15 aprilie 2013

Ungaria îşi face ordine-n casă, "ai noştri" bălmăjesc că nu le dă voie UEOri Ungaria "şi-a negociat mai bine" aderarea la UE, ori în Ungaria primează interesul naţional şi nu alte chestiuni.

Din interviul cu ministrul agriculturii (Business24):

De la 1 ianuarie, se liberalizeaza piata funciara. Exista din nou temerea ca ne "vindem tara". Strainii vor putea sa cumpere teren, iar romanii nu au potenta financiara sa cumpere suprafete mari de teren. Avem o strategie in acest sens?


Exista o strategie, este o dezbatere ampla aici, este un subiect sensibil trebuie sa recunosc. Foarte multi spun ca ar trebui sa prelungim interdictia de a vinde terenuri strainilor. Trebuie sa va spun ca si acum strainii, daca isi fac o societate in Romania, pot sa cumpere teren agricol si pot sa il lucreze. Deja au cumparat destul de mult si au platit taxe si impozite aici in Romania. Din punct de vedere legal, al Tratatului de Aderare nu se mai poate prelungi acest lucru pentru ca asa spune Tratatul de Aderare. Pentru a modifica lucrul acesta, ar insemna o ratificare in toate cele 26 de state membre, 27 din acest an cu Croatia. Lucru care pare imposibil si care se va face intr-un timp care depaseste ianuarie 2014, imposibil la acest moment.

Ceea ce putem face este sa cream competitivitate fermierului roman. Am discutat cu bancile sa punem gaj terenul agricol pe care vrem sa il cumparam, cum era inainte creditul imobiliar. Pana acum, nu s-a permis acest lucru, bancile nu au acceptat terenul ca si gaj. A crescut valoarea terenului si astazi iata ca in discutiile pe care le-am avut vor sa accepte acest lucru.

Asta ar insemna ca in anul 2013 fermierii care vor sa cumpere terenuri vor avea un avantaj pana in 2014. Din anul 2014 vom incerca sa punem, n-as vrea sa le spun conditii, nu as vrea sa intram in zona Ungariei, vom pune anumite limitari dupa ce le vom discuta si cu reprezentantii Comisiei Europene, dupa ce le vom dezbate public cu toti cei care sunt implicati in anul 2013 care vor insemna: necesitatea existentei de experienta in agricultura in statul din care a provenit sau o anumita suprafata de teren, nu sa punem o suprafata nelimitata.

*   *   *

Ungaria şi-a modificat Constituţia, interzicându-le străinilor să cumpere terenuri agricole pe teritoriul ţării, scrie France24. Guvernul maghiar susţine că este o decizie „istorică”, reprezentând „o nouă eră în agricultură”, dar France24 notează că noua prevedere ar putea cauza „fricţiuni” cu Uniunea Europeană.
Măsura urmăreşte ca preţurile terenurilor agricole din Ungaria să nu crească pentru a ajunge la nivelul celor din UE, notează sursa. Legea controversată era în vigoare din 2003, însă era doar provizorie şi ar fi urmat să expire în aprilie 2014.

Legea a fost votată de majoritatea covârşitoare a parlamentarilor maghiari. „Constituţia va proteja terenurile Ungariei - o comoară naţională, moştenirea noastră comună – de speculatorii locali şi străini”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării rurale din Ungaria.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Acelaşi lucru îl susţinea şi fostul ministru al agriculturii, Stelian Fuia (de la PDL):

Sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt extrem de reduse, pentru ca este aproape imposibil de modificat tratatul de aderare a Romaniei la UE, care contine aceasta clauza, a declarat miercuri la un seminar ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.

"Ca sa inchidem un subiect care a fost de ceva timp in dezbatere - vanzarea terenurilor catre straini. S-a facut multa vorbire de catre multe persoane in ultimul timp ce trebuie sa facem noi ca sa blocam vanzarea terenurilor catre straini din 2013 incolo", a spus Fuia.

El a adaugat ca cei care au "facut vorbire" au uitat sa citeasca textul tratatului de aderare.

"Noi am acceptat prin tratatul de aderare aceasta clauza, aceasta obligatie, ca la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piata terenurilor agricole. Si cine vorbeste astazi ca vom putea impune un moratoriu de cativa ani de zile se insala. Ar trebui sa ne uitam ce tratat de aderare al unei tari care a aderat dupa 2004 a fost modificat vreodata, pana la ora actuala. Deci sansele de a bloca vanzarea terenurilor catre straini dupa 2013 sunt aproape de zero. Asta nu inseamna ca nu vom face demersuri", a spus el.

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/118066/fuia-nu-vom-bloca-vanzarea-terenurilor-catre-straini-dupa-2013.html


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Traian Băsescu, 2011: "Am făcut o trecere în revistă legată de problemele Uniunii Europene şi eu am susţinut nevoia unei mult mai puternice integrări şi nu mă jenez să reiau teza nevoii de a crea Statele Unite ale Europei. Mai mult, am subliniat faptul că nu avem timp de tergiversări şi calendarul unor decizii importante trebuie să fie foarte strâns".

Traian Băsescu, 2011: "Clasa politică este incorectă în Europa de la căderea comunismului, de 20 de ani. Oamenii politici europeni nu au ştiut când să se oprească şi şi-au îndatorat statele pentru a creşte pensiile, salariile, programele sociale. Soluţia în momentul de faţă în Europa este o integrare - Statele Unite ale Europei. Nu poţi să faci politică fiscală când politicile fiecărui stat sunt diferite".

Traian Băsescu, 2011: "Din păcate, întârzierea nu va folosi nimănui. Nu putem lăsa această misiune următoarei generaţii de politicieni. Trebuie să avem curaj s-o facem acum şi să începem să vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai să vorbim. Trebuie să le proiectăm şi să avem forţa politică, fiecare la noi acasă, să convingem cetăţenii că aceasta este soluţia".

Postări populare (nu P.P.E. !):