20 octombrie 2012

S-a perimat patriotismul "clasic", acum e la modă patriotismul "progresist"


Ventrilogii "dreptei europene" româneşti sunt jalnici. Iată ce scrie Ioan Stanomir despre "noua direcţie anti-europeană" şi despre formula sănătoasă a patriotismului:
"Dincolo de stil şi de retorica politică identificabile la alianţa social- liberală, ceea ce nu poate fi omis este influenţa, din ce în ce mai semnificativă, a direcţiei naţionaliste. Filipicele la adresa popularilor europeni erau dublate de elogiul suveranităţii de care România ar fi, astăzi, deposedată.
În faţa avansului naţionalist, patriotismul înseamnă, înainte de toate, luciditate şi loialitate faţă de valorile ce dau spaţiului european şi occidental unicitatea lui. Devotamentul faţă de viitorul european şi atlantic al României este forma de exprimare a patriotismului ce refuză cântecul de sirenă al fanatismului şi izolării."
Sunt mai multe de zis aici. Mai întâi, la USL e vorba despre tactică electorală şi ipocrizie, mai productive decât europropaganda ARD/PDL, care poate era bună pe la 2007, când am aderat la UE, dar care nu mai dă rezultatele dorite acum, după toate evoluţiile binecunoscute de la nivelul UE. Iar dacă PSD şi PnL erau partide naţionaliste, ar fi cerut referendumuri la aderarea la UE sau la ratificarea Tratatului de la Lisabona. Dar nu sunt aşa ceva. Cum să fie naţionalişti la USL, dacă pun la cale batjocorirea istoriei naţionale, chiar la intrarea principală a Muzeului Naţional de Istorie a României?

Stanomir mai vine cu o diversiune - pune pe seama USL (dar şi a eventualilor altor contestatari - reali, poate - ai UE) un gen de ideologie care e centrată pe etnic, nu pe dihotomia naţional/transnaţional (care este punctul central al dezbaterii curente despre UE):
“România a Românilor”- de la dreapta radicală a lui A. C. Cuza şi Corneliu Zelea Codreanu până la ultimul preşedinte al României socialiste, Nicolae Ceauşescu, denunţarea inamicilor cu care se confruntă elementul etnic românesc pare să fie numitorul comun al  izolaţionismului şi autohtonismului.
Aceleaşi clişee folosite şi de fostul regim de dinainte de 1989 (legionarii, fasciştii), altoite pe concepte sorosiste ulterioare.

Altă diversiune/fraudă a lui Stanomir - omologarea lui Marga&Co drept naţionalişti:
Noua direcţia anti-europeană domină întregul efort al instituţiilor statului. Reacţiile de pe stadioane răspund politicii de autohtonism programatic pe care o promovează ICR, sub direcţia lui Andrei Marga.
...acolo unde, de fapt, este vorba de impostură, Marga fiind un europropagandist, invitat recent de "prietenii noştri" (ca să fac legătura cu citatul următor, din Ungureanu) să facă parte din grupul de lucru al proiectului german de reformă a instituțiilor europene. Ce era să fi rămas ICR, un laborator deconstructivist ?! Nu că ceea ce se întâmplă acum acolo ar fi ceva bun...

Cum să vii cu un asemenea discurs, precum cel al lui Ungureanu, în care să afirmi că "prietenii noştri" trag sforile ca să-şi aducă la putere oamenii lor (că asta se înţelege) ?
"Discursul naţionalist şi antieuropean al noii majorităţi de centru-stânga a demonstrat, în ultimele luni, că liderii USL nu înţeleg vocaţia europeană a României. Probabil domnii Crin Antonescu şi Victor Ponta ar prefera ca România să revină într-o zonă gri, a nimănui, unde nu ar trebui să dea socoteală nimănui pentru acţiunile de subminare a statului de drept. Din fericire, însă, acest lucru nu mai este posibil. România s-a angajat ireversibil pe calea europenizării, europenizare care este sinonimă cu stabilitatea, prosperitatea şi demnitatea naţională. Aceeaşi Europă care a tras pe linie moartă procesul aderării la Schengen a transmis, ieri, la Bucureşti, un mesaj foarte clar: marile puteri europene, partenerii noştri din Uniune aşteaptă revenirea la cârma ţării a forţelor de centru-dreapta. Prietenii noştri din Uniune au încredere că forţele politice responsabile din Alianţa România Dreaptă vor pune capăt unei aventuri de-o vară care deja i-a costat pe români mult prea mult."

5 comentarii :

Riddick spunea...

Trebuie spus de fapt, esenţa: atacul lui Stanomir (şi al altora) nu e la USL, ci la eurosceptici si naţionalişti.

Care se mai găsesc şi prin USL.

Crystal Clear spunea...

"Ventrilogii" dreptei europeiste considera ca e vorba de un nationalism "primitiv".
Ei nu inteleg ca este vorba de un instinct primar de autoaparare , de supravieturire.
Ei sunt cei care vor duce Romania in zona gri, nu cei care sufera cand realizeaza ca ne sunt exploatate resursele naturale si forta de munca si suntemumiliti la noi acasa.

Riddick spunea...

Pe mine mă îngrijorează altceva - că ăştia cred că ar exista un public majoritar care să rezoneze la acest gen de propagandă.

Această percepţie greşită se perpetuează mai apoi în setul de politici.

Iar dacă nu e o convingere, ci un scop de a transforma gândirea oamenilor (şi, deci, reacţiile lor), e încă şi mai grav.

Crystal Clear spunea...

Cosmar !
Adrian Thiess va candida la Parlament din partea PP-DD

Riddick spunea...

Semn rău. Mai sunt şi altele.

Să vedem cine mai apare şi dacă-i blat la colegiul respectiv.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: