19 iulie 2013

România, intrată "oficial" în clubul eurofederalist


În buna sa tradiţie a "limbii de bumbac", MAE expediază rapid ştirea privind deplasarea lui Corlăţean în Spania, la Palma de Mallorca, la o reuniune semioficială a unui grup de 16 miniştri de externe din state UE, o variantă lărgită a Grupului pentru Viitorul Europei (format din 11 miniştri de externe din tot atâtea state-membre ale UE), Grup care militează pentru "un viitor federal" al Europei. 
"Reuniunea are un caracter informal şi se încadrează în dezbaterile mai ample de la nivel european cu scopul conturării unei viziuni pe termen mediu şi lung cu privire la funcţionarea Uniunii Europene şi perspectivele proiectului european."
În comunicatul MAE nu se menţionează explicit că la această reuniune se vor discuta tezele eurofederaliste ale Grupului pentru Viitorul Europei, asa cum reiese din ştirea despre eveniment publicată pe siteul MAE german (traducere):

Conferința de la Mallorca privind viitorul Uniunii Europene

La invitația ministrului de externe, Guido Westerwelle, și a omologul său spaniol, José Manuel García-Margallo, factori de decizie politică de nivel înalt se vor reuni în Mallorca vineri, 19 iulie şi sâmbătă, 20 iulie, la o masă rotundă privind viitorul Europei.

Șaisprezece miniștri de externe europeni, un vicepreședinte al Comisiei Europene, președintele și mai mulţi membri ai Parlamentului European sunt aşteptaţi la Palma de Mallorca, pentru a discuta cum poate face faţă Uniunea Europeană provocărilor actuale și viitoare.

Conferința va începe în după-amiaza din 19 iulie, cu o introducere a prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy. La încheierea programului, Prințul Felipe al Spaniei va organiza discuții cu participanții la masa rotundă, în dimineața zilei de 20 iulie.

Această întâlnire este destinată să se desfăşoare pe baza discuțiilor din Grupul pentru Viitorul Europei - care include 11 miniștri de externe europeni și care a prezentat un raport final comun în septembrie 2012 - și pentru a lărgi, în același timp, cercul de participanți, spre a include toate instituţiile de decizie din Europa.

Începerea conferinței va fi disponibilă în direct pe site-ul guvernului spaniol: www.lamoncloa.gob.es

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: