Oratorul? Petre Guran, despre care am mai avertizat.
"Statul și națiunea, sindicatele și partidele politice sunt solidarități organizate și prin urmare nenaturale. Ele sunt fundamental instabile, fiindcă sunt instrumente de dominație.
De aceea o politică conservatoare va promova solidaritățile organice în detrimentul celor organizate, va pune libertatea deasupra bunăstării, va prefera orice formă de ordine existentă și care s-a dovedit eficace în timp împotriva oricărei încercări de a reorganiza societatea, care în mod inevitabil propun o fază de trecere prin dezorganizare și haos."
"Comunismul și Postcomunismul sunt o astfel de fază de dezorganizare și haos înghețată sau întreținută, care amână indefinit reorganizarea. De aceea spiritul conservator se află în fața unei dileme, nu poate menține dezorganizarea, dar nici nu poate promova voluntarismul organizatoric. De aceea va alege calea celei mai mici intervenții a statului, mizând pe faptul că solidaritățile organice eliberate de presiunea solidarităților organizate sunt capabile de regenerare."
7 comentarii :
Cine este personajul:
Romania lui Ferdinand si a lui Carol II, un Bizant miniaturizat si Jugendstil-izat, prin inspiratiile de geniu ale reginei Maria si ale profesorului Nicolae Iorga, cu un patriarh regent, ba chiar prim-ministru, nu si-a dat seama de caricatura, fiindca era involuntara si bazata pe un tiranic avant al adolescentei unei natiuni (ma refer aici la nationalismul romanesc interbelic in diversele lui forme). [...]
[...] Daca in urma cu 127 de ani poporul roman se arata dispus sa plateasca cu sange pe campul de lupta suveranitatea politica a statului care il reprezenta, astazi acelasi popor, in marea sa majoritate, se arata pregatit sa puna capat acestei suveranitati in numele unei noi aventuri istorice. De facto, suveranitatea statului roman a intrat intr-un declin accelerat cu inceputul celui de-al doilea razboi mondial, dar abia astazi din proprie vointa statul roman se pregateste sa renunte de jure la o parte insemnata din formele suveranitatii natiunii romane si este foarte probabil sa renunte cu desavarsire la ideea de suveranitate nationala daca proiectul de federalizare europeana se va impune in noua structura politica a Uniunii Europene, o data cu adoptarea constitutiei de catre popoarele membre. Poporul roman va fi parte a acelui mare popor european, care va fi insarcinat intr-un viitor apropiat institutiile politice ale Europei cu prerogativele suveranitatii culese de la fiecare stat national in parte. Aceasta inseamna adoptarea unui sistem de valori, in care natiunea nu mai are vocatia de a intemeia o putere politica. Micul Bizant, nu lipsit de farmec pentru o clipa, cea a incoronarii de la Alba Iulia, intinde mana, actualizand metaforic neindeplinitul proiect al unei nunti in jurul anului 800, "omului de fier", cum il descria pe Carol cel Mare calugarul din St. Gall. Proiectul unitatii europene inca nu si-a ridicat ochii culturali dincolo de acel moment initial al marelui stat european, al Carolingienilor, iar ceea ce ii atrage pe romani intr-acolo sunt deocamdata mult visatii "caini cu covrigi in coada", la care se adauga considerente geostrategice impuse de cosmarul ultimei jumatati de secol. Oricum am cantari si interpreta decizia romanilor de a da suveranitatea nationala pe solidaritatea politica si economica a familiei europene, aceasta este un fapt, iar concluzia cea mai simpla este ca suveranitatea nationala nu mai reprezinta un concept politic activ nici macar pentru carpato-danubiano-ponticii etern intarziati ai istoriei.
Asadar, ce serbeaza Biserica nationala? Aparent, desavarsirea institutiilor necesare existentei nationale absolut independente. Dar in mai putin de doi ani natiunea politica romana va fi istorie, peste mai putin de zece, Bucurestiul, sediul unei autoritati proconsulare, iar peste mai putin de treizeci, Biserica Ortodoxa Romana o obscura secta intr-o provincie tot atat de vag identificata pe harta ca si astazi. Iata o previziune politica ce poate da subiectul unei discutii palpitante la un pahar de sampanie cu ocazia sarbatoririi a 80 de ani de patriarhie. [...]
Geografiile politice si culturale, macinate de istorie, sunt ridicate prin sfintenie la rang de geografie sacra. A ridica pe umeri o asemenea sarcina, programul catehetic, caritativ si duhovnicesc al sfantului Vasile cel Mare, este insa mai anevoios decat a sarbatori 80 de ani de efemera istorie nationala.
http://riddickro.blogspot.ro/2012/03/cine-este-personajul.html
"Leon Popescu nu putea fi oprit. "Leonaș Gură-de-Aur", îi spuneau mahalagiii alegători la colegiul al treilea. "Avem nevoie de sînge proaspăt în vinele noastre bătrîne", spunea principele Ghica. "E veacul lor, nu ne mai putem salva decît folosindu-i", spunea Alexandru Lahovary. Iar Leon Popescu, fin, elegant, cu mustățile subțiri și blonde, zîmbea dulce, cald, cordial, adunării pe care o vrăjea cu gesturile largi, rotunde, ale mîinilor sale albe.
- Ne trebuie o concepțiune nouă a conservatismului, domnilor; un conservatism modern, care să cîștige inimile tuturor ! Trebuie să facem ca în Englitera, unde civilizațiunea a progresat într-atîta, încît slugile mănîncă cu stăpînii lor la masă !
Moșneagul veșnic furios sări în picioare de la locul său și lătră răstit, ca un buldog:
- Eu cînd am fost în Anglia n-am văzut slugi la masă unde am fost poftit ! Stăteau în picioare și turnau vin în pahare ! Unde-ai fost dumneata invitat ?"
http://riddickro.blogspot.ro/2012/05/ce-i-trebuie-tarii-asteia-votul.html
Trădători peste TOT..
Trebuie făcut imediat un partid naţional de dreapta care să pună interesul naţional pe primul loc.
Mă sufoc de revoltă şi scârbă faţă de intelectualii care calcă în picioare libertatea românilor
Nu am fost eu explicit: trebuia să fi scris "Propaganda destatalizării, invitatul oficial la tribuna [...]". Că A FOST INVITAT, Guran.
Ia uite, s-a luat de ei Pecican, unul dintre semnatarii Manifestului regionalizării (din 2001):
Îngrijorare neorepublicană
"În loc de asta, una dintre forţele în curs de plămădire şi de consolidare, Noua Republică, se află în treabă combătând, de prin suburbiile politicii noastre, decizia unională cu o frumoasă retorică de ciocoi: „Noua Republică consideră investigaţia demarată recent de Comisia Europeană împotriva Germaniei din cauza excedentului său comercial aşa-zis excesiv total nepotrivită şi menită să dea un semnal negativ privind concurenţa liberă pe piaţa unică europeană“.
Să precizăm un pic situaţia: o forţă politică dintr-o ţară de margine internă a Europei comunitare ţipă în gura mare, înainte de a fi intrat măcar în Parlamentul Naţional şi de a fi înfăptuit vreun lucru memorabil, sărind nechemată în ajutorul Germaniei. Suntem în prezenţa faptelor de vitejie cavalerească ale puricelui sărit, în chip temerar, în ajutorul bietului elefant încolţit.
Că o linguşire a pachidermului tutelar prinde bine în orice moment al evoluţiei vreunei mişcări politice este lucru ştiut. Dar e şi ceva nebunie în saltul peste etape al micilor napoleoni. Căci una este să pozezi zâmbind din proximitatea unui preşedinte restaurat la capăt de suspendare, cu speranţa – neadeverită – de a intra din prima încercare în cupola forţelor adulatorii ale acestuia, şi cu totul altceva este să te gândeşti că prin asemenea exerciţii retorice Germania te va culege cu palma ei mare, aşezându-te pe un raft superior al vitrinei cu ipochimene politice.
Luarea de poziţie a Noii Republici continuă cu argumente de luat în seamă, fiindcă spun ceva despre modul în care noua voce de pe scena noastră politică înţelege să se pregătească pentru o eventuală accedere la putere. „Legislaţia europeană nu trebuie folosită pentru a obliga ţările performante să transfere o parte din beneficiile lor obţinute din comerţul intracomunitar şi internaţional către economiile mai puţin competitive extern. Coordonarea macroeconomică între ţările UE nu trebuie să vizeze o penalizare a celor mai performante ţări. Comerţul liber trebuie să fie obiectivul atât în interiorul UE, cât şi în relaţia UE cu restul lumii“. Cu alte cuvinte, bogăţia să se bucure de imunitate, legislaţia să se aplice numai săracilor, instituirea de reguli comerciale şi pentru bogaţi nu trebuie îngăduită, penalizarea celor mari şi tari nici nu ar trebui adusă în discuţie etc."
http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/ingrijorare-neorepublicana-318264.html
Nu m-am prins care-i tâlcul, de ce un partid conservator emite teze libertariene şi pro-germane (Germania este sponsorul PPE, din care s-a desprins ECR, ca protest).
Care mai decare se crede cel mai îndreptăţit să emită judecăţi de valoare...Dar, de furat, pot sa ne fure ? Este scris în legislaţie ?
„Legislaţia europeană nu trebuie folosită pentru a obliga ţările performante să transfere o parte din beneficiile lor obţinute din comerţul intracomunitar şi internaţional către economiile mai puţin competitive extern."
Gunoaie.
Trimiteți un comentariu