25 iunie 2012

Se încearcă devalorizarea Hidroelectrica, pentru ca cineva să achiziționeze un pachet majoritar pe o valoare foarte mică



Clasic. Previzibil. Să nu uităm însă că Bode vroia reluarea vânzării Cupru Min după eșecul respectiv. Ca şi altele. Şi-apoi, cine naiba o fi început, la Hidroelectrica ?

EurActiv: Lucian Bode, la TVR Info: Se incearca devalorizarea Hidroelectrica, pentru ca cineva sa achizitioneze un pachet majoritar pe o valoare foarte mica

Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a oferit in cadrul emisiunii Plus Unu, de la TVR Info, detalii ale negocierilor pe care le-a avut cu "baietii destepti" din energie. Bode a precizat ca in urma acestor negocieri, Hidroelectrica ar fi castigat 60-70 milioane de euro venituri in plus pe an, fata de 2011. Referitor la intrarea insolventa a Hidrolectrica, Bode a declarat:"Banuiesc ca se incearca diminuarea valorii actiunilor Hidroelectrica, pentru ca intr-un final cineva sa achizitioneze un pachet, majoritar chiar, pe o valoare foarte mica".

"In opinia mea, cunoscandu-i pe beneficiarii acestor contracte, celebrii baieti destepti, cred ca vor avea mari probleme in a inchide aceste contracte, fara nicio negociere si avand drept temei legea insolventei", a mai spus fostul ministru.

Rezultate ale negocierilor cu baietii destepti, relatate de Lucian Bode:

-in 2011 au fost reziliate 5 contracte din cele bilaterale: Arcelor Mittal, Luxten, Salrom, DGTS Brasov si CNH, care reprezentau aproximativ 4 terawati/ora din cei 12 terawati care sunt furnizati in cele 10 contracte ( 4 dintre contracte ajunsesera la termen si unul a renuntat de buna voie)
-am reusit introducerea clauzei de hidraulicitate scazuta ( in conditii de seceta prelungita, Hidroelectrica poate reduce cantitate de energie - furnizata pe aceste contracte cu 10-20%)
-acceptarea publicarii unor date din contract
-am reusit o crestere medie a preturilor la energia livrata prin contracte intre 20-25%, fata de 2011;

Lucian Bode a explicat ca acesta era rezultatul negocierilor, care urma a fi prezentat FMI. Negocierea nu a fost insa finalizata, pentru ca Guvernul Ungureanu a fost demis in Parlament. In urma negocierilor, existau variantele:
semnarea actelor aditionale pe acesti parametri sau rezilierea contractelor, in functie de particularitatile juridice ale fiecarui.

Fostul ministru al Economiei a subliniat ca in urma acestor renegocieri, Hidrolectrica ar fi primit 60/70 milioane de euro venituri in plus pe an, fata de 2011:"si atunci vin si demontez motivarea ca am avea nevoie de 100 milioane de euro, pentru a se plati datoriile scadente, cand noi incasam venituri suplimentare de 60-70 milioane de euro".

In privinta rezilierii contractelor, Bode a declarat: "unele contracte contin pact comisoriu de grad 1, altele de grad 4; cele care contin pact comisoriu de ultim grad, pot fi reziliate unilateral; din cele 10 contracte, sunt 3 astfel de contracte care contin acest pact; cele 3 firme reprezentau 2,47 TWh, care in piata dereglementata insemnau din cei 5% crestere pret energie, intre 2 si 3%".

"Daca se dorea din partea actualilor guvernanti o abordare pe acest palier, cred ca luau in calcul si recomandarea Comisiei Europene de investigatii prin care suspecteaza ajutorul de stat mascat, prin pretul preferential prcaticat de Hidroelectrica", a mai spus Bode, referindu-se la rezilierea contractelor din energie.

5 comentarii :

admin spunea...

70% puterea, 30% opozitia nu? parca asa i-a invatat hrebenciuc

Riddick spunea...

Tăţi-tăţi...

E foame de bani, e foame de bani, băeţi
E foame de bani, e foame de bani, băeţi
E foame de bani, e foame de bani, băeţi
Lumea tre' să ştie ce fel de băeţi sunteţi !

Folii auto spunea...

Banii ochiul dracului :)) Asa au distrus si toata industria din tara :(

Crystal Clear spunea...

Vad ca unii vehiculeaza numele de Gazprom...

Riddick spunea...

Gazprom s-a lansat și pe latura de producție de energie electrică. Oricum, nu vor face nicio mutare mai devreme de alegeri.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: