16 mai 2012

Dictatuhaha Ponta-Orban



Simularea criticii, sau cum ciuvicii de serviciu deturnează subiectul - de la abuzurile guvernului USL la criticarea programului conservator implementat în Ungaria de premierul Viktor Orban. 

Scrisoare deschisă a societății civile: Ponta, pe urmele omologului său din Ungaria, Viktor Orban

Mai multe organizații non-guvernamentale, printre care Freedom House, Expert Forum, Grupul de Dialog Social și centrul pentru Jurnalism Independent, au avertizat față de pericolul ca Victor Ponta să meargă pe urmele omologului său maghiar, Victor Orban, și să epureze politic administrația și mass-media independentă.

În comunicatul acestor organizații se amintește de intenția noului guvern de a schimba toți prefecții, deși aceștia sunt funcționari publici, de înlăturarea unor jurnaliști „incomfortabili” de la radioul și televiziunea publică și de intenția USL de a modifica legea electorală, pentru a permite acestei alianțe să dețină o majoritate confortabilă în viitorul parlament.

Potrivit organizațiilor semnatare, dacă va fi introdus un sistem de vot uninominal după modelul din Marea Britanie, iar USL obține 45-50% din votul popular, alianța condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu ar putea controla 65-70% din parlament.

O astfel de majoritate „de tip maghiar” ar permite modificarea Constituției fără un acord al opoziției, avertizează aceste structuri ale societății civile. „Faptul că astfel de lucruri s-au petrecut în prima săptămână de mandat, arată, dacă nu un plan atent orchestrat, cel puțin o dorință irezistibilă a conducătorilor de a aduce la tăcere vocile critice, din Parlament și din media, înainte și după alegerile generale din noiembrie 2012”, se mai afirmă în comunicatul ONG-urilor.

Evenimentul zilei

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: