26 aprilie 2012

Până la ce nivel au acces la informaţii aceşti sfetnici ? (dezinteresaţi, n'aşa ?)


"Eu am propus de la începutul mandatului şi poate vom reuşi, la nivelul clasei politice, să impunem acel pact al stabilităţii funcţiei publice şi să stabilim foarte clar care este palierul numirilor politice. Eu personal susţin ca doar secretarii de stat şi şefii de agenţii să vină şi să plece odată cu un guvern. În rest, să fie profesionişti validaţi prin concurs organizat de corpul academic. Să încercăm să ne punem la aceeaşi masă şi să spunem cine poate fi obiectiv în evaluarea celor care conduc instituţii ale statului dincolo de palierul politic. Eu aş merge pe mâna corpului universitar independent, adică profesori universitari care să nu facă parte din partide politice care să constituie nucleul evaluării".
Emil Boc despre ONG-izarea guvernului
Care este baza legală a acestei structuri (CCMA) ?

MRU - acces direct la rețeaua "Înțelepților" 

Singura persoană externă care are acces la rețeaua de intranet a Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA) este premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

Recent înființatul Consiliu Consultativ, așa-numitul „sfat al înțelepților“ lucrează deja din plin. După cum ne-a explicat secretarul executiv al CCMA, Ionel Blănculescu, cei 26 de membri au fost deja împărțiți în trei grupuri de lucru, în funcție de abilitățile fiecăruia. Cele trei grupuri trebuie să lucreze pentru atingerea celor patru obiective stabilite de premier pentru termenul de opt luni de zile, cât durează mandatul CCMA, similar cu cel al premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

„Cele trei grupuri au legătură între  ele, tot ce fac membrii unui grup este știut de celelalte grupuri în așa fel încât dacă cineva are o părere o poate exprima. Lucrăm pe o rețea securizată de intranet, pe baza de templates“, explică Blănculescu. Singura persoană externă care are acces la această rețea securizată este primul-ministru, care poate să-și extragă direct din ideile celor 26 de membri anumite lucruri, înainte ca acestea să ia forma palpabilă a unei măsuri concrete.

Sfatul celor 26 de înțelepți de pe lângă primul-ministru lucrează tot timpul, discută și au și coordonatori de grup. Întâlnirile acestora au loc în fiecare zi de marți, la ora 17:00, dată până la care tot ce au făcut cele trei grupuri de lucru trebuie să se concretizeze în propuneri, urmând ca la „ceaiul de la ora cinci“ consiliul să decidă ce măsuri vor fi propuse primului-ministru. Propunerile trebuie să livrabile, dar mai ales implementabile, „deoarece toate consiliile create până acum au suferit  de un singur element: nu au putut să implementeze măsurile propuse“, spune Blănculescu. De fapt, așa cum a subliniat și premierul, acesta va fi rolul secretarului executiv, să transforme propunerile colectate de membrii CCMA în măsuri implementabile.
 
Acest consiliu a fost creat numai pentru premier, nu pentru guvern. CCMA trimite sugestiile către acesta, premierul fiind singurul care decide dacă aplică sau nu aceste măsuri. De asemenea, CCMA studiază și impactul favorabil sau nefavorabil pe care unele măsuri îl pot avea în economie. „Asta, tocmai pentru a nu se persista în aplicarea unor măsuri greșite, de genul celei cu majorarea TVA, care a avut un impact total negativ asupra  economiei“, subliniază Blănculescu, arătând totodată că o corecție în acest caz necesită timp.

Premierul este singura persoană abilitată să comunice propunerile  Consiliului. De la noi nu pleacă opinii.
Ionel Blănculescu, secretar executiv CCMA.

CAPITAL 


Coordonatorul acestui Consiliu Consultativ va fi Răsvan Radu, iar Ionel Blănculescu a fost desemnat secretar al Consiliului.

Membrii Consiliului sunt: Horia Ciorcilă, Sergiu Manea, Gabriel Biriș, Andrei Caramitru, Cristian Colteanu, Gabriel Comănescu, Mariana Gheorghe, Constantin Stroe, Marius Marin, Mihai Rohan, Dragoș Pavăl, Dan Șucu, Raul Ciurtin, Radu Timiș, Nicușor Șerban, Felix Tudor Lucutar, Sorin Mândruțescu, Dragoș Damian, Mihai Marcu, Dragoș Anastasiu, Florin Talpeș, Silviu Hotăran, Florin Pogonaru, Alexandrina Gătej și Radu Merică.

Juridice.ro

3 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Jesus !

Riddick spunea...

Nicio interpelare parlamentară, nimic. Parlament de mămăligă.

Crystal Clear spunea...

Da, foarte buna eticheta !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: