31 ianuarie 2013

"Dacă germanofil erai, catedră aveai"


Cine-i deranjează pe krauți, că spune adevărul despre pericolul german și UEist, este ostracizat, iar omida aia de Pleșu e sponsorizată de ei și dată drept model !


Radu Golban, eliminat de la UVT. Economistul s-a dovedit a fi prea incomod pentru Germania 

Economistul Radu Golban, timişoreanul care a ajuns celebru după ce a descoperit că Germania are datorii de 19 miliarde de euro către România, a fost eliminat de la Universitatea de Vest din Timişoara • Golban era profesor asociat de peste 11 ani la UVT • Consiliul Departamentului de Ştiinţe Politice și-a motivat decizia excluderii lui Golban invocând „articolele critice la adresa Germaniei” • Profesorii universitari au afirmat, în şedinţe interne, că acţionează la intervenţia consulului Germaniei la Timişoara

Departamentul de Ştiinţe Politice „nu doreşte colaborarea cu această persoană, pentru articolele scrise în presă împotriva Germaniei”. Nu este o formulare exprimată în şoaptă pe coridoarele Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), ci una care va rămâne în arhivele UVT, iar mai precis, în procesul-verbal al şedintei de consiliu a departamentului, din octombrie anul trecut. Persoana este Radu Golban, cunoscut pentru articolele şi lucrările în care se exprimă critic la adresa politicilor Germaniei şi în care demonstrează cum urmaşii Republicii de la Weimar subordonează economiile naţionale ale ţărilor din UE propriilor interese, prin strategii geopolitice formulate şi urmate cu „rigurozitate germană” vreme de mai bine de un secol.

Radu Golban a susţinut cursurile la disciplina „Economie mondială, Politicile UE, Negocieri şi conflicte”, în cadrul departamentului Relaţii internaţionale şi studii europene, linia de predare în limba germană. Golban a ţinut cursuri între 2001 şi 2002 la Şcoala de Înalte Studii Europene Comparative, iar apoi, din 2010, la specializarea Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Profesorul Golban a venit la UVT la începerea anului universitar, pregătit să-şi reia cursurile. A avut un şoc atunci când i s-a comunicat că nu va mai preda şi a avut un şoc şi mai mare când a aflat motivul: activitatea sa publicistică, care i-ar fi deranjat pe diplomaţii germani. Potrivit declaraţiilor din culise ale lui Vasile Docea, directorul Bibliotecii Universitare, dar şi ale lui Alexandru Jădăneanţ, şeful de departament de la specializarea Ştiinţe Politice, pentru „eliminarea din schemă” a lui Radu Golban ar fi intervenit chiar Klaus Christian Olasz, consul la Consulatul General al Republicii Federale Germania din Timişoara. Interesant este că decizia UVT a venit la câteva luni după ce Radu Golban a lansat la Timişoara, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Tudoran” (al cărei director este acelaşi Vasile Docea), ultima sa carte, „Holograma Europa - politica europeană a Germaniei”, în care critică demersurile geopolitice ale celui mai puternic stat european. Imediat ce a realizat gravitatea situaţiei - marginalizarea şi eliminarea unui profesor pe criterii de cenzură politică şi încălcând grav dreptul la opinie şi libertatea creaţiilor, conducerea Universităţii a încercat să muşamalizeze şi să minimizeze problema. La sesizarea lui Radu Golban, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, a decis să includă acest caz în următorul raport FreeEx, privind libertatea de exprimare.

Consulul neagă

Imediat după ce a aflat că va fi eliminat din corpul profesoral, Radu Golban a solicitat o întrevedere cu rectorul Universităţii, pentru o lămurire a situaţiei. În cursul discuţiei, rectorul i-ar fi spus că a fost informat că „este vorba de 5.000 de euro, sponsorizare pentru cărți, proiecte comune cu Consulatul Germaniei ş.a.m.d.”. Pentru a clarifica situaţia, Golban a decis să se ducă personal la consul, care, în pofida agendei foarte încărcate, l-a primit imediat, dar a negat implicarea sa în această poveste. Într-o corespondenţă cu rectorul UVT, Marilen Pirtea (foto, jos), Golban îi povestește acestuia cum a decurs întâlnirea cu consulul: „În discuţia noastră timp de peste o oră am aflat cu stupoare că domnul Olasz nu a vorbit niciodată despre mine cu absolut nimeni şi că nu există niciun proiect de sponsorizare de carte, precum a afirmat domnul Docea. A fost uimit de faptul că numele său este adus în legătură cu nişte decizii ale unei facultăţi şi se simte adus într-o situaţie neplacută prin aceste afirmaţii cu tentă de calomnie, care au fost făcute faţă de mai multe persoane de la UVT. (...) Domnul Olasz mi-a mulţumit că am optat pentru o discuţie între patru ochi, deoarce o sesizare la MAE Berlin l-ar fi adus într-o situaţie neplăcuta şi ar fi creat şi probleme cu prelungirea mandatului său la Timişoara”. Urmează o discuţie între rector, Docea şi Jădăneanţ, în urma căreia acelaşi Marilen Pirtea îi răspunde lui Golban: „Am avut discuţia, ei spun că realitatea e cum au afirmat ei. Ei susţin că, în discuţia dumneavoastră cu domnul consul, acesta a fost diplomat şi nu a recunoscut că s-a implicat”.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice: „Golban să nu ne implice în presă”

După această discuţie, conducerea Universităţii s-a delimitat de orice fel de formă de cenzură, invocând fie că la baza deciziei de a renunţa la colaborarea cu Radu Golban stau motive legate de criza economică, respectiv faptul că Universitatea nu mai are bani pentru a plăti profesorii asociaţi, fie că motivul ar fi evaluările pe care le-a primit din partea studenţilor (n.r. - un punctaj de 4,99 din 7, care echivalează cu „bine”). Argumentaţia privind lipsa banilor a căzut, dat fiind că Golban şi-a exprimat, într-o cerere adresată decanului Facultăţii de Ştiinţe Politice, Gheorghe Cliţan, disponibilitatea de a preda fără onorariu. „I-am propus nu numai cursuri, i-am propus şi proiecte de cercetare, să activeze în institutul nostru (...) A rămas ca în semestrul II să primească ore, i-am oferit alte ore şi dânsul nu le vrea decât pe acelea. Or, nu poate să emită pretenţii în acest sens. Dacă vrea să colaboreze cu noi, e un cadru instituţional în care ne poate aborda... să nu ne implice în presă în tot felul de...”, a declarat Cliţan, pentru ZIUAnews. Cu toate acestea, propunerea decanului nu s-a concretizat în mod oficial. L-am întrebat pe Eugen Ioniţă, profesor în cadrul UVT şi cel care a obiectat la intenţia de a-l elimina de la catedră pe Golban din motive de „delict de opinie” , dacă o potenţială colaborare cu Radu Golban e încă în dezbatere. „Nu ştiu. Pentru că această chestiune nu a mai fost adusă în discuţie în consiliu ulterior. Ea nu a mai fost înscrisă pe ordinea de zi”, a declarat Ioniţă, pentru ZIUAnews. Cert este că întreaga conducere a UVT se teme de publicitate în acest caz. „Vă rog să nu participaţi la construirea unei probleme care nu ne aparţine, dar care ne implică”, ne-a declarat Clinţan. La rândul său, rectorul UVT l-a rugat personal pe Radu Golban „să nu îl mai amestece pe consul în problemele facultăţii”. Însă, dacă angajaţii Universităţii au făcut cu adevărat acuzaţii calomnioase la adresa consulului Germaniei, acest lucru ar fi trebuit lămurit şi clarificat într-o comisie de etică. La fel şi motivaţia invocată în procesul-verbal, pentru a îl elimina pe Radu Golban de la catedră. Or, până în acest moment, subiectul nu a mai fost discutat nici în şedinţele de consiliu, nici în comisia de etică.

Gilda Popa

14 comentarii :

Riddick spunea...

Iar Băsescu îi decorează pe hoţii de la OMV. 2004: "Au venit să-şi ia tainul" (francezii). Ne-a păcălit până în 2011, când a pomenit de "SUE".

Astfel, Christoph Leitl, preşedintele Camerei Federale a Economiei de la Viena şi preşedinte onorific al Asociaţiei Europene a Camerelor Economice, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Comandor, iar preşedintele Consiliului de Administraţie al OMV, Gerhard Roiss şi Wolfgang Ruttenstorfer, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Vienna Insurance Group şi fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al OMV, au primit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer.

Decorările au fost făcute la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu.

http://www.rtv.net/basescu-a-decorat-managerii-unor-companii-austriece-si-germane_64350.html

Gogu spunea...

Frate, se poate un pupincurism mai slinos ! Asa a fost si pe vremea rusilor, dupa razboi ! Iar acum ii calcam pe grumaz tot pe romanii care, de bine, de rau, au reusit sa inlature jugul, macar si aparent !
Pe tine nu te apuca greata ?
Si as mai remarca faptul ca TIMISORA(greseala intentionata) se conformeaza mai repede la ordin decit miticii sau altii !
Parca tot de acolo e si fascista aia cu premiul nu stiu care ce a fost dovedita de Securitate ca agent BND!
Sa insemne asta ceva ???

Gogu spunea...

Si daca se confirma !!!!
http://www.ziartricolorul.ro/3988/pentru-a-fi-sigur-ca-incepe-exploatarea-de-la-rosia-montana-marele-bandit-iudeo-maghiar-george-soros-i-a-cerut-lui-victor-ponta-sĂ-o-schimbe-pe-rovana-plumb-(prietena-dacianei-sirbu!)-din-fruntea-ministerului-mediului--.html

Riddick spunea...

Herta Muller a semnat un manifest eurofederalist.

Herta Müller, pe lista de semnături care susţin manifestul eurofederalist al lui Cohn-Bendit

Criza care loveşte Vechiul Continent îi loveşte mai ales pe tineri, deseori absolvenţi de facultate. Acestei generaţii i se adresează Apelul pentru o Europă a cetăţenilor, lansat de deputatul european Daniel Cohn-Bendit şi sociologul Ulrich Beck. Textul, publicat în Die Zeit, Le Monde, El País şi La Repubblica a fost semnat de aproximativ şaizeci de intelectuali, responsabili politici şi artişti europeni, printre care preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, Jacques Delors, premiile Nobel pentru literatură Imre Kertesz şi Herta Müller, Adam Michnik şi Joschka Fischer.

Parafrazându-l pe John Kennedy, semnatarii petiţiei cer

Comisiei Europene şi guvernelor naţionale, Parlamentului European, ca şi Parlamentelor naţionale să creeze o Europă “a cetăţenilor angajaţi activ”, dar şi să pună la dispoziţie condiţiile financiare şi juridice pentru a stabili un “An European al voluntariatului pentru fiecare”, drept contra-model al abordării “top-down” care predomină în prezent în Europa, o Europă a elitelor şi a tehnocraţilor. Scopul fiind aici de a democratiza democraţiile naţionale cu scopul de a reconstrui Europa pe baza acestui strigăt de reunificare: “Nu întrebaţi ce poate face Europa pentru voi, ci ce puteţi face voi pentru Europa – Faceţi Europa!”.

Dorind “adunarea cetăţenilor obişnuiţi care acţionează independent” iniţiatorii textului fac din proiectul lor “un act de autocreare datorită căruia Europa ar obţine o nouă constituţie ‘de jos’”.

http://riddickro.blogspot.ro/2012/05/herta-muller-pe-lista-de-semnaturi-care.html


Cu Rovana Plumb, om vedea ce va mai fi, dar are pile mari la eurosocialiști. Cu Roșia Montană, problema o văd nu tehnologic ("pericol de poluare", sanchi...), ci în participația mică a statului român, de SUB 20% !.

Gogu spunea...

Iata ce scria un ''filo-german'' ! Mi-a placut mult partea aia cu ''arendasii''din Romania !!!
http://www.ziaristionline.ro/2013/01/31/aniversare-caragiale-a-facut-rechizitoriul-politicienilor-de-azi-o-pletora-de-semidocti-fara-caractere-fara-omenie-ce-cauta-castig-cat-de-mare-fara-multa-osteneala/
Ce dreptate avea marele ''machidon'' !

De acord cu tine ref. Rosia Montana !!!

Riddick spunea...

Caragiale (I.L.), catre fii-su (Mateiu), în perioada cînd ăla își căuta un... blazon nobiliar (începea să damblagească): "De câte tăvi cu plăcinte au cărat pe creștet strămoșii tăi la Stambul, li s-a turtit capul !" :)))

Gogu spunea...

Dar daca ''rusofil erai'' ar fi fost benefic ?!!! Eu cred ca da si ma bazez pe istoria ultimilor 50 de ani(adica din 1964 incoace).
http://romanian.ruvr.ru/2013_01_30/Dialogul-Ungariei-cu-Moscova-este-mai-eficient-decat-cel-cu-Bruxelles/
A propos ! Reusesc astia sa rupa Romania ?!

Riddick spunea...

Se pare că datoria germană s-a prescris în octombrie 2012. În acest context, demersul Ghișe-USL e pur politicianist.

Ghișe - atac la blatul Berlin-Băsescu-BNR-Ponta

Ghișe a adresat o interpelare premierului Ponta în legătură cu datoriile istorice ale Germaniei față de România, prezumate a fi în valoare actualizată de 18-19 miliarde de euro, și al căror termen de decădere s-ar atinge în luna octombrie 2012.

http://riddickro.blogspot.ro/2012/09/ghise-atac-la-blatul-berlin-basescu-bnr.html

Gogu spunea...

Eu nu cred ca Vocea Rusiei baga strimbe ! Relatiile Ungariei cu Moscova sint bune, si asta de dinainte de Republica sovietelor a ARDELEANULUI Bela Kun(http://ro.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_Kun)! Altfel cum ar mai tine in viata Rusia santajul istoric, Transilvania-Basarabia ?!
Noi, singura tara din ''lagar'' fara cizma ruseasca pe teritoriul sau, cu o politica ''independenta'', cu relatii vaste si apropiate cu mari puteri occidentale am ajuns de risul lumii !
In schimb, ceilalti socialisti nu s-au batosat asa de tare si nu au avut soarta noastra.
Iar dintre toti, cei mai libidinosi erau est-germanii, ungurii si bulgarii(cunosc personal situatii mai mult de edificatoare in acest sens). Comparati-i cu noi acum(nemaivorbind de cum au trecut de momentul 1989) si vedeti cum e mai pragmatic, sa zicem ! Imi spunea cineva ca unul dintre cele mai mari centre comerciale straine de la Moscova este cel al Ungariei.
Si sa ne mai gindim ce lider roman post-decembrist a mai facut o vizita ca cea a lui Orban ?!
Daca nu iesim din clisee timpite PIERIM, nu numai ca agonizam ! Pierim !

Riddick spunea...

Orban are interes să aibă schimburi economice și poate și ceva investiții sau credite, FMI și UE i-au zis "pas" foarte recent, când a cerut o linie de creditare "de rezervă", pentru situații neprevăzute.

Anonim spunea...

Exista niste procese, au dat americanii ceva, declaratie, sau ceva, nu mai stiu exact, cum ca Germania nu mai datoreaza datorii dupa razboi. A fost un proces intre Italia parca si Germania, acolo am vazut o motivare a unui judecator...

Riddick spunea...

Poate era vorba despre despăgubiri stat vs stat. Persoanele fizice mai obţin anumite daune prin procese. Datoria pe care Radu Golban susţine ca o are Germania e acumulată (mai ales ?) înainte de război (1941 ? pentru România).

Simeone spunea...

Cu alte cuvinte; pentru vasali nu exista credite flexibile...

http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/173302-Viktor-Orban-Ungaria-vrea-in-continuare-o-plasa-de-siguranta-din-partea-FMI.html

Riddick spunea...

Pâi tocmai aia e, că Orban nu-i tocmai un vasal (docil).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: