"Trebuie să încercăm să urmărim acele şanse care pot să joace în favoarea României în acest context. Să facem nişte opţiuni majore, tratate fiscale, uniune bancară, pachete "de punere în ghips" fiscală, dacă intrăm în zona euro. Dacă acceptăm tot pachetul şi continuăm această strategie, cu toate riscurile, atunci luăm toate lucrurile, toate tratatele fiscale şi uniune bancară. Cel mai rău este să luăm aceste măsuri, dar să nu ne ducem în zona euro şi atunci ele nu sunt decât împotriva noastră şi omoară orice şansă de creştere economică vreodată."
Căcărău, la emisiunea "După 20 de ani", de la PRO TVLiderii USL vor să se disocieze - electoral - de eurobăsism, fără însă a renunţa şi la agenda comună, europeistă, a tuturor partidelor parlamentare actuale.
Să observăm, deci, că se spune "dacă intrăm în zona euro" şi nu "după ce intrăm în zona euro". De asemenea, se vorbeşte despre opţiuni în cadrul unui context, nicio încercare de a schimba contextul, analizând dacă trecerea la euro ar servi interesului naţional.
Ponta, despre uniunea bancară: "Vom lua o decizie privind aderarea, dar condiţia este să fim la masă".
Leonard Orban îl dă de gol - România deja negociază uniunea bancară: "Sunt nişte riscuri pe care le urmărim îndeaproape, sunt nişte lucruri pe care le avem în vedere în negocierile extrem de complicate care se derulează în momentul de faţă, fie că vorbim de propunerile Comisiei Europene legate de prima etapă a Uniunii bancare, fie că vorbim de celelalte proiecte pe termen mai lung."
Ionel Blănculescu: "Preşedintele vrea să fie un partener loial Uniunii Europene, Comisiei Europene, şi toate ideile şi toate conceptele care emit de acolo, după cum aţi observat de la tratatul de guvernanţă fiscală şi aşa mai departe, toate au fost împărtăşite şi toate au fost acceptate, în primă fază, de către preşedinte, asta este clar. N-a fost un proiect pe care Uniunea Europeană l-a prezentat şi preşedintele să spună „stai să ne mai gândim", vă dau chiar exemplul monedei euro. La momentul acesta, este imposibilă aderarea la moneda euro în anul 2015, pentru că dacă iar intrăm în arhitectură şi nu vorbim nu doar politicianist, ştim că moneda euro nu poate fi accesată decât în faza unui plan de convergenţă nominal. Iar cele mai optimiste previziuni văd aderarea de către România la zona euro cel mai devreme în anul 2025. Repet, preşedintele este doar un partener fidel al UE."
Un comentariu :
România negociază deja aderarea la uniunea bancară, Ponta joacă teatru electoral:
"Ce face domnia sa joi, ce poziţii spune şi mai ales la ce anume angajează România nu ştiu nici eu, aşa cum nu ştie nici Parlamentul României. [...] Nu am discutat cu preşedintele şi nici nu este programată vreo întâlnire la întoarcere."
http://riddickro.blogspot.ro/2012/10/usl-joaca-la-cacealma.html
Trimiteți un comentariu