21 ianuarie 2013
Ilie Şerbănescu : Mecanismul sordid al înfeudării financiare externe
Multe lacrimi puse in carca instabilitatii politice, care a caracterizat o buna parte a anului 2012, au fost lasate sa cada pe altarul economiei. Printre acestea, la loc de frunte, cele provocate de caderea ponderii a ceea ce se considera a fi detinerile straine de titluri de stat romanesti.
De unde aceasta pondere urcase spre o cincime in primavara, a coborat in toamna la numai 5%. Vai, investitorii! Au fugit investitorii straini, speriati de instabilitatea politica din Romania!
Daca n-ar fi de plans, ar fi de ras! Si nu dintr-un alt motiv decat din acela ca ceea ce au abandonat "investitorii straini", luandu-si bagajele si plecand, au preluat bancile din Romania! De parca acestea, cu unele derizorii exceptii, n-ar fi tot straine. Doar in conceptia Bancii Nationale aceste banci sunt romanesti, in ideea ca sunt inscrise juridic in Romania!
Actionariatul lor este insa strain si, ca atare, stategia si tactica lor urmeaza strict ce spune acesta si nu ceea ce crede BNR ca le transmite. Si doar prin raportare la aceasta incadrare elucubranta a respectivelor banci, detinerile lor de titluri de stat trec a fi separate de cele ale "investitorilor straini".
In esenta, atat unele cat si celelalte sunt tot in maini straine si nu autohtone. Asa ca mutarea lor din anumite maini straine in altele tot straine nu prezinta de fapt nicio semnificatie. Titlurile de stat romanesti au fost si au ramas tot in maini straine!
De altminteri, sa precizam ca, in urma unor presiuni externe cu ecou in plan local, in Romania, in virtutea statutului de anexa bananiera al tarii, este interzisa emiterea de titluri guvernamentale catre detinatorii autohtoni de bani pentru ca nu cumva, prin concurenta facuta astfel bancilor straine, acestea din urma sa piarda posibilitatea de a capta si folosi in interes de profit propriu bruma de economisire de pe piata periferica numita Romania.
Aici este buba! Indatorarea statului - care, intr-o masura sau alta, are cauze si temeiuri obiective si care ar putea fi folosita, printr-o gestiune inteligenta, si in scopuri investitionale pe termen lung sau de dinamizare a economiei - nu poate sa ramana, intr-o proportie importanta, in spatiul doar intern si, ca atare, sa fie mai sustenabila si mai lesne de administrat.
Statul roman, fortat sa devina dependent de resurse financiare externe
Dimpotriva, statul roman este fortat sa devina integral dependent de resurse financiare externe si este vulnerabilizat fara iesire in fata acestora si a problemelor pe care le poate traversa. Si toate acestea, dincolo de faptul ca, intr-un asemenea mod, detinatorii autohtoni de lei (companii si populatie) n-au cum sa aiba incredere in propriul stat si in propria moneda.
Iar daca statul n-are incredere in populatie si in mediul de afaceri ale caror interese pretinde ca le reprezinta, de ce populatia si companiile ar avea incredere in acesta?! De aici un cerc vicios, dincolo de gatuiala pe care o implica gestiunea in sine a datoriei publice cu bani externi!
Cat despre deplasarea debitelor fata de diverse categorii de creditori - practic tot straini - ai datoriei publice a statului roman si indeosebi cea dinspre asa-zisii investitori externi spre bancile cu reprezentare pe plan local, aceasta n-are nicio legatura cu instabilitatea politica interna, ci cu conditionalitati externe precise.
Ca n-are nicio legatura cu instabilitatea politica interna o dovedeste faptul ca guvernul roman s-a imprumutat masiv pe pietele externe, in mai multe randuri, tocmai pe parcursul acestei instabilitati politice si nu numai ca n-a intampinat dificultati, dar a facut-o la dobanzi dintre cele mai favorabile pentru o tara cu ratingul Romaniei !
Bancile straine traiasc exclusiv din imprumutarea statului roman
Ei bine, retragerea "investitorilor straini" din detinerile de titluri romanesti a fost cauzata de faptul ca, in conditiile actualei accentuari a contrangerilor financiare generate de criza, pentru toate capitalurile din Occident a sunat goarna replierii in jurul redutelor principale din tarile de origine. Aceasta goarna a sunat si pentru bancile straine cu reprezentare locala in Romania.
Acestea si-au redus expunerile pe Romania. Numai ca, nemaicreditand tocmai din aceleasi motive economia din Romania, au ajuns sa traiasca exclusiv din imprumutarea statului roman, care este de-acum singura lor sursa de profit, alaturi desigur de scumpirea jecmanitoare a comisioanelor practicate pe seama clientilor romani.
Pe seama prostilor de clienti romani care, la jecmaneala de tip camataresc pe care sunt nevoiti s-o suporte, ar trebui sa refuze orice relatie cu aceste banci, inafara tranzitarilor si transferurilor financiare la care sunt obligati de catre lege. Adica, nu depozite, nu credite, nu carduri!
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Cu greu ar putea fi închipuită o mai mare decădere : un organ judiciar, DIICOT, să pună în discuţie (chiar şi indirect) "pilonii de...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Şi eu care ziceam că disidenţii din PSD, care perfect previzibil vor pierde congresul , ar face bine să sară din mers în PAN. Din 4000 de...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
3 comentarii :
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14064790-zice-fmi-finantarea-gaurii-negre-biserica-buget.htm
Nu ar fi rau ca oamenii sa citeasca textul de mai sus pentru a intelege in ce hal am ajuns.
Am citit. Aia care susţine aşa ceva e o activistă din "societatea civilă".
A fost o înţelegere stat-BOR, după secularizarea (confiscare) averilor mănăstireşti de pe vremea lui Cuza, că statul se va implica în finanţarea Bisericii.
BOR trebuie sa reactionaze la atacurile din ultima vreme !
Pina atunci mai citeste, te rog, inca ceva care te va ''pasiona'' !
http://www.cotidianul.ro/cum-li-s-a-bagat-grecilor-austeritatea-pe-gat-205046/
Trimiteți un comentariu