25 ianuarie 2015

Nici asta nu s-a difuzat la eurotembelizorPrimăvara 2014, Mariupol. Armata ucraineană trage în civili pe străzile oraşului. Nu pot fi dubii că n-ar fi vorba despre ceva deliberat: nu se aud schimburi de focuri, rafalele au pauze mari între ele. Deci nu se poate invoca "riposta": trage doar una dintre părţi. Mariupol este un oraş-port din sud-estul Ucrainei ("Novorossia"), controlat de forţele guvernamentale. Acum (ianuarie 2015) fiind asediat de separatişti. Ucraina a sesizat Consiliul de Securitate al ONU în urma unui atac cu rachete asupra Mariupolului, "de-al separatiştilor", şi mass media din vest a amplificat ştirea; nimic similar în cazul bombardamentelor continue efectuate de Ucraina asupra zonelor populate din Doneţk şi din alte localităţi controlate de separatişti.


Urmele de pe clădiri (~4:53) ar indica folosirea (şi) unor mitraliere de calibru mare - 12,7 mm, poate chiar 14,5 mm.

13 comentarii :

Riddick spunea...

UKRAINE: EXECUTION OF CIVILIANS IN MARIUPOL – ENG SUBS

https://www.youtube.com/watch?v=6ej_Oq-rbLY

https://www.youtube.com/channel/UC_KRWZXgP12iwAwSCb6VJzA/videos

Riddick spunea...

Este plauzibilă folosirea mitralierelor de 14,5 mm (de la TAB-uri / APC-uri, "Armored Personnel Carrier").

La început apare fraza "People trying to block the APC's by human shield" - coloana putea înainta, şi doar nebunii s-ar fi aruncat sub roţi. Sau s-ar fi folosit gaze lacrimogene ori gloanţe de cauciuc; "14,5" poate penetra ziduri sau blindaje uşoare, iar la om secţionează mâini/picioare, la impact.

Simeone spunea...

Mariupol...

https://www.youtube.com/watch?v=PD_bwzPbGrA

Riddick spunea...

Foarte norocoşi cei din maşina din stânga. E posibil ca cei din maşina din dreapta (prima, dubiţa) să fi fost loviţi de schije.

Riddick spunea...

Clădirea cu zidurile ciuruite ar putea fi o cladire de-a poliţiei - apare un comentariu "I-au atacat pe ai noştri [= pe poliţişti, majoritatea etnici ruşi]".

Avariile rezultă dintr-un tir intens, concentrat, nu doar în urma unor gloanţe pierdute.

Riddick spunea...

Am corectat - "primăvara 2014". Scrisesem "toamna 2014" (m-a păcălit data postării clipului pe YouTube). Este din timpul primei bătălii pentru Mariupol, din mai 2014, când este atacată o clădire a poliţiei (aceeaşi din clip) unde poliţiştii şi militanţi pro-ruşi opuneau rezistenţă.

Asta nu justifică însă uciderea civililor "neparticipanţi".

http://www.nytimes.com/2014/05/10/world/europe/ukraine-forces-destroy-police-building-in-restive-east.html?_r=0

Riddick spunea...

Sub data postării pe YouTube apare data evenimentului: 9 mai 2014. Am remarcat-o din neatenţie doar pe prima dintre ele.

Simeone spunea...

Ceva mult mai interesant...

http://activenews.ro/video-dovada-implicarii-armatei-americane-razboiul-din-ucraina-cum-reactioneaza-un-soldat-cand-e-filmat_1882361.html

Riddick spunea...

S-au găsit la aeroportul din Doneţk (recucerit de separatişti) cărţi de rugăciune în engleză şi arme M-16, "americane" - trebuie spus că Ucraina fabrica de câţiva ani, sub licenţă, arme de asalt israeliene Tavor, în calibrul 5.45x39mm, "rusesc/sovietic" (nu în 5.56x45 mm NATO). S-au interceptat şi convorbiri radio în engleză.

Simeone spunea...

Stiu ca si noi avem 5.45 la modelele mai noi de AK-47 care au si ascunzator de flacari.

Interesanta treaba cu calibrul...

Se pliaza ca tiganii care au ajuns sa imbrace iile romanesti.

Riddick spunea...

Este puşca de asalt AK-74, introdusă din 1974 în URSS, după ce-au văzut ce face 5.56 în Vietnam: traiectorie razantă (7.62x39 de la AK-47 are una cu boltă accentuată după 150-200 m), mai multe cartuşe care se pot căra per combatant (aproape x2), şi mai controlabil la foc automat. Magazia de la 74 este din plastic (pertinax ?) maro, spre a se deosebi şi vizual de cealaltă magazie, metalică (neagră) de la 47 (tuburile sunt identice, mai puţin "la gât").

5,45 mm e diametrul între ghinturi, glonţul are de fapt 5,6 mm (la M-16 este de 5,56 mm, respectiv 5,7 mm).

RSR a început înlocuirea cu 5,45 mm din 1986, şi chiar şi acum armata tot mai are cele trei calibre, simultan (5,45 NATO, post-2004). Ucrainenii au ales Tavor în 5,45 din motive de logistică (poate dacă intră-n NATO trec la 5,56).

Simeone spunea...

Da!
Mai e o diferenta parca la viteza, 600 m/s ak-47 si 800 m/s pentru ak-74.

"Ucraina a sesizat Consiliul de Securitate al ONU în urma unui atac cu rachete asupra Mariupolului, "de-al separatiştilor", şi mass media din vest a amplificat ştirea; nimic similar în cazul bombardamentelor continue efectuate de Ucraina asupra zonelor populate din Doneţk şi din alte localităţi controlate de separatişti."

Un ochi este inchis... ;)

Riddick spunea...

730-750 m/s vs 880 m/s. Mai uşor cu o,6 g (5,45-ul) faţă de 5,56 NATO, şi mai lent cu 50-60 m/s, dar are o formă mai letală: se deformează mai repede şi "se dă peste cap" în corp, fiindcă are vârful uşor şi baza grea (spaţiu plin cu aer sub vârf, şi un disc de plumb la bază, după miezul de oţel - se dezechilibrează rapid la impact).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Lucian Boia, 2002: "Problema noastră este că avem o mitologie istorică defazată în raport cu mitologia europeană. Se construiește o întreagă mitologie istorică europeană. Ieșim încetul cu încetul din faza națiunilor. Intrăm în faza construcției europene. Se poate vorbi, de pe acum, cum construcțiile istorice și discursurile istorice se adaptează la ceea ce se dorește să fie Europa. Asistăm la un dublu joc. Pe de o parte, sigur e integrarea europeană, față de care ne arătăm și suntem într-un fel atașați. Pe de altă parte, însă, auzim un discurs naționalist de toată frumusețea în materie de istorie, care nu se lipește de proiectul nostru de integrare europeană. Ăsta este dublul discurs. Astfel, un istoric foarte oficial cum este profesorul Scurtu scria, în ziarul Adevărul, că istoria românilor trebuie să revină la ceea ce este ea cu adevărat, să aibă patru piloni: vechimea, unitatea, continuitatea și independența. Poate că acestea sunt, nu spun că nu, dar sunt exact cei invocați în anii lui Ceaușescu. Ceea ce am constatat totuși în aceasta înșiruire este că lipsește orice referire la Europa. Toate sunt mituri naționale. Independența este iarăși un mit al sec. al XIX-lea. În Evul Mediu nu exista conceptul de independență, iar astăzi, mă întreb, de ce trebuie insistat chiar atât de tare pe independență când independența este ceva ce, încetul cu încetul, se pierde și nu numai în cazul românilor. Și Germania și Franta își pierd independența, nu mai au nici măcar monedă națională. Dacă facem construcția europeană, nu cred că mitologia independenței este prima care trebuie pusă înainte. Construcția europeană e inevitabilă, sigur, păstrându-ne ceea ce avem de păstrat, trăsăturile noastre naționale și atâtea alte lucruri. În contextul european nu se mai poate vorbi de o independență în sensul național, în sensul forte al termenului care corespunde epocii națiunilor, epocii statelor naționale".

Postări populare (nu P.P.E. !):