26 iunie 2014

Pentru europeiști, socialismul e preferabil "populismului"


Cristian Preda, pe blog (Ce nu e bun pentru bulgari e încercat în România):
Din 2012 încoace, socialiștii bulgari au guvernat împreună cu partidul minorității turce și cu sprijinul Ataka, populiști greu de situat la stânga sau la dreapta. Rudele europene n-au avut nimic de spus în privința colaborării cu un partid ca Ataka.
Acum câteva săptămâni, mai precis după europene, formula a fost abandonată, iar la toamnă se vor face alegeri anticipate.
Ce nu merge în Bulgaria e poate bun pentru europenii de la nord de Dunăre?
Așa își vor fi spus amicii domnului Ponta, care l-au încurajat să completeze acordul guvernamental cu partidul minorității maghiare cu un acord parlamentar încheiat cu PPDD, tot un partid populist pe care e greu să-l așezi într-o parte sau alta a spectrului politic.
Ataka sau PPDD sunt considerate nefrecventabile în plan european.
La Sofia și la București sunt tolerate.
Cauțiunea socialistă pentru alianțele partidelor de stânga din România și Bulgaria cu populiștii e semnul unui dispreț față de cele două țări intrate în UE în 2007.
De parcă nu tocmai (euro)socialismul ar fi o formă de dispreț !

Ar fi BINE dacă PP-DD ar fi un fel de Ataka (care este anti-UE) și ar avea sprijinul popular pe care-l are Ataka. Dar PP-DD n-a fost decât o operațiune de dezinformare care a căutat să ducă-n derizoriu ideea de partid antisistem, iar acum se topește în PSD, și-i dispare susținerea populară.

2 comentarii :

Anonim spunea...

Preda marsi la cusca fiindca bati cimpii si esti tot mai penibil !!!

Riddick spunea...

:) :) :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: