07 octombrie 2013

Zice ceva Ivan, dar zice doar o parte...


[...] O sa fac un pronostic care n-o sa placa nimanui. De fapt, am mai scris despre asta si voi mai scrie, dar subiectul merita sa fie tratat cu maxima seriozitate 24/7.

In 2-3 ani Romania isi va inceta existenta in calitate de subiect al dreptului international. In Europa se construieste un stat centralizat, dupa modelul (upgradat) al lui Otto I. Europa va fi transformata intr-o federatie de regiuni (nu tari!) si va fi guvernata de o structura centralizata. Centralizarea UE si regionalizarea tarilor europene vor face in asa fel incat puterea de la Bucuresti/Sofia/Roma etc sa aiba atributii pur formale. Daca banii vor fi impartiti la nivelul baronilor locali, "disciplina financiara/bugetara" va fi impusa de la Bruxelles (a se citi: Berlin), iar noua constitutie va avea prevederi care transfera in mod expres suveranitatea tarii in mainile structurilor europene, Romania nu va mai exista. Ne vom intoarce intr-o situatie asemanatoare cu cea din sec XI cand inca nu existau nici cele 3 tari romanesti, doar ca de aceasta data toate "regiunile" ("comitatele") vor fi subordonate unei puteri centrale europene.

Daca nu se schimba nimic in contextul intern si international, principala problema nu va fi "Refacerea Romaniei Mari" si nici "sa nu pierdem Transilvania". Pe ordinea de zi va fi atingerea unor scopuri marete, dar greu realizabile, de exemplu: "sa unim din nou Muntenia cu Oltenia".

Daca va pare ca regionalizarea este o chestiune monstruoasa, asteptati putin si o sa vedeti "euro-regionalizarea" in care regiunile din diverse tari vor fi "cusute impreuna" printr-un singur "buget de dezvoltare". Sa vedeti atunci cat de "usoara" va fi refacerea unitatii teritoriale. (Eric Pickles a descris bine planul: 'The EU are trying to wipe us off the map'.

Exista solutii pentru a scapa din malaxorul SUE. E problematic de gasit politicieni capabili sa le aplice in practica.


Pentru o imagine de ansamblu, ar trebui citit şi

Un comentariu :

Riddick spunea...

"Ivan", adică "Valentin Mândrăşescu", de la Vocea Rusiei.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: