28 mai 2013

PDL își asumă oficial proiectul USL de regionalizare ("dă-napoi", oarecum)


Restul propunerilor nu sunt decât un acompaniament orchestral al acestei teze. Va fi penibilă explicația PDL, la votul final, când va spune "da, ne-au respins parlamentul unicameral, dar regionalizarea este necesară, deci votăm pentru această variantă de revizuire, care va fi supusă referendumului".

"Nu putea lipsi", desigur, introducerea în Constituție a limitei maxime a deficitului bugetar, de 3% din PIB (la fel ca propunerea Mișcării Populare), fiind de fapt o chestiune promovată de nucleul german din UE, care să țină pe loc statele mai slab dezvoltate, limitându-le dezvoltarea pe credit. USL a admis verbal introducerea celor 3%, când era în opoziție, după ce a ajuns la guvernare nu a mai revenit cu precizări.

ARTICOLUL ACTUAL
ART.3 Teritoriul
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.

ARTICOL PROPUS DE PDL
ART.3
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii. Împărţirea administrativă în regiuni se stabileşte prin lege, în baza principiilor istoric, geografic, socio-cultural, economic, mediu şi al populaţiei.

TEZA/MOTIVAȚIA
Reorganizarea administrativ-teritorial să fie făcută în acord cu prevederile Directivei nr. 1054/2001 a Comisiei Europene, care stabilește principiile pentru regionalizare – implică revizuirea dispozițiilor Art.(3) alin. (3) din Constituție, prin înființarea unităților administrativ-teritoriale ale regiunilor;



Un comentariu :

Riddick spunea...

Până de curând, PDL susținea că menținerea județelor este încă un nivel birocratic suplimentar, dar s-a pliat la linia USL, dându-și seama că nu ar trece un referendum care ar cere desființarea județelor.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: