28 mai 2012

Ce a înțeles Cotoi din frauda numită euro



Peste ani, asemenea păreri vor suna precum acelea care consideră comunismul (marxism-leninismul) o doctrină bună, rațională, progresistă, dar care a fost înțeleasă și aplicată greșit.

hydepark: GRECIA ŞI ZONA EURO (Sever Voinescu-Cotoi)

[...] Un astfel de proiect uriaş, cu impact istoric enorm, nu poate fi compromis din elanuri politicianiste. În zona euro trebuie să rămînă doar cei care pot – altfel noi toţi, şi cei din zonă şi cei din afară, vom avea foarte mult de suferit! Banii pe care europenii din zona euro i-au plătit pînă acum pentru salvarea Greciei sînt bani – mulţi de tot! – aruncaţi pe fereastră. S-a spus că ieşirea greciei costă enorm. Da, dar păstrarea ei costă şi mai mult şi, mai devreme sau mai tîrziu, costul ieşirii tot trebuie plătit.

Cu un an în urmă, împărtăşeam acest punct de vedere ambasadorului german la o cină. Îmi amintesc cum un coleg de partid, la acea vreme cu oarecare funcţie în Ministerul de Externe, m-a întrebat şocat dacă chiar văd o Europă fără Grecia. Am spus, evident, că nu. Dar că văd foarte bine o eurozonă fără Grecia. Mai mult, că văd foarte clar cum eurozona se prăbuşeşte urmare nu a unor politici anume, ci urmare a diferenţelor de mentalitate şi stil de viaţă între Sud şi Nord. Cred că zona euro trebuie să fie disponibilă doar celor care îndeplinesc anumite standarde de competitivitate economică, care ar trebui să fie încă şi mai înalte decît cele în vigoare azi. Zona euro trebuie să fie clubul de excelenţă economică al membrilor UE. Altfel, nu-i văd rostul.

Cred că visul are importanţa lui imensă şi că nu putem porni la un drum lung şi benefic dacă nu împărtăşim un mare vis. Dar mai cred că luciditatea trebuie să fie cel mai important instrument de realizare a visului şi busola care ne ghidează pe drumul visat.

PS Nu mă pot abţine să nu amintesc din faptele de vitejie ale marelui nostru premier. Vă mai amintiţi cum şi-a declarat, infantil, solidaritatea cu premierul socialist Papandreu cînd acesta a anunţat că vrea referendum pentru pachetul anti-criză propus Greciei de către UE, în octombrie 2011? Cum se vede acea atitudine a lui Victor Ponta acum? Era evident că omul nu înţelegea absolut nimic din ceea ce se întîmpla în jur. Dar acum, oare, înţelege? Mintea lui politică a evoluat de atunci?

Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: