10 octombrie 2019

"Norocul" nostru...


... a fost acela că s-a suprapus criza începută acum un deceniu, peste "angajamentul României" de a trece la euro. Băsescu chiar declara - în plină criză - "anul 2015" drept termen-limită pentru trecerea la euro. Şi foarte puţini îl contraziceau (Ilie Şerbănescu şi alţi câţiva, numai "nepartinici"). De-aia a şi dispărut PDL, fiindcă "măsurile anticriză" (de austeritate) erau în realitate paşi pentru convergenţă macroeconomică, mult peste necesarul unei simple ajustări. O convergenţă artificială, ne-necesară ("mortul frumos fardat, realist") dar punct obligatoriu în agenda de trecere la euro, din fericire neatins. Azi, întreaga clasa politică parlamentară a declarat alt euro-reper, "2024". Şi se pare că al doilea "noroc" al nostru va fi tot o nouă criză mondială, care deja se anunţă. De nu cumva trecerea la euro va fi dictată în orice condiţii, ca să se tranşeze "definitiv" independenţa politică şi economică a României.



(înregistrare din 2012; între timp ne-a părăsit şi Constantin Cojocaru...)

*   *   *

Discuţie Iosif Constantin Drăgan - Ioan Talpeş (1985): 

D. - Bă, tu ascultă-mă pe mine. Aşa se va-ntâmpla. 
T. - Bun. Spune-mi şi mie cât costăm şi noi.
D. - Maxim treizeci de miliarde.
T. - Pâi, dom'ne, suntem o ţară, suntem...
D. - Bă, ascultă-mă că eu ştiu cum se fac astea. E de ajuns un capital de 3-5 miliarde, şi apoi ăsta se rostogoleşte. Cu susţineri, cu co-participări, cu astea, şi se creează Proiectul şi Programul. Deci pe voi asta v-aşteaptă.

4 comentarii :

Anonim spunea...

Pana-n 2024 nu mai e chiar atat d e mult { " cinci ani...ca maine trece " vorba lui Sile Camataru } iar turbatii astia din PSD realizand ca , nu pot trece la Euro cu 3-400 de Euro salariul minim pentru multi romani sau cu... foarte multe "pensii " de cam tot atat , deoarece ar fi o adevarata nenorocire { chestia din Grecia ar fi ceva in genul unui Cannel 5 fatza de ce-ar fi la romanica } , incearca cu tot inadinsul sa fortzeze niste mariri sau mai degraba , niste promisuni desharte . Intrebare ... intrebatoare : chiar poti crede ca actuala " opozitie " va face ceva in plus pentru... populatia Romaniei , ceva ce n-a facut atunci cand s-au aflat la guvernare ? Ilie Serbanescu { a fost ministru la industrie sau economie ceva pe-colo } avea dreptate sa fie sceptic si-si mentzine scepticismul si azi la fel d e indarjit dar , in afara de el , mai este si Mircea Cosa si... mai sunt destui sceptici . Pana si eu care mari studii in domeniul finatelor n-am , pana si eu cred ca , mai degraba am sanse sa-mi schimb buletinul in 2076 { data cand ... expira } decat trecerea la Euro in 2024 . Sa nu-mi dai exemplul Letoniei , Estoniei sau al Cehiei si Slovaciei caci...aia nu-s cati suntem noi ... conform INS .

Riddick spunea...

E ordin de afară, cu trecerea la euro. Un partid (PDL) chiar a dispărut, din nepricepere în gestionarea chestiunii ("comunicarea", mai ales). Deci nu se dau în lături de la nimic, îşi sacrifică chiar "structuri proprii", prioritară fiind misiunea nu echipa (am dat deja exemplul PDL).

Anonim spunea...

" Ordin de-afara " pai , s-or fi saturat si aia de-afara sa mai astepte ca Romania , clasa ei politica , sa-si onoreze OBLIGATIA pe care si-au luat-o din momentul in care au solicitat aderarea la UE . " Un partid (PDL) chiar a dispărut, din nepricepere în gestionarea chestiunii ("comunicarea", mai ales). " SA DEA DUMNEZEU SA DISPARA SI PSD INSA... NU CUM A FACUT-O PDL { PRIN ABSORBTIE } CI DEFINITIV ... MAMA LOR DE JAVRE POLITICIANISTE , MORTII MAMI LOR DE SOCIALISTI DE CARTON !!!

Riddick spunea...

Era prea mare şi încurca locu'. Nici pentru sine nu mai era de folos.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: