23 mai 2012

Lăzăroiu, lătrăul intereselor externe și ale oligarhiei



Motto: "De ce le e teamă, nu vor scăpa" (Hăhăhăhăhă ?)

După Lăzăroiu, cine nu aderă la schema cartelului (cu două partide-paiață interșanjabile) face parte din "minoritatea frustrată".


Bomba cu ceas – uninominalul într-un tur

Am fost un sustinator al unui sistem cu doua partide care sa guverneze succesiv cu majoritate stabila. Chiar si acum as pleda pentru un asemenea aranjament pentru ca, daca analizam perioada de tranzitie, o sa vedem ca marea problema a reformelor de tip “stop and go” a fost incapacitatea partidelor din Romania de a forma coalitii stabile. Cu cat mai multe partide la guvernare, cu atat mai mare riscul de a stopa reformele incepute.

Din acest punct de vedere cred ca ar trebui sa ne dorim cu totii un sistem format din doua partide care sa reuseasca singure sa formeze majoritati stabile la guvernare. Votul uninominal intr-un tur poate fixa un sistem bipartit pe termen mediu si lung.

Dar Romania mai are doua grupuri semnificative care, teoretic, nu se aliniaza la acest clivaj ideologic. Vorbim de minoritatea maghiara (semnificativa, de 6-7%) si de minoritatea frustrata (15-20%). Asupra minoritatii ungurilor voi reveni. Deocamdata as vrea sa vorbesc despre “minoritatea frustrata”. Acesta este un produs sui-generis al procesului de tranzitie. Sunt cei care nu au avut decat de pierdut din reasezarea pozitiilor in societatea bazata pe competitie economica si democratie. Zona lumpenului, periferiei, oameni lipsiti de resurse materiale si ideatice. Ei nu sunt de stanga, nici de dreapta. Ei se simt fiii vitregi ai unui sistem in esenta nedrept. Justitia sociala in viziunea lor se face cu parul. In vreme ce ei saracesc in vremuri de criza si supravietuiesc in vremuri prospere, “ciocoii” acumuleaza averi pe spinarea lor prin furt, extorcare, evaziune, etc., protejati de legile facute chiar de ei.  Solutiile nu pot fi decat radicale – “executii pe stadioane”, arestari si condamnari sumare, confiscarea pe loc a averilor si redistribuirea lor poporului infometat. Ei traiesc intr-o lume a miracolelor in care cadavrele apar si dispar, o lume a conspiratiilor (iudeo-masonice, kaghebiste), o lume in care micul ecran se confunda cu realitatea cotidiana.

Ce va face acest grup cand se va vedea nereprezentat in parlament? Ar putea sa isi administreze in continuare drogul OTV seara de seara, mi-e teama insa ca odata trecuti de la faza de contemplare la faza de organizare, drogul nu va mai avea efect. Pontentialul lor de violenta nu trebuie subestimat. Factorul decalnsator ar putea fi chiar esecul politic. Modalitatile de exprimare in afara institutiilor sunt, slava Domnului!, la indemana. Mi-e teama si ca USL sau PDL ar putea incerca sa ii absoarba prin mesaje radicale, dar asta nu va face decat sa dinamiteze din interior cele doua blocuri politice. Pentru ca mai tarziu sau mai devreme vine vremea decontului si atunci e foarte probabil sa se desprinda factiuni din aceste partide care sa capitalizeze electoral frustrarea. Cel mai prost scenariu este sa avem o armata frustrata, dar deja in faza de organizare, care sa devina violenta la propriu. Cel mai bun scenariu este ca, in final, cele doua blocuri sa se faramiteze si sa modifice legea electorala revenind la un sistem proportional. In oricare din aceste variante, actualul sistem de vot nu pare a fi unul durabil.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: