24 septembrie 2013

Ilie Şerbănescu: Sub Ponta, vânzarea economiei româneşti ia avânt


Vânzarea acelei părţi încă publice din economie a luat un avânt nebănuit de la venirea guvernului Ponta. Societăţi cu capital public românesc sunt lansate pe bandă rulantă la aşa-zisa privatizare, indiferent dacă au sau nu şanse în acest sens, dacă sunt rentabile sau nu, dacă transferul se face către capital străin privat sau către capital străin tot de stat şi chiar dacă sunt în programul cu FMI-CE sau nu. Au fost scoase la aşa-zisa privatizare CFR Marfă, dar şi Poşta Română, se pregătesc pentru privatizare parţială sau totală complexurile miniero-energetice şi sunt gata de vânzare pachetele deocamdată minoritare de acţiuni la perlele energetice aflate încă în proprietatea statului român şi care ca monopoluri de transport ar trebui să rămână integral în deţinerea acestuia. Semn că această aşa-zisă privatizare confiscă priorităţile dlui Ponta a fost cererea acestuia către FMI de a se amâna cu trei luni termenul de finalizare a acordului cu România tocmai pentru ca guvernul în funcţiune să aibă timp să întreprindă privatizările cuprinse în program. Si noul acord cu FMI-CE reduce, în mod aproape nătâng, tot numai la privatizări orice intenţii de politici publice.

La instalarea guvernului Ungureanu am scris, în paginile acestui ziar, un articol conceput ca un fel de scrisoare deschisă a unui veteran către noul premier rugând să oprească privatizările în forma în care acestea au fost derulate în ultimii ani. Am avut naivitatea de a crede că dl Ungureanu, om tânăr, şcolit pe la universităţi, va înţelege absurditatea transformării privatizării dintr-un mijloc de eficientizare a economiei într-un scop în sine şi, deci, caracterul complet contraproductiv al privatizării monopolurilor naturale sau a companiilor de stat rentabile, precum şi cretinitatea tezei “privatizăm ca să scăpăm de căpuşe”, ceea ce înseamnă de fapt “în loc să venim de hac hoţilor, distrugem statul”! M-am înşelat în privinţa dlui Ungureanu!

A doua oară nu mă mai înşel! Un demers similar către dl Ponta ar fi total inutil. Preocuparea sa de a intra în voie celor de pe la Bruxelles este atât de disproporţionată încât mi-aş bate gura degeaba, mai ales că şperaclul cu care încearcă dl Ponta să deschidă uşile Occidentului este tocmai vânzarea fără discernământ a proprietăţii publice şi acceptarea fără nuanţări a ceea ce cer FMI şi CE, agenţii de vânzări ai capitalului occidental.

Reîntregirea salariilor bugetarilor, pe care dl Ponta şi-a axat acţiunea economică şi socială, este o amăgire din zona reversibilului. Ceea ce însă sacrifică acum domnia sa prin privatizări fără sens este din zona ireversibilului. Acceptarea fără un gând la viitor a calendarului FMI-CE de aşa-zisă liberalizare a preţurilor în energie va produce, prin creşteri fabuloase de tarife, scăderi nete de salarii peste ce poate compensa guvernul. Dl Ponta va vedea curând ce înseamnă să nu mai ai la dispoziţie pârghiile pe care ţi le oferă prezenţa capitalului public în economie. Si nu va fi decât începutul!

http://jurnalul.ro/editorial/sub-ponta-vanzarea-economiei-romanesti-ia-avant-652175.html

Un comentariu :

Riddick spunea...

Sunt curios care va fi reacţia masei PSD, la acest curs neprevăzut în campania electorală.

În locul lui Ponta mi-aş face cruci cu limba-n gură. ;-)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: