02 ianuarie 2017

Ca să n-avem discuţii mai târziu


Îmi aduc aminte perfect anul 2008, cum era reflectată campania prezidenţială americană în media şi-n onlineul RO. Stânga era pe faţă cu Obama, "dreapta" a dat din umeri după eşecul republicanilor şi a început să-i găsească lui Obama însuşiri pozitive şi să formuleze aşteptări optimiste (iar mai apoi, să-i găsească scuze şi alibiuri).

De data asta establişmentul RO a fost unanim contra lui Trump, variind doar nuanţele. Pentru mine va fi relevantă atitudinea noului ambasador american la Bucureşti, dacă va mai colinda cu indicaţii prin ministere şi instituţii, şi dacă se va asocia cumva (ca până acum) corului de diplomaţi care sprijină parada gay anuală.

Iată o mostră - Troţkimăneanu, pentru care Trump se califică drept "fascist":


Articolul la care se referă în postare ("David Duke Says Jews Are ‘Real Problem’ — and Opposition to Donald Trump Proves It") a apărut la The Forward, site/ziar evreiesc socialist din SUA. Observăm cum "glisează" de la criticarea ambelor partide la criticarea republicanilor, "care n-au pus candidatul potrivit" (= pe placul Păpuşarilor). Îl exonerează pe Obama, de parcă dezastrul celor două mandate ale sale n-ar conta pentru americani. Vede "sprijinul extremei drepte pentru Trump" (prin David Duke de la Ku Klux Klan - ironic, Klanul a fost creat de democraţi după Războiul Civil, în secolul XIX), însă trece sub tăcere susţinerea extremei stângi pentru Hillary Clinton. Mai au o problemă criticii (evrei ai) lui Trump: nu-l pot critica (sau o fac?!) "de ce este atât de pro-Israel?".

3 comentarii :

Riddick spunea...

"Just for the record":

https://web.archive.org/web/20170102120347/https://www.facebook.com/tismaneanu/posts/615702165272929:0

Crystal Clear spunea...

"Telectualii dreptei ".... Reconstructia "dreptei" - ce cacialma !

Riddick spunea...

S-a cărat de la Institutul de Studii Populare, unde conducea "Consiliul Ştiinţific", după plecarea lui Băsescu din PDL.

ISP are pe lista de Parteneri NRI (National Republican Institute), dar de ani buni n-a mai fost vreo acţiune comună. Probabl "contactele" sunt neoconi şi RINOs.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: