19 martie 2014

Ilie Ilaşcu: "Este o înţelegere a Rusiei cu guvernele statelor din Uniunea Europeană"Pare destul de plauzibil: într-o Ucraină în care ar locui şi etnicii ruşi (din Crimeea, dar "nu numai de acolo") n-ar fi majoritare voturile pro-UE şi pro-NATO. Nu neapărat dacă s-ar face referendumuri - nu se are în vedere aşa ceva (la "alegerile" de la 25 mai, de vor mai fi organizate, ar însemna doar un formular de vot suplimentar); n-ar fi majoritare partidele care susţin "linia" respectivă.

Prin anexarea Crimeei de către Rusia, de fapt se facilitează aderarea la UE (ŞI LA NATO !) a (restului) Ucrainei. Deşi s-ar putea invoca pretextul prezenţei militare străine pe o parte din teritoriu ("UE nu recunoşte anexarea"). În cazul aderării "Ciprului grecesc", s-a folosit Protocolul Nr.10, care arată că UE nu ia în considerare comunitatea turcă. În 1974 Turcia a intervenit militar pentru a împiedica anexarea Ciprului de către Grecia (cu tot cu turcii din nordul insulei).


Ring:
Fost deputat al Republicii Moldova, Ilie Ilaşcu susţine că anexarea Crimeei face parte din înţelegerea Rusiei cu guvernele statelor Uniunii Europene şi că declaraţiile lui Putin sunt doar un teatru pe care acesta îl face. Ilaşcu mai crede că se urmăreşte revenirea la hotarele din 1939-1940. Ilie Ilaşcu, fost deţinut politic în Transnistria şi fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, consideră că anexarea Crimeei este primul pas către revenirea la graniţele statelor din regiune din anii 1939-1940. "Este tare suspectă această alipire a Crimeei, mai ales că Occidentul a tratat-o paşnic. După părerea mea, este o înţelegere a Rusiei cu guvernele statelor din Uniunea Europeană. Cred că se va reveni la hotarele din 1939-1940. Scenariul este chiar cel pe care l-a spus Jirinovski, o parte a Ucrainei va trece la Ungaria, Polonia, Slovacia şi România. Opinia mea este că acest scenariu a fost ticluit mai de mult, cu vreo 10-15 ani în urmă, şi mulţi dintre demnitarii din România cunoşteau acest lucru. De aici s-a şi plecat cu aşa-zisa regionalizare. Republica Moldova, care va deveni autonomă, se va încadra în teritoriul României, tot ca un fel de regiune. În principiu, nu se va schimba nimic în Republica Moldova, vor rămâne raioanele, dar va fi autonomie, pentru că nu cred că domnul Timofte va primi un post de vicepreşedinte al României. Ceea ce face acum Putin este un joc, este un teatru bine pus la punct cu Occidentul. Totul este o înţelegere", ne-a declarat Ilie Ilaşcu.

4 comentarii :

Riddick spunea...

Ilaşcu e cam optimist cu "unirea", nu e-n "program".

Anonim spunea...

Ei, cine mai poate sa stie exact ?!
Jirinovschi zicea ceva asemanator, iar kazarul nebun le cam stie !
Azi Lavrov zicea si el ceva pe aceeasi ''directie'', respectiv:
''Federalizarea este o condiție sine qua non pentru stabilizarea situației în Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în fața Dumei (camera inferioară a parlamentului rus), reunită pentru ratificarea acordului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea la Federația Rusă.''
(http://www.agerpres.ro/externe/2014/03/20/ucraina-federalizarea-conditie-sine-qua-non-a-stabilizarii-situatiei-lavrov--16-33-01).
Scenariul pare destul de transparent(mai putin ce va fi pentru Romania, cistig sau pierdere).
Asadar, federalizare, noi desprinderi si realipiri, apoi mutarea Poloniei mai la dreapta ca sa poata cel de-al patrulea Reich sa-si redobindeasca teritoriile de dincolo de linia Oder -Nisse(cam asta nu vrea licuriciul, desi tare I-a mai placut pina acum sa suga din zona ca sa nu implodeze acasa la el).
Ce zici, incepe sa se lipeasca ?

Riddick spunea...

Nu cred că Germania se bagă ACUM ;-) peste Polonia. E un joc mai mare, cu variante de rezervă.

Anonim spunea...

Asa e ! NU ACUM !
Dar ''proiectul'' facut de cei doi fosti(actuali?) ofiteri kgb, Merkel/Putin, merge snur pina acum! Nu-i iubesc pe niciunul dar ambii sint asi in a urma planuri; iar cind rusul se uneste cu neamtul nu e bine pentru altii, nici pentru licuriciul agonizant !!!
Mie mi se pare ca spirala istoriei a ajuns la verticala etajului 1937-1938!
Vin vremuri interesante ! Bine ca eu nu voi mai fi pe aici !
Vai celor ce nu vor merge cu mine....


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):