16 octombrie 2014

Dacă tot a început curăţatul haznalei, să râcâim şi unghereleBa n-a-nceput nimic (semnificativ), dar sună bine. Ce să înceapă, cu aceleaşi partide rotite alternativ la putere ?!

BusinessMagazin: 

Am transpus în alţi termeni o parte, zic eu importantă, dar ignorată de către public şi de către justiţie, din dosarul Rompetrol, care a dus în puşcărie, săptămâna trecută, 11 inculpaţi. Naţiunea a răsuflat uşurată, circul a făcut ca firmitura de pâine să pară mai mare, mai crocantă şi mai dulce. Dar, dincolo de circ, mai sunt nişte întrebări.

Fondul problemei, în partea de dosar care se ocupă de creanţa libiană, este vânzarea participaţiei României la dezvoltarea şi exploatarea zăcământului Murzuk, cu rezerve de 2 miliarde de barili (Petrom are rezerve de circa un miliard de barili). Afacerea a început înainte de 1989, când Rompetrol şi România erau o forţă în industria petrolieră mondială. Deoarece au considerat că nu pot asigura 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea zăcământului, autorităţile române au decis, în 1993, să renunţe la participaţia Rompetrol, care a fost cedată, pentru circa 27 de milioane de dolari, la care se adăugau compensaţii de 85 de milioane de dolari (adică suma în dispută din dosar).

O afacere de sute de miliarde de dolari a fost aruncată de cabinetul Văcăroiu la coş cu o hotărâre de guvern cu numai 136 de cuvinte; de ce? Scuza cu asigurarea fondurilor nu mi se pare a sta în picioare, o afacere în petrol a găsit şi va găsi oricând finanţare, indiferent de cine este implicat, de parteneri, de situaţia politică, economică sau de orice altceva; în acelaşi timp, cele 500 de milioane de dolari erau o sumă care trebuia asigurată într-o perioadă îndelungată de timp, nu odată.

Răspunde cineva pentru această decizie? Ce etichetă i se poate pune? Cel puţin unul dintre miniştrii care au semnat HG 157/1993 a fost chemat la Parchet, dar în calitate de martor. O fi de ajuns? Care este definiţia pentru „subminarea economiei naţionale“?

În 1994 Rompetrol, privatizată prin MEBO, construia, conform unei ştiri din presa vremii, 26 de sonde în Libia, într-un contract cu valoare de 40 de milioane de dolari, exporta echipament petrolier în Rusia de 50 de milioane de dolari şi prognoza vânzări de aproape 100 de milioane de dolari în anul următor. Capacitate de a continua contractul pare că ar fi avut; dar între timp se privatizase, prin MEBO. Paradoxal, Patriciu spunea că a preluat Rompetrol, în 1998, cu o cifră de afaceri de 6,6 milioane de dolari şi cu pierderi de 1,5 milioane de dolari.

Vorbim astăzi despre dezindustrializare de parcă ar fi un soi de fenomen natural inevitabil, ca încălzirea globală. Ciudat, puţini par a se simţi răspunzători pentru decizii de stat, luate de guverne şi de autorităţile îndreptăţite, pentru căpuşarea companiilor şi pentru aducerea lor în mod voit în faliment. Că pe urmă vin nişte personaje şi taie utilaje şi le fac fier vechi, nici nu mai are prea mare importanţă; rădăcina răului este în altă parte.

De aceea zic, dacă tot a început curăţatul haznalei, să râcâim şi ungherele: decizia politică, cumetriile, năşelile, imobilismul, prostia, răutatea, lăcomia. Câţi slujbaşi la stat ar trebui să-i însoţească pe afaceriştii intraţi în puşcării, slujbaşi la stat care au îngăduit, au văzut, au profitat dar nu au acţionat? Motivul? Multe-multe miliarde de euro. Miliarde din devalizarea băncilor, din căpuşarea combinatelor, din contrabanda cu produse petroliere, ţigări şi alcool, toate Jimboliile, Ţigaretele şi toate tunurile ultimilor 25 de ani. 

Ilustrez cu Hieronymus Bosch, „Magicianul şi hoţul de buzunare“; la mijloc, între cei doi, e poporul, concentrat, desigur, în direcţia greşită.

10 comentarii :

Anonim spunea...

Dupa scoli si spitale,

http://www.b365.ro/masterplan-de-transport-reforma-la-calea-ferata-inchide-40prc-din-retea-si-cateva-sute-de-gari_216813.html

Care e diferenta intre boc si ponta-rus ???
NU E !!!
Toti sint tradatori de tara !!!

Riddick spunea...

Nicio diferenţă.

Crystal Clear spunea...

Ce să zic.. Concluzia e că "poporul e de vină "...

Riddick spunea...

Cum-necum, n-avem o majoritate care să reacţioneze adecvat la provocările realităţii, ce să mai zic despre a o modela în sensul dorit.

Crystal Clear spunea...

Pe naiba ! Românii adevaraţi, curajoşi ,serioşi întreprinzători au fost alungaţi din ţară.
Şi acum, încă sunt invitaţi să plece, mai ales antreprinzătorii. Cât de mici or fi ei, tot sunt cei care-i deranjeaza cel mai mult pe trădătorii acestei ţări..Restul , deşi înţeleg , n-au curaj să acţioneze. NU mai este timp de vorbe.
Tot văd însă că se dezvoltă o revolta serioasă in Maramureş, Borşa în legătura cu retrocedările.
Ieri a vorbit unul la telefon , la RTV spund exact cele de mai sus, că am ajuns sclavi în propria ţară şi că suntem daţi afară. L-AU SCOS IMEDIAT DIN "IN DIRECT" !

Crystal Clear spunea...

Ne trebuie un Farage

http://www.hotnews.ro/stiri-international-18317091-grupul-euroscepticilor-din-parlamentul-european-condus-britanicul-nigel-farage-fost-dizolvat.htm

Riddick spunea...

Nu văd o majoritate conştientă. N-au a face motivele - ea nu există. Asta e o stare de fapt, nu o impresie.

Riddick spunea...

UKIP activează de prin 1992, s-a ridicat mult post-2006, cu Farage preşedinte.

La noi ne face Neamţu (discipolul lui Pleşu, ambii pe filieră Soros) partid "conservator".

Crystal Clear spunea...

Eu am intrat recent în contact cu destul de multă lume cu care nu mai vorbisem demult.
Foarte mulţi din provincie

Toţi spun acelaşi lucru: suntem sclavi în propria ţară.

Până şi soacră-mea, la 96 de ani pune asta. ;)

Riddick spunea...

"Mustul care fierbe" (Octavian Goga)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Bogdan Chirieac, 2013: "Cu alte cuvinte, Germania a avut dreptate să considere România o țară neguvernabilă. Poate de aceea sunt necesare și Statele Unite ale Europei cu Berlinul pe post de Washington. Astfel, în sfârșit, și aceste teritorii însemnând România, Bulgaria, dar și Italia, Grecia, Ungaria, vor deveni guvernabile."

Postări populare (nu P.P.E. !):