18 noiembrie 2013

BNR s-a antepronunţatAseară (la B1 TV), Blănculescu "a dat din casă": Isărescu ar mai vrea un mandat de cinci ani la BNR (din 2014). Pentru care are nevoie de un parlament favorabil (majoritar USL, acum; în 2014, cu o majoritate incertă). BNR a confirmat semi-oficial că "este legal" creditul ipotecar luat de la CEC Bank de Ioana Băsescu.

Radu Ghetea va fi schimbat de la conducerea CEC Bank, spune premierul Victor Ponta. Ce va face BNR? Va fi sau nu de acord?

Premierul Victor Ponta a declarat aseara la postul Romania TV ca Radu Gratian Ghetea nu va mai fi presedintele CEC urmand sa fie schimbat de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, dupa verificarea cazului in care banca de stat i-a acordat un credit in valoare de 1,3 milioane de euro fiicei presedintelui Basescu, Ioana.

Intrebat dacă Radu Ghetea va mai rămâne preşedinte al CEC după "năzbâtia" de a acorda un credit ipotecar Ioanei Băsescu, şeful Executivului a răspuns:

"Nu. Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba".

"Activitatea de ansamblu a bancii este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generaă sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi", a mai spus Ponta.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank inainte de termenul din mai 2015, fără a motiva această intervenţie.

Ulterior, presedintele Basescu a precizat, prin purtatorul sau de cuvant, ca o schimbare a lui Ghetea pe criterii politice, inainte de expirarea mandatului, ar transmite un mesaj de neincredere in banca dar si in sistemul bancar, Ghetea fiind si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Ce va face BNR?

Inlocuirea lui Ghetea cu o alta persoana la conducerea CEC Bank nu se poate face insa fara acordul BNR, institutie care are un cuvant greu de spus atat in privinta schimbarii unui presedinte de banca, dar si in cea de numire a inlocuitorului.

Si in 2009 s-a incercat de catre noul guvern debarcarea lui Ghetea de la conducerea CEC Bank, pe care a preluat-o la inceputul lui 2007 de la Eugen Radulescu, insa atunci BNR s-a opus. Enache Jiru, acum secretar de stat la Finante, era, la vremea aceea, principalul candidat pentru inlocuirea lui Ghetea.

Ramane de vazut ce va face acum BNR, in conditiile in care la mijloc este si scandalul creditului acordat Ioanei Basescu, in conditii pe care banca inca nu le-a lamurit.

*   *   *
De citit şi

Un comentariu :

Riddick spunea...

Se pierde din vedere că, de fapt, creditul nu a fost de "un milion" de euro, ci de 1,3 milioane (aproape dublul plafonului maxim de creditare), diferenţa - avansul adus de client - fiind o condiţionalitate a creditării.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Traian Băsescu, 2011: "Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns".

Traian Băsescu, 2011: "Clasa politică este incorectă în Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au ştiut când să se oprească şi şi-au îndatorat statele pentru a creşte pensiile, salariile, programele sociale. Soluţia în momentul de faţă în Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poţi să faci politică fiscală când politicile fiecărui stat sunt diferite".

Traian Băsescu, 2011: "Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

Postări populare (nu P.P.E. !):