12 octombrie 2012

Un scenariu destul de plauzibil, chiar dacă este lansat de Vocea Rusiei

 
Despre tezaur, revizionism şi programul PPE 

[...] Tendinţele revizioniste pe care le manifestă unele forţe politice de la Bucureşti sunt periculoase în primul rând pentru România. Statele din UE deja încep să „scârţâie” sub presiunea crescândă a mişcărilor secesioniste (Scoţia, Catalonia, Veneţia etc.) a căror forţă devine mai mare pe măsura adâncirii crizei economice globale. Revizuirea ansamblului de probleme care au fost închise după cel de-al Doilea Război Mondial ar putea avea consecinţe nefaste pentru revizuitori, mai ales în contextul în care mulţi politicieni români îşi doresc din tot sufletul crearea unei Europe federalizate în care suveranitatea să fie concentrată la Bruxelles. Dacă birocraţia bruxelleză poate impune un preşedinte sau anula rezultatul unui vot popular, atunci ce o va împiedica să redeseneze harta împărţirii teritoriale a unei federaţii europene? Această întrebare este cu atât mai valabilă în contextul declaraţiei lui Kelemen Hunor care susţine că a obţinut o „promisiune fermă” din partea preşedintelui PPE Wilfried Martins care s-a angajat să sprijine includerea în programul PPE a „chestiunii autonomiei”. Dorinţa de a implica Europa în calitate de arbitru autoritar în disputele internaţionale pe care le are România, ar putea avea „efecte secundare” foarte costisitoare.

PS: Efectele Dictatului de la Viena au fost anulate prin voinţa lui Iosif Stalin care le-a restituit românilor Transilvania de Nord. Cine va anula un eventual „Dictat de la Bruxelles”?

http://romanian.ruvr.ru/2012_10_12/90991570/

Un comentariu :

Riddick spunea...

http://www.ziare.com/kelemen-hunor/udmr/kelemen-hunor-ppe-a-promis-ferm-udmr-ca-sustine-autonomia-1122502


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: