Jaful este iminent din momentul în care România va adera la uniunea bancară a UE. În Constituţie scrie (încă) : "Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular". Desigur, se va invoca "riscul", dar riscul te poate face să-ţi pierzi banii, NU DREPTUL LA EI. Mai mult decât atât, este posibil ca stocul de aur de la BNR să treacă sub controlul BCE.
- Ponta, despre uniunea bancară: "Vom lua o decizie privind aderarea, dar condiţia este să fim la masă".
- Leonard Orban îl dă de gol pe Ponta - România deja negociază uniunea bancară: "Sunt nişte riscuri pe care le urmărim îndeaproape, sunt nişte lucruri pe care le avem în vedere în negocierile extrem de complicate care se derulează în momentul de faţă, fie că vorbim de propunerile Comisiei Europene legate de prima etapă a Uniunii bancare, fie că vorbim de celelalte proiecte pe termen mai lung."
- Băsescu, după Consiliul European din octombrie 2012: "Ceea ce ne-am propus, şi anume să avem acces la Uniunea bancară, s-a întâmplat. De la 1 ianuarie 2013 începe procesul de implementare a acestor reglementări şi ele nu vor ocoli niciun fel de bancă, nici bancă mare, nici bancă mai mică. Sigur, va funcţiona sistemul subsidiarităţii, şi autorităţile naţionale vor prelua parte din sarcinile de supraveghere pe care şi le-a asumă BCE-ul, prin mecanismul unic de supraveghere, dar oricând inspectorii BCE-lui se pot adresa direct băncilor, sărind peste Autoritatea Naţională de Reglementare, care, în cazul nostru, este Banca Naţională."
- Isărescu a participat la reuniunea Ecofin la care s-a agreat modificarea tratatului UE pentru realizarea uniunii bancare : Aceste decizii au fost luate la reuniunea informală a Consiliului miniştrilor de finanţe Ecofin, desfăşurată în perioada 12-13 aprilie, la Dublin. La reuniune au participat şi guvernatorii băncilor centrale din statele membre ale UE. România a fost reprezentată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi Liviu Voinea, ministrul bugetului. "Miniştrii au discutat şi agreat o declaraţie privind modificarea Tratatului UE în sensul asigurării unui tratament egal statelor non-euro care vor participa la Mecanismul unic de supraveghere şi pentru asigurarea separării atribuţiilor BCE privind supravegherea şi politica monetară. România a susţinut această declaraţie care a fost iniţiată de Germania", potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor.
Un comentariu :
decembrie 2012:
România susţine demersurile privind Uniunea Bancară, este de acord cu taxele pe tranzacţiile financiare şi crearea unui mecanism unic de supraveghere, a declarat, marţi, la finalul şedinţei de Guvern, Andrei Zaharescu, purtător de cuvânt al Executivului.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, un Memorandum cu privire la poziţia României în ceea ce priveşte consolidarea Uniunii Economice şi Monetare.
Potrivit calendarului prezentat de Comisia Europeană, de la 1 ianuarie 2014 toate cele 6.000 de bănci din zona euro ar urma să facă obiectul supravegherii BCE.
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/romania-vrea-uniunea-bancara-175034.html
Trimiteți un comentariu