22 august 2011

"Ecologiştii" bagă în parlament un deputat de-al USL



S-au încheiat alegerile parlamentare parţiale de la Neamţ şi Baia Mare, unde au câştigat, respectiv, candidatul guvernamental şi cel al opoziţiei. Eram aproape sigur că acesta va fi rezultatul, 1:1, şi în aceleaşi colegii.

Acum, concluziile: 

- USL este departe de a fi acea forţă formidabilă, cum ne-o prezintă 24/7 vuvuzelele lor din media şi din blogosferă;

- şansele ca USL să aibă 50 % în parlament (chiar şi după redistribuire !) scad zi de zi;

- partidele mici (sau cele noi) pot determina ordinea voturilor într-un colegiu, şi implicit câştigătorul* alegerii din colegiu (dacă se modifică legea electorală, în sensul desemnării drept câştigător a celui care are cele mai multe voturi, chiar dacă nu a adunat în primul - şi singurul - tur, 50 % + 1 vot);  UNPR ar putea trage în jos PDL, în această ipoteză**;

- PDL poate câştiga chiar şi în colegiile "roşii", dacă vine cu candidaţi cu notorietate, credibili (Adrian Rădulescu a avut o victorie clară la Neamţ, cu peste 50% din voturi);

- partide/alianţe noi pot reuşi intrarea în parlament, dacă încep încă din acest an o campanie agresivă;

*  La Baia Mare a câştigat un procent incredibil de voturi (circa 20% !) candidatul Partidului Ecologist Român (PER): 

USL: 42,67%, 9.433 de voturi 
PDL: 35,48%, 7.845 de voturi 
PER: 19,62%, circa 4.300 de voturi 

La o participare de 28,46% (un total de 22.109 voturi), decalajul dintre primii doi candidaţi este mai mic decât numărul de voturi ale candidatului ecologist. Chestiunea ecologistă s-a discutat ani de zile la Baia Mare, mai mult sau mai puţin propagandistic. Sunt convins că majoritatea votanţilor PER de acolo este alcătuită din persoane dezamăgite atât de PDL, dar mai ales de PNL, care acum joacă pe stânga. Pot fi recuperaţi aceşti votanţi, ori se vor refugia spre partidele stângii-surogat ?
** UPDATE - Încep să cred că unii lucrează împotriva PDL:
Monica Macovei: Cine a ieşit primul să câştige şi mandatul 

Un comentariu :

Riddick spunea...

Când spun "recuperaţi", exclud PNL, fireşte. Recuperaţi de PDL sau de un partid de dreapta, care (încă) mai sper că se va înfiinţa.

Modificarea legii electorale şi pentru alegerile la termen, după modelul alegerilor parţiale (fără al doilea tur de scrutin) lasă majorităţile la mâna partidelor mici.

S-ar putea spune, atunci, că şi la al doilea tur partidele mici ar putea influenţa, că pot da consemn de vot, dar este şi cetăţeanul-votant parte la acţiune. La un singur tur de scrutin, votanţii partidelor mici sunt folosiţi "în orb".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: