14 septembrie 2010

Petru Bogatu: A cui, totuşi, este Publica TV?

Ca orice televiziune care se respectă, Publica TV este, desigur, o afacere. Dar a cui este aceasta în definitiv? Întrebarea este retorică doar în aparenţă.

A investit când îi sufla vântul în buzunare

La prima vedere, lucrurile sunt clare. Fondatorul oficial al Televiziunii Publica TV este Sorin Ovidiu Vântu. Că e o investiţie românească a trustului Realitatea-Caţavencu ne-o atestă actele. Acest fapt îl confirmă şi mogulul de la Bucureşti. La urma urmei, nici Publica TV nu ascunde că anume SOV este patronul ei oficial.

Dar cum stau lucrurile în realitate? Ce spun faptele? Puse cap la cap, acestea ne obligă să fim sceptici. Să nu-l credem pe cuvânt pe SOV. Să punem la îndoială pretenţia sa că anume el ar fi adevăratul stăpân al televiziunii de ştiri de la Moldexpo.

Bănuiam din capul locului că ceva nu-i curat cu investiţia lui SOV în Basarabia. El a venit la Chişinău în a doua jumătate a anului trecut, când devenise limpede că afacerile sale nu mai merg strună. Imperiul său mediatic se prăbuşea. În 2009, şi-au suspendat activitatea ori au dat faliment mai multe publicaţii print care aparţineau trustului Realiatea Caţavencu. Printre ele se numărau şi ziare de tradiţie precum Cotidianul sau Ziua.

Se vedea de la o poştă că lui Vântu îi suflă vântul prin buzunare. Era greu de crezut că în aceste împrejurări el se va încumeta să investească într-o nouă televiziune. Că se va duce pe aripi de vânt în Basarabia pentru a băga 5 milioane de dolari într-o afacere nesigură care nu are cum să-i aducă un profit imediat.

Din vara lui 2009 Vântu nu mai finanţează nimic

Odată cu arestarea lui SOV acum câteva zile, lucrurile au început să se lămurească, iar suspiciunile noastre de odinioară să se confirme. Surse din cadrul trustului Realitatea TV spun, potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, că SOV l-a finanţat doar până în lunile mai-iunie 2009. După asta însă se pare că s-a retras.

”În momentul în care a început să mai renunţe la finanţare, scrie Evenimentul Zilei în numărul de ieri, au apărut şi problemele - salarii neplătite şi întârzieri majore. Angajaţii s-au trezit că întârzie la plata creditelor şi trebuie să se roage de proprietari să plătească mai târziu chiria şi întreţinerea. În căutarea unui job mai sigur, mai mulţi au sărit în barca mogulului Dan Voiculescu”.

SOV ducea o acută lipsă de lichidităţi şi, ca să poată achita măcar salariile, se vedea silit să împrumute pe unde apucă. Potrivit tabloidului “Cancan”, jurnalistul Bogdan Chirieac, de exemplu, a creditat trustul Realitatea-Caţavencu cu o sumă între 500.000 şi un milion de euro.

Realitatea-i posomorâtă

Aşadar, televiziunea patronată de SOV a avut serioase probleme financiare cel puţin din vara lui 2009. De atunci pe Vântu îl bătea vântul. Realitatea de la Realitatea TV era pe cât de posomorâtă, pe atât de chinuitoare. Putea el să se aventureze în aceste condiţii într-o afacere risipitoare în Republica Moldova? Să arunce bani-n vânt? Să fim serioşi. Se pare că investiţia sa din anul trecut este un mare bluf.

Mă bate gândul că SOV din capului n-a fost decât o interfaţă între opinia publică din Basarabia şi oamenii de afaceri care au vrut să-şi tragă o televiziune la Chişinău fără însă a ieşi la rampă. Reputaţia îndoielnică şi criza de prestigiu îi împiedica, probabil, să iasă la vedere. De mogulul de la Bucureşti a fost nevoie pentru a se conferi o imagine şi o credibilitate românească noului canal TV.

Astfel stând lucrurile, cui anume a servit implicarea înşelătoare a lui Vântu pe piaţa audiovizualui din Basarabia? Dincotro oare bate vântul? E la mintea oricui că dinspre Est. Pentru că redistribuirea masivă de proprietăţi pe piaţa audiovizualului de la noi a început odată cu eliminarea din Republica Moldova a canalului TVR1. Astfel, informaţia dinspre Vest a fost limitată. De Vîntu a fost nevoie pentru a sustrage atenţia de la acest fapt.

Cui concret, deci, foloseşte asta? În căutarea răspunsului la această întrebare, haideţi să vedem cine dintre magnaţii de la Chişinău se simte la televiziunea lui SOV ca acasă. Sau, mai exact vorbind, cine dintre ei intră direct în emisiunile de la Publica TV chiar de-acasă. Aţi văzut? V-aţi amintit? O.K. Concluziile le trageţi singuri.

Vocea Basarabiei

Un comentariu :

Crystal Clear spunea...

In spate la Publika sunt tot cei de la Moscova.
N-ai vazut ce zicea SOV.
Arestati-ma numai pe mine, lasati-i pe ceilalti doi ( din care unul este "om de afaceri" din Basarabia.-tot mana rusilor)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: