03 februarie 2014

Vorbe de adormit electoratulUSL vrea să ne adoarmă, să ne facă să credem că s-a renunţat la planul transpartinic de exploatare în regim de secătuire a zăcămintelor. Pentru profit privat extern şi nu în limita necesarului de consum intern. Cât despre acoperirea "integrală" a consumului de gaze al Republicii Moldova, poate e vorba doar de partea fără Transnistria, ceea ce dovedeşte că s-a stabilit deja secesiunea: cu tot cu Transnistria (zona cea mai industrializată), consumul anual este dublu faţă de capacitatea conductei de interconectare România-Moldova.

Şi cam când, după asigurarea din surse proprii a consumului intern s-ar decide că România ar putea porni exportul ? Cât ar dura autonomia energetică cu export, şi cât fără ? 

Mă aştept la replici faţă de aceste afirmaţii (evident electorale, marca USL) din partea diverşilor Soros-lobbyşti, gen Institutul de Politici Publice, Expert Forum, etc. : "nu trebuie" să ajungă la prostime asemenea raţionamente, nici măcar în glumă.

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, interviu AGERPRES:

[...] AGERPRES: Când va începe exportul de gaze și ce va însemna acest lucru pentru români?
Constantin Niță: Să nu-și imagineze cineva că vom lua producția românească de gaze și o vom vinde la export. Întâi trebuie să ne satisfacem cerințele de pe piața internă. Nu putem lăsa consumatorii casnici și industriali din România, să facem export, iar noi să stăm fără gaze naturale. Lucrul acesta nu se va întâmpla. Ci, în funcție de posibilități, dacă vor fi perioade când vom putea exporta, o vom face, dacă nu, nu. În funcție de consumul de pe piața internă.
 


AGERPRES: Adică până în momentul în care consumul de pe piața internă nu va fi acoperit integral de producția noastră nu vom exporta?
Constantin Niță: Păi nu vom putea exporta, va trebui să importăm. Să ne satisfacem cerințele noastre și după-aceea putem să discutăm. Sigur, după ce vor apărea alte resurse, precum cele din Marea Neagră, precum gazele de șist, atunci vom putea să luăm în calcul și un export serios de gaze naturale. 


AGERPRES: În acest moment se exportă gaze din România?
Constantin Niță: Nu cred, pentru că nu avem posibilitate, pentru că nu funcționează încă sistemele de interconectare bidirecționale. Când vor fi finalizate — anul acesta vom finaliza fluxul spre Bulgaria și spre Ungaria — atunci vom putea importa și exporta prin aceste conducte.

AGERPRES: În ceea ce privește exportul de gaze și energie în Republica Moldova, aveți în vedere să acoperim integral consumul din această țară?
Constantin Niță: Da. 


AGERPRES: Și putem face acest lucru?
Constantin Niță: Da, prin diverse formule. Aceasta presupune ca Trangaz și Transelectrica să-și planifice investițiile astfel încât în 2-3 ani să putem face acest lucru. Am finalizat conducta Iași-Ungheni, care trebuie extinsă spre Chișinău. Avem nevoie de ajutorul Comisiei Europene, întrucât investiția numai pe partea românească este de 110 milioane de euro, inclusiv stația de compresare, la fel și pe partea moldavă. Deci există nevoie de fonduri pentru această interconectare cap-coadă, adică de la Iași la Chișinău.
La electricitate sunt în discuții studii de fezabilitate. Acum studiem posibilitatea de a realiza o stație back-to-back la Vulcănești, pentru a putea vinde 500-600 de MW în bandă, dar și aceasta nu se poate facem mai devreme de un an și necesită o investiție de 60-65 milioane de euro.[...]

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):