26 ianuarie 2015

Letargia românească - cultivată, luată în calculAh ce frumos
Viitorul luminos
li se-arată celor idioţi
Deci fii supus
faţă de cel mai sus pus
Nu uita că UE te vrea prost!

Adrian Papahagi, pe Facebook:

Excepția românească


Suntem campioni ai autoderiziunii și autodeprecierii. Până la un punct, e semn de sănătate morală și intelectuală să nu te iei prea în serios și să-ți vezi defectele. Dar dincolo de acea limită, reflexul are ceva morbid.


Părem așadar să ignorăm că, de o vreme, dăm dovadă de mai multă inteligență politică decât națiuni mai evoluate, sau cel puțin mai prospere din Europa.


Am simțit încă de la alegerile europene că suntem pe calea cea bună: am fost printre puținii care nu au trimis reprezentanți ai unor partide extremiste și populiste în Parlamentul European. În paralel, francezii plebiscitau Frontul Național, iar britanicii UKIP.


În noiembrie, am avut motive să fim mândri că nu suntem proști: între sasul decent și cocalarul plagiator, am ales sasul decent. Majoritatea electoratului n-a putut fi prostită de propaganda tip Vatra Românească/România Mare și a votat minoritarul.


În ciuda sărăciei generale și a multelor noastre probleme, n-am fost atinși de febra naționalist-populistă. PPDD și PRM sunt practic moarte și n-au apărut noi partide extremist-populiste. Chiar și PSD a înțeles, după ce a dat cu posteriorul de dușumea, că nu mai poate câștiga alegeri cu discursul lui Iliescu sau Vadim din anii '90. Din fericire, nu cred că vor încerca nici măcar cu discursul lui Tsipras din 2015.

În contextul îngrijorător în care Syriza câștigă majoritatea în Grecia, iar Podemos și Front National au șanse să fie primele clasate în Spania și Franța, România se prezintă ca o admirabilă excepție. Cel puțin pe moment, dar nu văd semnale că situația se va schimba. Până în 2020 putem fi o oază de normalitate într-o Europă care nu arată prea bine.


Dacă DNA continuă să curețe partidele vechi, iar cele noi care vor apărea se vor profila în avangarda reformismului (cum va fi cazul partidului pe care îl pregătim alături de Monica Macovei), România e pe calea cea bună.


Un codicil conservator: mi-am dorit multă vreme un cataclism demn de "mani pulite", o prăbușire a întregii clase politice putrede din România. Sunt corupți 80-90% dintre cei care au avut demnități în stat, de la primarul de comună la prim-ministru, de la inspectorii școlari la directorii de deconcentrate, de la consilierii locali la senatori – știm asta. Dar un colaps al PNL și PSD ar crea un vid periculos, în care ar înflori extremismul și populismul. Prefer să fie curățate lent de DNA, până în 2020, decât să aibă soarta DC și PS din Italia anilor '90.

4 comentarii :

Simeone spunea...

"Am simțit încă de la alegerile europene că suntem pe calea cea bună..."

În urină, în ce?

Ăstuia îi țâșnește demagogia ca puroiul dintr-o bubă coaptă.

"Până în 2020 putem fi o oază de normalitate..."
Spolierea să-si continue pustiirea nestingherită...

Anonim G spunea...

Pe mine puiul asta de fanariot ardelenesc ma lasa indifferent.
Mai bine sa vedem ce importanta are stirea de mai jos, pe care nu am gasit-o inca in alta parte :
http://www.bucaresthebdo.ro/energie-hidroelectrica-toujours-vendra-des-microhydrocentrales-en-fevrier-40&s=economie_et_finances&articol=40.html

Asa s-a intimplat pina acum: niste tradatori au varsat tone de diversiuni, noi le-am mestecat si, intre timp, altii, incepind chiar din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, au PRADUIT TARA.
Ce bine ar fi sa nu ne scape nici un micron de stire economica !

Riddick spunea...

Simeone:

Evident, este vocea ocupantului.

Anonim G:

Se vând microhidrocentrale "nerentabile" pentru stat, dar rentabile pentru achizitori, care nu mai plătesc şi costul aducerii materialelor în munte, construirea căilor de acces, tragerea liniilor de alimentare/transport de energie, instalarea staţiilor de transformare, etc., cum ar fi trebuit să facă dacă le construiau ei. Aşa... doar trag banu' de pe urma vânzarii de energie.

Riddick spunea...

Simeone:

Evident, este vocea ocupantului. A frecventat cursuri la Central European University, a lui Soros (este la Budapesta).


Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial." http://www.scribd.com/doc/76118165/22-plus-333

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic". http://fc-d.ro/adrian-papahagi-despre-statele-unite-ale-europei/

Anonim G:

Se vând microhidrocentrale "nerentabile" pentru stat, dar rentabile pentru achizitori, care nu mai plătesc şi costul aducerii materialelor în munte, construirea căilor de acces, tragerea liniilor de alimentare/transport de energie, instalarea staţiilor de transformare, etc., cum ar fi trebuit să facă dacă le construiau ei. Aşa... doar trag banu' de pe urma vânzarii de energie.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Leonard Orban, 2011: "Guvernele europene, deci şi cel român, vor avea în viito­rul nu foarte îndepărtat competenţe din ce în ce mai mici în materie de regle­mentări în domeniul economic, deci şi o marjă de manevră din ce în ce mai redusă. Bugetele naţionale vor fi avizate de Bruxelles. Parlamentul va trebui să ţină seamă de aceste opinii. Şefii de state îşi vor asuma angajamente punctuale pe domeniul economic. Iar apariţia unui guvern al Uniunii Europene, în adevăratul sens al cuvântului, care să gestioneze politica economică şi fiscală este inevitabilă. În faţa competiţiei dure a Asiei şi Americii, Europa va trebui să-şi aleagă un guvern unic, altminteri riscă să-şi piardă influenţa. O pierdere a influenţei ar însemna o lovitură extrem de dură pentru fiecare cetăţean pentru că pierderea influenţei echivalează cu scăderea drastică a nivelului de trai. Eu nu văd o altă soluţie decât un guvern european."


Postări populare (nu P.P.E. !):