25 ianuarie 2015

Nici asta nu s-a difuzat la eurotembelizorPrimăvara 2014, Mariupol. Armata ucraineană trage în civili pe străzile oraşului. Nu pot fi dubii că n-ar fi vorba despre ceva deliberat: nu se aud schimburi de focuri, rafalele au pauze mari între ele. Deci nu se poate invoca "riposta": trage doar una dintre părţi. Mariupol este un oraş-port din sud-estul Ucrainei ("Novorossia"), controlat de forţele guvernamentale. Acum (ianuarie 2015) fiind asediat de separatişti. Ucraina a sesizat Consiliul de Securitate al ONU în urma unui atac cu rachete asupra Mariupolului, "de-al separatiştilor", şi mass media din vest a amplificat ştirea; nimic similar în cazul bombardamentelor continue efectuate de Ucraina asupra zonelor populate din Doneţk şi din alte localităţi controlate de separatişti.


Urmele de pe clădiri (~4:53) ar indica folosirea (şi) unor mitraliere de calibru mare - 12,7 mm, poate chiar 14,5 mm.

13 comentarii :

Riddick spunea...

UKRAINE: EXECUTION OF CIVILIANS IN MARIUPOL – ENG SUBS

https://www.youtube.com/watch?v=6ej_Oq-rbLY

https://www.youtube.com/channel/UC_KRWZXgP12iwAwSCb6VJzA/videos

Riddick spunea...

Este plauzibilă folosirea mitralierelor de 14,5 mm (de la TAB-uri / APC-uri, "Armored Personnel Carrier").

La început apare fraza "People trying to block the APC's by human shield" - coloana putea înainta, şi doar nebunii s-ar fi aruncat sub roţi. Sau s-ar fi folosit gaze lacrimogene ori gloanţe de cauciuc; "14,5" poate penetra ziduri sau blindaje uşoare, iar la om secţionează mâini/picioare, la impact.

Simeone spunea...

Mariupol...

https://www.youtube.com/watch?v=PD_bwzPbGrA

Riddick spunea...

Foarte norocoşi cei din maşina din stânga. E posibil ca cei din maşina din dreapta (prima, dubiţa) să fi fost loviţi de schije.

Riddick spunea...

Clădirea cu zidurile ciuruite ar putea fi o cladire de-a poliţiei - apare un comentariu "I-au atacat pe ai noştri [= pe poliţişti, majoritatea etnici ruşi]".

Avariile rezultă dintr-un tir intens, concentrat, nu doar în urma unor gloanţe pierdute.

Riddick spunea...

Am corectat - "primăvara 2014". Scrisesem "toamna 2014" (m-a păcălit data postării clipului pe YouTube). Este din timpul primei bătălii pentru Mariupol, din mai 2014, când este atacată o clădire a poliţiei (aceeaşi din clip) unde poliţiştii şi militanţi pro-ruşi opuneau rezistenţă.

Asta nu justifică însă uciderea civililor "neparticipanţi".

http://www.nytimes.com/2014/05/10/world/europe/ukraine-forces-destroy-police-building-in-restive-east.html?_r=0

Riddick spunea...

Sub data postării pe YouTube apare data evenimentului: 9 mai 2014. Am remarcat-o din neatenţie doar pe prima dintre ele.

Simeone spunea...

Ceva mult mai interesant...

http://activenews.ro/video-dovada-implicarii-armatei-americane-razboiul-din-ucraina-cum-reactioneaza-un-soldat-cand-e-filmat_1882361.html

Riddick spunea...

S-au găsit la aeroportul din Doneţk (recucerit de separatişti) cărţi de rugăciune în engleză şi arme M-16, "americane" - trebuie spus că Ucraina fabrica de câţiva ani, sub licenţă, arme de asalt israeliene Tavor, în calibrul 5.45x39mm, "rusesc/sovietic" (nu în 5.56x45 mm NATO). S-au interceptat şi convorbiri radio în engleză.

Simeone spunea...

Stiu ca si noi avem 5.45 la modelele mai noi de AK-47 care au si ascunzator de flacari.

Interesanta treaba cu calibrul...

Se pliaza ca tiganii care au ajuns sa imbrace iile romanesti.

Riddick spunea...

Este puşca de asalt AK-74, introdusă din 1974 în URSS, după ce-au văzut ce face 5.56 în Vietnam: traiectorie razantă (7.62x39 de la AK-47 are una cu boltă accentuată după 150-200 m), mai multe cartuşe care se pot căra per combatant (aproape x2), şi mai controlabil la foc automat. Magazia de la 74 este din plastic (pertinax ?) maro, spre a se deosebi şi vizual de cealaltă magazie, metalică (neagră) de la 47 (tuburile sunt identice, mai puţin "la gât").

5,45 mm e diametrul între ghinturi, glonţul are de fapt 5,6 mm (la M-16 este de 5,56 mm, respectiv 5,7 mm).

RSR a început înlocuirea cu 5,45 mm din 1986, şi chiar şi acum armata tot mai are cele trei calibre, simultan (5,45 NATO, post-2004). Ucrainenii au ales Tavor în 5,45 din motive de logistică (poate dacă intră-n NATO trec la 5,56).

Simeone spunea...

Da!
Mai e o diferenta parca la viteza, 600 m/s ak-47 si 800 m/s pentru ak-74.

"Ucraina a sesizat Consiliul de Securitate al ONU în urma unui atac cu rachete asupra Mariupolului, "de-al separatiştilor", şi mass media din vest a amplificat ştirea; nimic similar în cazul bombardamentelor continue efectuate de Ucraina asupra zonelor populate din Doneţk şi din alte localităţi controlate de separatişti."

Un ochi este inchis... ;)

Riddick spunea...

730-750 m/s vs 880 m/s. Mai uşor cu o,6 g (5,45-ul) faţă de 5,56 NATO, şi mai lent cu 50-60 m/s, dar are o formă mai letală: se deformează mai repede şi "se dă peste cap" în corp, fiindcă are vârful uşor şi baza grea (spaţiu plin cu aer sub vârf, şi un disc de plumb la bază, după miezul de oţel - se dezechilibrează rapid la impact).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Sorin Roşca-Stănescu, 2010: "Din păcate, niciuna dintre administraţiile de la Bucureşti nu a dezvoltat şi nu şi-a consolidat relaţiile cu China. Chiar şi în cadrul Parteneriatului Euro-Atlantic, de multe ori noi i-am dezamăgit pe europeni, în favoarea Statelor Unite. Începând din 2011, şansa Bucureştiului este de a merge loial, împreună cu partenerii europeni, cât mai aproape de China."

Sorin Roșca-Stănescu, 2012: "Ca atare, printr-o viitoare uniune noi trebuie să câștigăm ceea ce am pierdut. Ceea ce am dat sau ceea ce ni s-a luat. Noi trebuie să primim asigurări că vom intra în randul statelor europene cu o economie și cu un nivel de trai performante. A doua realitate derivă din analiza intențiilor polilor de putere UE. Și, în primul rand, a intențiilor Germaniei. Dacă Germania vrea consolidare și integrare prin austeritate, atunci ea se va prăbuși în sine și va prăbuși UE. Dacă, dimpotrivă, Berlinul vrea dezvoltare și investiții, atunci da, avem ce căuta în federație."

Postări populare (nu P.P.E. !):