîs o asemenea întîmplare.

Ostilitatea împotriva lui Klaus crește. Aveai un link către un articol recent din The Economist de un partizanat și o rea credință scîrboase, atipic chiar și pentru secțiunea "ăilalți" a revistei, altfel foarte bine scrisă, fie și pentru că te stîrnea să găsești contraargumente. (sau era bine scrisă, n-am mai citit-o cu adevărat de ani de zile).

A zgîndărit bine forțele din penumbră, sper să-l țină puterile și să păstreze voința de a spune ce gîndește.

Riddick spunea...

Mă șochează placiditatea bodyguarzilor (unul mesteca "ciungă"), dar și a oamenilor de lângă acel individ (trebuiau să sară pe el).

Klaus va continua implicarea social-politică, este președintele unei fundații pe care a înființat-o, CEP (Center for Economics and politics).

Riddick spunea...

Czech man receives suspended sentence for toy gun attack on Klaus

published: 06.06.2013, 15:08 | updated: 06.06.2013 15:14:11

Liberec - The Liberec district court today imposed a six-month prison sentence suspended for 12 months on Pavel Vondrous over his airsoft gun attack on former president Vaclav Klaus at a public event in north Bohemia in 2012.

Vondrous faced up to six years in prison if he were convicted of violence against a public official. The court concluded that he is guilty of breach of peace, however.

Vondrous shot at Klaus several times from a plastic toy gun from a close proximity during a bridge opening ceremony in Chrastava, north Bohemia, on September 28, 2012, the state holiday. Klaus suffered a light injury.

He said by his action he wanted to point out that politicians do not listen to people.

Vondrous, a 26-year-old activist, said he had earmarked Klaus for his act as he considered him one of the people responsible for the Czech Republic's current bad state.

Klaus's bodyguards did not react to the attack.

Two of them were accused of violating their duties during the incident, but their prosecution was eventually halted by Klaus.

The then head of the police team of presidential bodyguards resigned over the incident.

http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/czech-man-receives-suspended-sentence-for-toy-gun-attack-on-klaus/947939


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: