16 mai 2012

Dictatuhaha Ponta-Orban



Simularea criticii, sau cum ciuvicii de serviciu deturnează subiectul - de la abuzurile guvernului USL la criticarea programului conservator implementat în Ungaria de premierul Viktor Orban. 

Scrisoare deschisă a societății civile: Ponta, pe urmele omologului său din Ungaria, Viktor Orban

Mai multe organizații non-guvernamentale, printre care Freedom House, Expert Forum, Grupul de Dialog Social și centrul pentru Jurnalism Independent, au avertizat față de pericolul ca Victor Ponta să meargă pe urmele omologului său maghiar, Victor Orban, și să epureze politic administrația și mass-media independentă.

În comunicatul acestor organizații se amintește de intenția noului guvern de a schimba toți prefecții, deși aceștia sunt funcționari publici, de înlăturarea unor jurnaliști „incomfortabili” de la radioul și televiziunea publică și de intenția USL de a modifica legea electorală, pentru a permite acestei alianțe să dețină o majoritate confortabilă în viitorul parlament.

Potrivit organizațiilor semnatare, dacă va fi introdus un sistem de vot uninominal după modelul din Marea Britanie, iar USL obține 45-50% din votul popular, alianța condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu ar putea controla 65-70% din parlament.

O astfel de majoritate „de tip maghiar” ar permite modificarea Constituției fără un acord al opoziției, avertizează aceste structuri ale societății civile. „Faptul că astfel de lucruri s-au petrecut în prima săptămână de mandat, arată, dacă nu un plan atent orchestrat, cel puțin o dorință irezistibilă a conducătorilor de a aduce la tăcere vocile critice, din Parlament și din media, înainte și după alegerile generale din noiembrie 2012”, se mai afirmă în comunicatul ONG-urilor.

Evenimentul zilei

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: