03 iulie 2012

Scopul USL - validarea constituțională a votului uninominal cu un singur tur



Procentele USL au scăzut deja sub 50%, existând perspective reale de a nu mai putea obține o majoritate de mandate la alegerile legislative. Pe legea electorală actuală, cu prag de 5%, ar fi necesare cam 45% voturi pentru a obține 50% din mandate (diferența apare din redistribuirea procentelor partidelor care nu intră în parlament). Suspendarea președintelui este de acoperire, referendumul pentru demitere neputând fi validat (adică, să participe la el peste 50% dintre alegători), mai ales dacă PDL va solicita votanților săi să-l boicoteze.

Cum Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea alegerilor generale cu un singur tur, USL s-a apucat să meșterească o nouă lege și... o nouă curte constituțională.

Numai că există Articolul 145 din Constituția României:

Articolul 145: Independența și inamovibilitatea
Judecătorii Curții Constituționale sunt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe durata acestuia.


Un comentariu :

Riddick spunea...

Și UE, PE, CE - TAC !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: