16 mai 2012

Václav Klaus despre derogările irlandeze la Tratatul de la Lisabona



Declaraţia preşedintelui privind negocierea Protocolului guvernului irlandez la Tratatul de la Lisabona

Pe ordinea de zi a Guvernului Republicii Cehe din data de 16 mai este inclus documentul intitulat "Propunere de negociere a Protocolului privind preocupările poporului irlandez în legătură cu Tratatul de la Lisabona". Unii îşi vor aminti că cetăţenii din Irlanda au respins la un referendum, în iunie 2008, Tratatul de la Lisabona. Statele membre ale Uniunii Europene - în scopul de a pune în aplicare acest acord - au încheiat un angajament politic prin care oferă garanţii Irlandei, ca răspuns la preocupările care ar fi contribuit la respingerea acestui acord de către Irlanda. Acesta se referă mai ales la protejarea dreptului la viaţă (chestiunea anti-avort), suveranitatea fiscală şi neutralitatea Irlandei. Protocolul irlandez şi garanţiile conţinute în el au intrat în vigoare odată cu Tratatul de aderare a Republicii Croaţia la Uniunea Europeană.

În calitate de preşedinte al Republicii Cehe am înțelegere față de preocupările irlandezilor privind posibilele consecinţe negative ale Tratatului de la Lisabona, şi, prin urmare, nu am niciun motiv de a nu sprijini cererile lor. De aceea - dacă guvernul ajunge la un acord privind Protocolul - îl împuternicesc imediat pe ambasadorul Republicii Cehe, doamna Vicenova, să semneze acest Protocol.

Dar eu consider că este necesar să se amintească faptul că, chiar și Republica Cehă a negociat înainte de ratificarea Tratatului de la Lisabona, protocolul adiţional care garantează inviolabilitatea status quo-ului financiar de după război în ţara noastră [problema sudeților/decretele Beneš]. Spre deosebire de irlandezi, care sunt capabili să își afirme interesele şi priorităţile lor, în cazul nostru parlamentul național a adoptat un document similar complicat.

Prin urmare, în acest context, fac apel la autorităţile constituţionale şi la reprezentarea politică a statului, nu cu o cerere de susţinere a intereselor altei ţări, cu toate că este pe deplin justificată, ci cer să fim capabili să promovăm și să protejăm interesele țării noastre pe scena internaţională.

Václav Klaus, 15 mai 2012

http://www.klaus.cz/clanky/3097

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: