01 ianuarie 2014

"Duda zilei", noiembrie-decembrie 2013


noiembrie

1. EuroBăse şi Mongoloidu', declaraţii pro-"SUE", la 20 de ani de la inventarea UE, prin Tratatul de la Maastricht.
   "România va continua să susţină avansarea Uniunii Europene către o autentică Uniune politică pe baza înţelegerii că o Europă tot mai integrată va fi aptă să gestioneze în interesul său transformările dintr-o lume tot mai globalizată şi să răspundă, totodată, aspiraţiilor legitime de dezvoltare ale naţiunii române."
   Contradicţie în termeni, este? "Uniune politică" vs "naţiune".
   "Astăzi, datoria noastră este de a reafirma vocația europeană a României și de a duce mai departe, împreună cu frații noștri din UE, proiectul unității în diversitate și a prosperității prin cooperare."
   Mongoloidu' o spusese mai clar, altădată: "Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - şi sper să se realizeze pe parcursul vieţii mele politice - al Statelor Unite ale Europei."


3. Căcărău, simulantul.
   Critică simulată la FMI
(oare PnL n-a susţinut încheierea noului acord "preventiv", cu promisiunile de lichidare a patrimoniului statului ?!). Şi reafirmarea liniei europeiste a PnL (aici îşi demolează singur soclul "naţionalist").  

   Hop şi PDL, să apere FMI: "Marele handicap nu este FMI, aşa cum ne spunea astăzi Crin Antonescu, marele handicap al României este USL."   
   "Nu este un lucru bun că suntem sub acordul cu FMI. Faptul că suntem sub acord cu FMI înseamnă pentru România un handicap de care nu este de vină FMI, dar înseamnă pentru România că nu poate avea cu adevărat o politică economică și bugetară."
   "Putem trăi paradoxul să avem un Parlament European în 2014 cu foarte mulţi eurosceptici acolo, ca să nu spun mai mult de atât. Gândiţi-vă doar, ca oameni informaţi, la evoluţiile politice internaţionale, la faptul că acum, în acest moment şi în mod clar Frontul Naţional în Franţa este primul partid, din ce în ce mai consolidat pe această poziţie, că partidul domnului Farage din Marea Britanie explodează şi aşa mai departe."


5. "Centrul-dreapta" a acţionat în mod deliberat pentru subminarea identităţii naţionale, a statului naţional şi - bineînţeles - a ideii de "dreapta". Ca şi "stânga oficială", cu care colaborează la nivel strategic. De exemplu, ratificarea fără referendumuri (şi fără clauze de derogare) a aderării la UE şi a Tratatului de la Lisabona. "Centrul-dreapta" îşi are rădăcinile în opoziţia controlată a anilor '90 (prin sistemul Soros-FSN) şi s-a reinventat prin eurobăsism. USL mimează naţionalismul, în condiţiile în care urmează întocmai linia UE-FMI, iar eurogrupurile S&D şi ALDE (ca şi PPE) susţin "proiectul european", adică desfiinţarea statelor naţionale. 
   Cristian Preda: "Naționaliștii stângiști vor să convingă publicul de la noi că Europa în versiunea PPE atacă România. Paradoxul e că în România nu există o versiune de naționalism construită la dreapta (sau la centru și la dreapta). Altfel spus, nu sunt încă mobilizate patriotismul și moderația, tradiția și pasiunea europeană. N-ar fi momentul să le punem împreună, articulând un patriotism luminat și decomplexat?"

6. Echipa Băsescu de la CCR îi face platformă lui Ponta, care va reprezenta România la Consiliul European. În pregătirea campaniei prezidenţiale, ca posibil candidat din partea PSD ? În orice caz, încă un prilej de a se prezenta USL (şi, implicit, PSD) drept "negociatorul potrivit" al României. Deşi urmează aceeaşi linie europeistă, USL şi PSD mimează preocuparea pentru interesul naţional. Iar Băsescu le face jocul, pe seama ideii de "dreapta", pe care a anexat-o în mod fraudulos.
   Curtea Constituţională a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestaţia formulată de preşedintele Traian Băsescu privind legea care reglementează reprezentarea României la Consiliul European. 
   Ponta: "Problema nu este cine merge la Consiliu, că merge preşedintele, merge primul-ministru, problema este dacă acolo te baţi pentru România sau dacă acolo vinzi România ca să-şi păstrezi tu nişte prietenii personale în caz de nevoie. Ori, eu cred că preşedintele a vândut interesele României şi când a negociat deficitul, şi când a negociat fondurile europene."

7. Casa Duda sărbătoreşte onomastica şi ziua de naştere a Clăpăugului "la pachet" cu ziua revoluţiei bolşevice, 7 noiembrie (stil nou). Nu-i de mirare, din moment ce s-a dus (invitat fiind) la parada din Piaţa Roşie. Data naşterii este 25 octombrie, iar sărbătoarea Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil (onomastica) este pe 8 noiembrie. Mai grav mi se pare că au fost invitaţi militari activi (în uniformă) pe la palat.
   Blog prens Radu Duda:
"Astăzi, joi, 7 noiembrie 2013, Regele Mihai I a oferit un dejun oficial cu ocazia zilei de naștere și a zilei onomastice. Evenimentul a avut loc în Sala Regilor a Palatului Elisabeta. Au luat parte Principesa Moștenitoare și cu mine, însoțiți de Principele Nicolae."


8. Băsescu ne ia de proşti (iar).
   "În CSAT din 1 octombrie, am iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, aşa numita Dunărea Operativ. A fost repinsă ca urmare a poziţiei premierului, care nu a fost de acord, care n-a fost de acord, deşi arhivele fostei Securităţi vizează perioada până la Revoluţie, nu după Revoluţie. Am încercat să obţin semnăturile membrilor CSAT pe altă variantă, în care un proiect se transmite miniştrilor, serviciile au semnat-o, premierul nu şi nici ceilalţi miniştri."
   "Public rog guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia acordul cu FMI iar dacă au nevoie de experiența mea, le-o pun la dispoziție."

   În locul lui, dădeam "pe surse" documentele relevante, sau o desecretizam când încă aveam un CSAŢ favorabil; n-a făcut nici una, nici alta, şi doar era vorba despre Voiculescu-Crescent. Iar legile de ratificare a scrisorii de intenţie cu FMI şi de prelungire a acordului stand-by le-a promulgat fără returnare sau contestare la CCR.

 
9.
Ponta "taxatorul" mimează. Cum să taxeze el, când pasagerii de la business class au abonamente la reduceri? 

   "Da, noi vrem să taxăm capitalurile şi, dacă se mai supără diverse companii, o să dialogăm şi o să îi convingem că fac suficiente profituri în România." 
   Profitul Petrom a crescut cu 27% în primele 9 luni, vânzările au scăzut cu 5% (deci, a crescut prin scumpiri!). 
   Mai 2012: "Am de gând ca, în perioada imediat următoare, să modificăm sistemul redevenţelor, pentru că să ai în România o medie de 4% în condiţiile în care media europeană este peste 20%..." (în 2013 propune redevenţe la gazele de şist între 3,5% şi 13%, şi modifică doar celelalte redevenţe, în afară de cele de la gaze şi petrol). 

10. Încă o confirmare - exploatarea gazelor din Marea Neagră şi a celor de şist este gândită pentru buzunarele companiilor şi partidelor de sistem. Gazele sunt necesare în vederea eliminării sau diminuării dependenţei de Rusia (Gazprom), dar se plănuieşte exploatarea zăcămintelor în regim de epuizare accelerată, nu conform nevoilor de consum intern.
   Blaga (poziţie comună cu USL şi Băsescu): "PDL doreşte independenţa energetică a României, noi nu ne schimbăm părerea. [...] România are de făcut investiţii enorme, inclusiv în ce priveşte conducte de gaz care să lege Constanţa cu UE, potenţialul cumpărător de gaze din România."

11. Băsescu dă din casă: "centrul-dreapta" are candidaţi prezidenţiali "multipli" spre a nu se periclita scenariul turului doi Ponta vs Căcărău. Suspect de insistent pe "neşansa" lui Ponta, prevăd o campanie băsistă pro-Ponta în eventualitatea ajungerii la acest scenariu. O soluţie sigură de evitare ar fi fost susţinerea lui Dan Diaconescu încă de la primul tur (candidat comun). 
   „PSD, dacă se rupe de liberali, nu câştigă prezidenţialele, reţineţi ce vă spun. Nu poate scoate cu un plagiator ca Ponta mai mult decât are partidul.” 
   „După mine, Ponta nu are nicio şansă să iasă preşedinte. Înseamnă ruperea alianţei, în care PNL pleacă şi nu cred că dreapta nu va avea capacitatea să ceară electoratului să voteze candidatul dreptei, indiferent cine intră în turul doi, Antonescu, Predoiu, Ungureanu, Boc.” 
   După mine PSD nu poate da preşedinte singur, iar dacă se rup, PNL are o şansă în plus, dacă intră Crin în turul doi probabil că şi restul candidaturilor de dreapta se strâng în spatele lui. Sigur că nu îmi place, dar nu sunt un om politic lipsit de simţ politic."


12. Importul deşeurilor se suspendă (nu se interzice !), "pentru a se modifica reglementările". Cele privind importul de deşeuri, evident. Oricum, doar până în 2015 avem moratoriu cu UE pe deşeuri. Şi nu-i vorba de hârtie uzată sau de boască pentru distilare. 
   "Ne-am propus să suspendăm importurile de gunoaie, mărim sancţiunile şi vom suspenda toate activităţile acelor agenţi economici care nu respectă legislaţia de mediu" (ministrul mediului, care se gândeşte de prin ianuarie).

13. Guvernul USL-UEFMI se conformează ("n-a fost de acord Comisia Europeană").
   Elimină restricţia de maximum 100 de hectare, suprafaţa maximă de teren agricol pe care cetăţenii străini o puteau cumpăra ca persoane fizice, prevăzută în
vechiul proiect de OUG. Acum, liber la cumpărat "fără număr".
   Vine cu un alt subterfugiu, să nu apară în faţa oamenilor că
nu face nimic pentru a proteja patrimoniul funciar naţional: înfiinţează comitete care "vor aviza contractele de vânzare-cumpărare".
   - noul proiect de OUG
(descărcare document .pdf)
 


14. Pseudo-parlamentul fuge de cetăţeni, în schimb dă zor la solicitările aşa-zisei "Comisii de la Veneţia". După ce Echipa Băsescu de la CCR a stabilit că pragul de validare în varianta USL (adică, scăzut de la 50% la 30%) este constituţional, se urneşte iar Comisia pentru revizuirea Constituţiei. Şi nu pentru a scoate forma finală a proiectului pentru dezbatere în parlament şi apoi spre votare la referendumul popular, pe pragul actual (care este încă 50%, timp de un an). Ci pentru a-l prezenta "la avizare" Comisiei, care a dat ca termen-limită luna ianuarie. 
   "Vom reintra în activitatea obişnuită, în sensul în care vom face o analiză a observaţiilor venite de la Consiliul Legislativ şi a celor venite în urma primei discuţii cu Comisia de la Veneţia, din iunie, vom asculta şi uniunile profesionale care şi-au manifestat dorinţa să trimită amendamente - Uniunea Avocaţilor, Uniunea Notarilor - şi vom adopta, până la urmă, modificări la anumite texte, iar textul rezultat va fi trimis Comisiei de la Veneţia, care ne-a anunţat că în decembrie ar putea să îl pună în discuţie pentru a prezenta un punct de vedere." 

15. Băsălăii ex-PDL au început să vină cu material calitatea a III-a. Cum să susții că din cauza... lipsei unor parlamentari PDL a căzut guvernul Ungureanu, când USL a avut în sală o majoritate ?! Pe de altă parte - dacă e adevărată afirmația - de ce să faci asemenea solicitări, care te pun în dificultate fără a rezolva nimic în mod real?
   "Pot spune că a fost o trădare exact din zona responsabilă pentru a susţine propriul guvern, adică din zona PDL. Greii din PDL au jucat o falsă susţinere, o spun pe faţă şi fără reţineri. A fost un moment în care eram sunat personal, şi eu şi alţi colegi, ori de Mircea Toader ori chiar de Roberta Anastase, pentru a ni se da de înţelesnu e neapărat necesară prezenţa la lucrările plenului, şi nici la votul moţiunii USL."


16. Cu cine joacă Voiculescu? Cu cine joacă Căcărău? Cu cine joacă PC?
   Voiculescu
propune suspendarea lui Băsescu pentru trădare (este suficient doar un vot de 2/3 la parlament). Căcărău se opune, deși ar ajunge la Cotroceni și alegerile prezidențiale l-ar apuca în funcție (ca președinte interimar). Și PC se (cam) opune.
  
Tot Voiculescu anunță posibilitatea unui candidat prezidențial al PC, în condițiile în care "USL ar avea" doi (problemă pentru Căcărău la accesul în turul doi fără voturile PC la turul întâi). PC... se opune.


17. UDMR speră ca "judeţele sale" să obţină (şi) în mod oficial un statut special.
   "Judeţele Harghita şi Covasna de facto deja au un statut special.
Noi suntem judeţele unde nu putem avea steag al nostru, restul judeţelor pot avea *. Noi suntem judeţele în care un primar poate fi amendat pentru că pe 15 martie sau pe 23 octombrie nu poartă eşarfa tricoloră. Deci, avem deja statut special de facto, sper să avem şi de iure."
   *
nu pot avea legal, dar proiectul de revizuire a Constituţiei prevede că vor putea, dacă revizuirea va trece în această formă

18.
Ocazii de disociere pierdute.
   PDL, de Băsescu:
nu participă la comisia parlamentară de anchetă privind activitatea CEC Bank (creditul fraudulos obţinut de Ioana Băsescu).
   PnL, de regionalizare şi de PSD:
îşi asumă proiectul descentralizării şi consideră posibilă o listă comună cu PSD la alegerile europarlamentare.
   UDMR, de regionalizare şi de USL:
nu susţine moţiunea de cenzură a PDL şi PP-DD, fiindcă "nu are niciun sens".


19. Se găsi cine să sesizeze la CCR "restricţiile" USL (false, evident) la vânzarea terenurilor agricole: Partidul Forţa Civică (al lui Ungureanu). PnŢCD, asociatul PFC, tace. Nu are probleme cu acapararea fondului funciar de către străini, e ocupat cu monarho-dudismul. Sesizarea la CCR este teatrală, doar Avocatul Poporului poate contesta o OUG. PFC crede că va avea de câştigat, acolo unde USL mimează (fără talent) că restricţionează.
  
Introducerea dreptului de preempțiune la achiziție "încalcă dreptul proprietarului de a-și vinde terenul conform voinței sale" (adică, cui vrea el, inclusiv străinilor). Sub masca "libertăţilor individuale" sunt atacate temeliile statelor.


20. Continuă austeritatea şi "restructurarea". Adică înstrăinarea patrimoniului de stat, şi urmează terenurile agricole. Nu numai sub pretextul "măsurilor anticriză", ci şi al trecerii la euro (de fapt, acesta era scopul real şi înainte, dar acum se spune clar). 
   Economistul-şef al BNR (a rămas aceeaşi goarnă a intereselor străine în România): "Trebuie să facem reforme şi convergenţă reală indiferent de adoptarea sau de neadoptarea euro. Reformele respective înseamnă costuri pe termen scurt, uneori şi costuri economice, uneori şi costuri politice, dar pe pe termen lung înseamnă câştig pentru toată lumea.După părerea mea, România nu poate intra în Zona Euro şi să rămână competitivă având 3 milioane de agricultori de subzistenţă." 
   Unii mai au iluzia că trecerea la euro s-ar face în logica "momentului economic propice", şi nu la ordin.

21. Unul din Echipa Băsescu de la CCR a lipsit, sau "a prestat". Va să zică, CCR poate răsturna o tentativă de ţeapă USL dată României (memorandumul cu Rompetrol), dar nu poate lua o hotărâre privind înlăturarea prescripţiei omorului din noul Cod Penal (cu trimitere la comunism şi la "revoluţie").
    Din motiv de "paritate" (4 voturi pentru şi 4 contra, cu sau fără o abţinere). Altă amânare, de parcă s-ar aştepta aşa ceva. Iar cu Rompetrol, s-ar putea relua ţeapa sub o altă formă, fiind doar diversiunea care a mascat manevra principală - "imunizarea" tartorilor establişmentului (posibilă la pasul următor).

23. Reacţia-tip a eurocomuniştilor în cazuri de utilizare a armelor de foc (chiar şi cu bile de cauciuc): folosirea pretextului pentru restricţionare, în loc de liberalizare, spre a fi folosite în autoapărare. Interlopii au "ce le trebuie", inclusiv puşti de asalt ("automate", ca la atentatul de la mall-ul din Vitan). Iar un cuţit poate fi letal, spre deosebire de bilele de cauciuc care s-ar folosi împotriva "utilizatorului".
   Ministrul de interne:
"Prea se repetă lucrurile astea. Fără să fiu exagerat, fără să insist foarte mult, cred că trebuie, din nou, reanalizată, rediscutată problema deţinerii de arme. Deja devine o problemă care trebuie regândită: modul de deţinere al armelor."


24. Blatul USL-Băsescu-KazMunaiGaz (încheiat pe cârca noastră) nu a fost blocat.
   Echipa
Băsescu de la CCR a respins contestaţia pe fond depusă de PDL privind memorandumul Rompetrol. Iar el a retrimis - de chichi - legea de aprobare înapoi la parlament, apoi - tot de chichi - a contestat doar "câteva observaţii tehnice pe conţinutul memorandumului". 

   Băsescu: "Preşedinţia, neatacând pe fond conţinutul memorandumului, el rămâne valabil. Numai că domnul prim-ministru va trebuie să şi-l asume cu toţi cei 400 de milioane de dolari care i-a făcut cadou companiei Rompetrol, va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern dacă simte nevoia. Dacă nu, rămâne cu memorandumul şi-l pune în aplicare."

26. Comunismul a ajuns la Vatican. Popa Bergoglio justifică violenţele "cauzate de inechitate".
   "Inegalitatea este sursa tuturor problemelor sociale. Inegalitatea, în cele din urmă, generează violenţă pe care folosirea armelor nu pot şi nu vor putea niciodată să o rezolve."
 
30.
Dar de ce este "normal" să apară şi "steagul" UE în parlament? Este cumva vreun parlament regional dintr-un stat federal ?!
   Căcărău: "Nu mi se pare normal, evident steagul chinez pentru că era steagul oaspetelui, nu văd de ce trebuia să dispară steagul Uniunii Europene şi cred că este doar o chestiune din asta, administrativ gospodărească. Până la urmă, eram în contextul unui summit sub auspiciile Uniunii Europene, China - Uniunea Europeană, partea ei de centru şi de est."

 
decembrie

1. Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski, este angrenat în puciul globalist de la Kiev. Alături de PPEşti gen Jerzy Buzek şi de agentul german Vitali Klitschko.
  
Dar dacă nu-i o întâmplare?


2. ... dar, în rest, în afară de acciza de 7 eurocenţi la carburanţi, EuroBăse e de acord cu guvernul USL-UE-FMI. Adică, cu vânzarea întreprinderilor strategice rentabile şi cu suprataxarea micilor afaceri, distrugând astfel şi patrimoniul statului (atât cât mai este) cu sursa sa de venit (în loc de 100% din profit, vine la buget doar impozitul pe profit), şi clasa de mijloc (cât a putut fi). E interesant de urmărit cum se va relua agenda devalizării "cu acte" a patrimoniului de stat. 
   "Dar cu atât mai mult, cu cât au negociat fără să aibă mandat, aprobat de mine, cu atât mai mult nu îmi pot cere să le validez ceea ce au negociat fără mandat. Am mai semnat acordul trecut, l-am semnat, deşi nu au avut mandat, deci nu fac o chestiune de viaţă şi de moarte dacă negociază fără mandat, cu condiţia să negocieze bine."
   Au negociat, deci, "bine", prăpădul din memorandumul anterior...


3. "Recomandările" UE sunt, de fapt, obligatorii.
   "Din punctul de vedere al Comisiei este foarte simplu. România a aplicat pentru acordul preventiv şi, bineînţeles, România trebuie să decidă dacă doreşte să continue programul care a fost convenit în vară. Indiferent ce alegere face România, este esenţial să implementeze complet recomandările Consiliului (UE) din iulie." 

4. Încercare de intimidare a lui Dan Diaconescu, şi o posibilă înscenare care l-ar împiedica să candideze.
   "Se încearcă împiedicarea candidaturii mele. O condamnare a mea la o singură zi, chiar şi cu suspendare, ar duce la imposiblitatea de a candida.
A fost o citaţie trimisă la o adresă mai veche. Acea citaţie a ajuns în cele din urmă la mine. Un domn m-a sunat şi mi-a spus că ar fi bine să mă prezint la proces. Mai interesant este că nu s-a mai prezentat nimeni în afară de mine, nici Cristian Cioacă, mai erau citaţi vreo zece martori. Eu n-am mai auzit aşa ceva până acum, să nu vină nici măcar inculpatul, dat fiind că el este în arest." 


5. Echipa Băsescu de la CCR şi tartorul ei ne iau de idioţi. Comunică decizia de constituţionalitate a pragului de 30% în timp util, astfel încât referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") să cadă în ziua turului al doilea al alegerilor prezidenţiale.
   Să examinăm puţin aritmetica termenelor. Constituţia spune că promulgarea se poate face "în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea." Deci, dacă "la mine la cabinet a intrat pe 5 (decembrie)", "în zece zile (de la)" ar însemna pe 15 decembrie, şi nu "pe 14 noaptea". Primul tur este - obligatoriu - cel târziu pe 30 noiembrie 2014, al doilea căzând pe 14 decembrie. Prin modificarea legii electorale se poate prelungi intervalul dintre cele două tururi de scrutin, depăşind termenul de un an de la data promulgării, după care ar intra în vigoare "democraţia 30%". Desigur, modificarea ar urma să fie aprobată de CCR cu o majoritate USL, după plecarea lui Motoc-CEDO.
   Nu-mi fac vreo iluzie că deja la Monitorul Oficial n-ar fi sosit şi ar fi fost pregătit de tipar textul, fiind nevoie doar de dat "Enter". Pe 14 noaptea (mă rog, depinde şi de curier). 

6. Germania justifică "democraţia 30%". Susţinătorii lui Băsescu ar trebui să se întrebe ce joc joacă el şi Echipa lui de la CCR, de aprobă un cvorum de validare care va fi folosit pentru viitoarele referendumuri pe tema revizuirii tratatelor europene. Dacă se vor ţine, şi cumva nu se va merge pe propaganda "e consens, deci să facem economie". Nici la aderarea la UE, nici la ratificarea Tratatului de la Lisabona nu s-a convocat referendum, iar cel din 2003 a fost falsificat.
    Este simptomatic totuşi pentru viaţa politică din România că în ciuda acestor decizii ale CCR, care preiau în mod explicit recomandările Comisiei de la Veneţia, şi în subsidiar practica occidentală, preşedintele Traian Băsescu şi grupul său de partizani continuă să suţină obsesiv că democraţia ”adevărată” pretinde un cvorum de 50% la referendum. În realitate nu doar că un cvorum de 50% este aşa cum am văzut contra-democratic, dar orice prag de participare este nerecomandabil şi nu are nicio legătură cu democraţiile elective în care votul este un drept şi nu o obligaţie.

7. A căzut şi cioaca cu deficitul mic, obţinut prin austeritate: Germania şi-a mascat deficitul real folosind paradisuri fiscale şi firme-fantomă înregistrate în Irlanda.
   În 2010, când Irlanda a apelat la ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, Germania a fost cel mai mare critic al taxei de 12,5%, care permite ca majoritatea multinaţionalelor ce operează în Uniunea Europeană să îşi aibă cartierul general în Dublin. Numai că irlandezii nu au renunţat la aceasta.
   Berlinul a început să folosească mai multe firme-cochilie înregistrate la o serie de căsuţe poştale din insulă pentru a accesa fondurile de pensii ale fostului monopol poştal german. Deutsche Bundespost a fost spart în trei companii, respectiv Deutsche Post AG, Deutsche Telekom şi Deutsche Postbank.
 


8. Cum dracu' de-au mai avut ce dărâma şi decapita "manifestanţii pro-europeni" de la Kiev (statuia lui Lenin, adică), după "o guvernare pro-europeană" de vreo nouă ani? Ba chiar două, a doua fiind a infractoarei Iulia Timoşenko. Să ne reamintim cum primarul general Băsescu s-a opus (în 2004) demolării mausoleului comunist din Parcul Carol. Care a fost apoi renovat de către guvernul Alianţei D.A. (PnL-PD-UDMR-PC).

9. Muştele trag la rahat. Pâi se putea să nu se ducă Ponta la funeraliile teroristului comunist Mandela?! Acelaşi lucru şi pentru GW Bush, şi pentru "conservatorul" Cameron (care a fost de acord cu legiferarea căsătoriilor gay). 
   Victor Ponta le-a relatat guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi senatorului PSD Mircea Geoană că i-a invitat pe Ion Iliescu şi Emil Constantinescu să îl însoţească la Johannesburg, pentru Nelson Mandela, Constantinescu acceptând, iar Iliescu declinând invitaţia din cauza drumului.
 

10. Ironic, nu ? Parlamentarii s-au hotarât să şi legifereze ceea ce devenise de mult evident: că nu mai sunt funcţionari publici. Ci un fel de liber-profesionişti ai unor interese diferite de cele ale publicului.
   Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

11. România, după ce s-a opus parţial, de formă, înfiinţării instituţiei "Parchetul European", intră înapoi în turma de executanţi fideli ai diktatelor UEiste, anulându-şi poziţia anterioară. De fapt, încă de la început recunoscuse că "se opune" doar formal. 
   Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților a dat, cu majoritatea de voturi, aviz favorabil proiectului Comisiei de creare a Parchetului European, după ce inițial aceasta dăduse un vot negativ acestui proiect. Parchetul European ar urma să înceapă să funcţioneze din 1 ianuarie 2015. 

12.
#1. EuroBăse îi dă-nainte cu "SUE":

   "E un curent care prinde tot mai mult în UE. Una dintre marile îngijorări ale liderilor europeni este creşterea, în diverse ţări, a extremei drepte şi extremei stângi. Această criză a arătat, pe de o parte, greşelile trecutului în toate statele UE, paradoxal, mai puţin în statele nou membre şi a arătat că leadership-ul politic al UE nu are soluţii. Aş spune mai mult, pentru că e percepţia unui om care este acolo: nu are curaj să meargă pe soluţii mai radicale, pentru că acasă de prea multe ori s-a dat vina pe UE. Nicio ţară, inclusiv Germania, nu poate face faţă competiţiei globale, deci nu avem curaj să spunem deschis că soluţia este integrarea rapidă, guvernanţa apropiată de nivelul Bruxellesului şi un proces de integrare care să vizeze inclusiv integrarea fiscală."
 

   Dar... "creşterea "extremelor" a apărut tocmai din cauză că UE a ignorat voinţa cetăţenilor din statele membre, mergând "pe soluţii mai radicale". 
#2. Catherine Ashton:
   Ukraine's President Yanukovich will sign EU deal (video)
   Preşedintele Ucrainei intenţionează să semneze, în cele din urmă, un acord de strângere a relaţiilor cu UE, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, potrivit
BBC. 


13. Înţeleg îngrijorarea SUA (şi a altor state) faţă de cele comise de parlamentari asupra Codului Penal, dar nu au ce căuta reprezentanţii noştri (fie ei şi doar formali, nu reali!) la raport la ambasada unui alt stat. Dacă mergeau doar 2-3, era altă treabă, s-ar fi spus că "merg să dea explicaţii", deşi "ambasadorul ad-interim" putea veni la parlament pentru ele.
   Deputaţii din Comisia Juridică se prezintă, vineri, la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.
Juriştii dau explicaţii pe marginea modificării Codului Penal.
   Ce spune Ponta
vine exact invers: "Ideea că o ambasadă atrage atenţia este o idee total greşită. I-am transmis însărcinatului cu afaceri că nu trebuie să atragă atenţia niciodată la nimic, că deocamdată nu este cazul să ne atragă atenţia. Este foarte bine să ne consultăm, dar de atras atenţia nu ne mai atrage atenţia nici Moscova, nici altcineva."
 
   P.S.: la Ambasada SUA s-au dus doar parlamentarii de la PSD! Cei de la PnL s-au agitat inutil să facă parte din delegaţie. 

14. Băsescu - ipocrizie maximă. Promulgă "în ultimul moment" modificarea la legea referendumului - pragul de validare redus de la 50% la 30%. Modificare cerută şi votată de USL, şi declarată drept "constituţională" de (acum...) fosta sa majoritate pe care o avea la CCR.
   Ca să mascheze chestiunea centrală: a fost de acord, de fapt, cu "democraţia 30%", a şi declarat: "ca să profit de pragul de 30%". 

15. PDL păstrează ambiguitatea faţă de Băsescu, în loc de o delimitare tranşantă prin care s-ar descărca de balastul "guvernării pe telecomandă" de la Cotroceni (oricum creşte uşor, de la momentul "Adio, PDL!"). Ce să fie? Frică de haitele din media şi din online ale lui Băsescu, care şi-aşa atacă PDL-ul? Greşeală strategică? 
   Blaga (întrebat despre o împăcare PD-Băsescu): "Cred că este posibilă, noi nu am spus «Adio, PDL», deci nu ne-am certat niciodată cu domnul preşedinte Băsescu. Nu am cu cine să mă împac. Trebuie să apreciez poziţia corectă a preşedintelui în disputele legate de statul de drept, ca şi poziţia corectă a PDL. Noi nu ne-am schimbat un milimetru direcţia, iar în vara lui 2012 am fost lângă preşedinte şi am fost lângă statul de drept, sprijinindu-l pe preşedinte. Sunt compatibilităţi totale. Cu ce nu am putut şi nu pot fi de acord - cu anumite procese de intenţie făcute de domnul preşedinte, care nu are niciun motiv să creadă că poziţia PDL a fost alta."
  
Despre "întâmplarea" c-a trecut de Echipa Băsescu de la CCR pragul de 30% dorit de USL - nicio vorbă. Normal... 


16. PSD şi USL se disociază (implicit) de deciziile care vor fi luate la Consiliul European, cu participarea lui Băsescu (adică reluarea paşilor către "armata S/UE"). Asta nu înseamnă că nu le vor aplica, este doar o tactică de a capta fraudulos votul naţionalist, mimând neimplicarea. 
   Ana Birchall (PSD): "Îmi exprim speranţa că măcar acum, când lucrurile sunt limpezi din punct de vedere constituţional, preşedintele va binevoi să prezinte mandatul de reprezentare al României la Consiliul European, cu toate că următorul Consiliu European se apropie şi va avea loc chiar peste trei zile şi până în acest moment preşedintele nu s-a adresat Parlamentului cu privire la angajamentele pe care România urmează să le ia la Bruxelles, pe 19 decembrie." 

17. Parlamentul a finalizat legiferarea accesului străinilor la cumpărarea de terenuri agricole (ca persoane fizice). Numărul voturilor contra şi cel al abţinerilor se potrivesc cu mărimea grupurilor parlamentare PP-DD, respectiv PDL de la Camera Deputaţilor. Legea pleacă spre promulgare, dacă nu i se va contesta constituţionalitatea în termenul legal (zile). Nu anticipez o returnare sau o contestare la CCR din partea lui Băsescu, ci dimpotrivă, o promulgare rapidă. 
    rezultat vot: pentru=221, contra=27, abţineri=50, nu au votat=2 (prezenţi=300)

18. Sistemul caută să elimine concurenţa.
   Candidatul prezidenţial Dan Diaconescu
a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj (de către prima instanţă). Dovada că este "ordin de sus" (probabil din afara României) nici nu se mai disimulează, s-a cerut de către acuzare (DNA) o pedeapsă de 9 ani, în condiţiile în care maximul de pedeapsă pentru şantaj este de 7 ani.
   Părere personală: lui "DD" i s-a propus un târg
când a fost invitat în Germania (chiar înainte de alegerile generale din 2012), la care se pare că n-a marşat. Restul se poate deduce.


20.
   #1.
Băsescu înhamă România la căruţa zonei euro, fără "avantajele apartenenţei" (care nici nu există... decât în raporturile economice cu zona non-euro din UE). USL îl lasă să dea din clanţă şi să pară că-i aparţine lui iniţiativa (cu costurile politice aferente), dar în culise nu numai că a consimţit, ba chiar a tras sforile ca România să se bage argat la Dracu'. 

   "Cu această ocazie, am afirmat intenţia României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că pe piaţa bancară a României îşi desfăşoară activitatea cele mai multe bănci din zona euro, 75% din piaţă fiind ocupată de bănci din zona euro."
   #2.
UDMR utilizează "Europa" împotriva României. Sentinţa definitivă împotriva arborării "steagului secuiesc" a fost contestată la CEDO.
 
"În vederea apărării şi înfăptuirii dreptăţii, ne-am adresat CEDO deoarece suntem convinşi că în această ţară noi, secuii, beneficiem de aceleaşi drepturi ca şi populaţia din celelalte judeţe ale ţării. Apreciez că şi noi putem să avem un drapel al judeţului şi unul al localităţii, pentrucea mai mare parte a judeţelor cu populaţie majoritară română dispun* de un astfel de drapel."
  *
minciună ! doar steme, la judeţe
  De ce-l mai ţine Ponta consilier pe UDMR-istul Gyorgy Frunda? De ce PDL e "paralizat" de apartenenţa comună cu UDMR la PPE şi nu ia atitudine?
 

21. Piaţa Universităţii a devenit - iată, după 24 de ani - un loc al manifestaţiilor de stânga. Protestul anticomunist a ajuns doar "tolerat".
   Dar nu cumva este ceva programat?
Mitingul din 1 octombrie 1944 al Uniunii Patrioţilor (aderarea la platforma PCR) tot acolo s-a ţinut (Universitatea era parţial în ruine, de la bombardamente), ca şi diversiunea ajutată de TVR prin "filmări locale", care a dus FSN la 66% pe 20 mai 1990. 


22. Establişmentul UEist (PPE-PES-ALDE) filiala RO - front comun împotriva conservatorilor (ECR, pe care-i mai văd ca "de-ai lor") şi împotriva "extremiştilor" eurosceptici.
   Ungureanu:
"Preluarea discursului de către Partidul Conservator dă un semnal foarte prost, dezastruos la nivelul UE. Nu cred că democraţia câştigă în momentul în care un partid vechi, cu un pedigree democratic autentic, ca Partidul Conservator, preia liniile de discurs politic ale unui partid extremist."
   Zgonea:
"Există un pericol pe acest joc să ne trezim în Parlamentul European cu un grup puternic anti-european, naţionalist extremist, care poate să facă mai mult rău decât bine Europei. Poate e bine şi pentru democraţie, pentru că stânga şi dreapta se vor uni şi vor înţelege că doar împreună pot să clădească o Europă unită."
   Tăriceanu:
"Guvernul trebuie să pună la bătaie toate mijloacele de diplomaţie clasică şi publică pe care le are la dispoziţie pentru a îndrepta situaţia regretabilă în care am ajuns, acest climat care în Anglia domneşte, de neîncredere faţă de UE."

 
23.
Germania bate şaua: o coaliţie Ponta/PSD-Băsescu ar putea funcţiona în 2014-2016 şi după, cu Băsescu premier din 2016. Una dintre condiţii ar fi trecerea revizuirii Constituţiei inclusiv cu voturile parlamentare controlate de Băsescu, eventual venind drept completare până la 66,67% în cazul unei "defecţiuni" a PnL. Altă condiţie (nerostită) ar fi alegerea lui Ponta ca preşedinte în 2014.
   Deutsche Welle:
"În concluzie, intenţia politică anunţată de Sebastian Lăzăroiu este una legitimă, dar pentru ca viaţa politică să dobândească mai multă coerenţă şi onestitate ar fi bine ca actualul preşedinte să nu mai blocheze revizuirea Constituţiei."
 
 

25. Un zvon care circula de ceva vreme capătă elemente de credibilitate. Popa Tőkés trage sforile să candideze la alegerile europarlamentare din partea partidului de guvernământ din Ungaria, Fidesz (Tőkés are şi cetăţenia ungară), după ce UDMR - aliatul USL/PSD - a anunţat că nu-l mai vrea candidat. 
   „Au fost discuţii într-adevăr, la nivel înalt, în Ungaria şi trebuie să spun că mă onorează această invitaţie pe care o voi lua în calcul doar dacă nu va exista nicio posibilitate de a candida în România. Pentru că eu vreau să candidez aici. Eu reprezint maghiarii din România.” 
   Sper ca Fidesz să nu se lege la cap fără să-l doară. N-ar ajuta prea mult pe plan intern, 2/3 din ungurii din România au oricum încredere în Viktor Orbán, în schimb ar dăuna imaginii Ungariei în România, şi mai ales ar decredibiliza politicile alternative faţă de UE şi FMI duse de Ungaria, în contrast evident cu politica antinaţională a "PDUSL". Şi prea mi se pare o manevră comună Tőkés-UDMR-USL, tocmai în acest scop.

26. S-au adunat, ciorchine. Familia Băsescu în efectiv complet s-a prezentat la petrecerea lui Udrea, ocazionată de schimbarea prefixului.
   Încă un indiciu că se apropie plecarea grupării Udrea din PDL.
 


27. Cui se adresează Ponta, făcând publice vizitele lui la "regele" Mihai? România este republică, iar electoratul PSD nu-i nicidecum unul monarhist. Şi de ce se permite participarea unor militari în uniformă la diverse evenimente organizate de "Casa Regală" (= de fapt, persoane private)?
   Premierul Victor Ponta a luat masa cu familia regala
în cea de-a treia zi de Crăciun la palatul de la Săvârşin, reşedinţa regală unde familia regelui îşi petrece în mod tradiţional sărbătorile de iarna.
   Fotografia postata anterior nu s-a realizat cu aceasta ocazie, ci cu ocazia pranzului oficial dat cu ocazia aniversarii Regelui Mihai, fiind postata din greseala de echipa online.
   La masa de astazi, MS Regele Mihai nu a participat, Casa Regala fiind reprezentata de catre Principesa Margareta si principele Radu.
   Echipa VP
 


28. Rusia anunţă o linie de politică externă extrem de agresivă.
   O altă deziluzie majoră şi foarte dureroasă pentru toţi filoamericanii din Europa de Est şi întreaga lume ţine de distrugerea mitului omnipotenţei americane. Maşinăria de război a SUA, pilotată şi finanţată de Arabia Saudită şi Israel, şi-a rupt dinţii încercând să sară la gâtul lui Bashar al-Assad. De acum încolo, lumea va funcţiona altfel, multipolaritatea globală fiind demonstrată de acţiunile Rusiei şi Chinei. Jandarmul global care şi-a asumat rolul distrugătorului de naţiuni nu mai are forţa de odinioară şi este nevoit să se concentreze asupra unui singur teatru de operaţiuni în Asia de Sud-Est.
   A venit timpul retrasării frontierelor şi sferelor de influenţă, Pax Americana a murit, iar vidul de putere va avea o existenţă scurtă, deoarece jucătorii globali şi regionali deja se poziţionează pentru reconfigurarea geopolitică a zonelor precum Orientul Apropiat, Europa de Est şi America Centrală.
 


29. Scopul politicii de austeritate dusă (şi) de USL - trecerea la euro, nu îmbunăţăţirea reală a stării economiei.
   România va îndeplini [anul viitor] criteriile de convergență nominală privind aderarea la Zona Euro - condiționalități privind inflația, rata dobânzii pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publică și fluctuația cursului de schimb - urmând să se concentreze pe creșterea standardelor de convergență reală.

30. Băsescu îşi încearcă norocul la Braşov, unde are de gând (de Anul Nou) să ţină un mini-discurs în public, nehuiduit. Dacă va reuşi, va fi cu voia USL.

31. 
#1. Când vine vorba de atacarea principiilor statului naţional, nu-i nicio deosebire între stânga şi dreapta ("de sistem"), chiar dacă în România USL încă mai disimulează cu succes, având şi ajutor de la Băsescu, care se prezintă el ca promotor al "SUE".
   Preşedintele socialist al Franţei
anunţă pentru 2014 "iniţiative cu Germania pentru a da mai multă putere Uniunii noastre", adică - în traducere - revizuirea tratatelor UE.
#2.
Băsescu face aluzie la un sprijin condiţionat pentru o anumită revizuire a Constituţiei. Să fie vorba de regionalizarea radicală, prin eliminarea judeţelor, ori de scoaterea regionalizării din proiectul de revizuire şi realizarea ei ulterior, prin comasarea de judeţe ? "Judeţul mare" urmând a fi tratat ca regiune. Mai degrabă varianta a doua, din moment ce o vede făcută "de un guvern".

   ”Mi-aş dori ca 2014 să fie cu un sfârşit de an în care să-mi predau mandatul către un preşedinte care să continue ce n-am reuşit eu să termin, procesele de modernizare a statului, adică o Constituţie revizuită şi modernizată, care să răspundă zilei de azi şi următorilor zece ani”, a declarat Traian Băsescu.
   El a adăugat că şi-ar mai dori ca un guvern, stimulat de viitorul preşedinte, să facă o ”reorganizare administrativă în folosul românilor, şi nu al baronilor”.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: