25 iunie 2012

Numai mâine nu-i poimâine



Vreți părerea mea ? Curtea Constituțională nu va respinge legea. 

E blat, e cacealma la nivel mare, iar omul UDMR de la CCR va fi "de partea USL". PDL a făcut la mișto contestația, iar ce nu se contestă explicit nu prea are cum fi declarat drept neconstituțional. Și se contestă orice, numai votul într-un singur tur - nu (în mod explicit).

hydepark.ro: “Uninominalul pur" şi victoria USL
În cazul în care miercuri 27 iunie CCR va considera constituţională legea, preşedintele are termen de 30 de zile să o promulge sau să o trimită înapoi la Parlament. În ultima situaţie, partidele aflate la putere ar trebui să organizeze o sesiune extraordinară pentru a o rediscuta în mijlocul verii. Parlamentarii majorităţii pot să o retrimită în aceeaşi formă la preşedinte. El nu mai are cum să o respingă a doua oară, conform prevederilor constituţionale.
În cazul în care CCR, în care Traian Băsescu, are majoritatea voturilor magistraţilor, respinge legea în forma actuală, Legislativul trebuie să ţină cont de motivarea Curţii, care poate veni într-o săptămână. Exact când parlamentarii sunt deja în vacanţă. Argumentele împotriva sistemului propus de USL sunt şi articolele 62 şi 63 din Constituţia României. Unii constituţionalişti susţin că legea în formula sa (tip franţuzească) reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme legate de egalitatea votului.
P.S.  Autorul se întreabă la final : 
Şi eu ca şi liberal din 1990 voi fi nevoit să aleg soluţia democratică. Veşnicia în politică este anticamera dictaturii. Ce vor face liberalii după ce PSD va obţine 50 plus 1 din voturi? O întrebare întrebătoare.
O întrebare inutilă. Cine mai este acum alături de PnL este și lângă PSD și PC, și nu are nicio scuză că se mai află în această situație după 2007. Nu prea mai au scuze nici simpatizanții PDL, UNPR și UDMR, când văd cum trec legi dubioase cu unanimitate de voturi (eurodiktatul fiscal, legea Big Brother...).

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Da, si eu cred la fel.
E jale, jale..

Singura intrebare este ce putem face noi ,concret ca sa putem impiedica dezastrul ?

Riddick spunea...

La faza asta, nimic. Partide noi și luat de la zero ce nu s-a putut face bine în 1990.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: