20 aprilie 2012

Beneficiarii și facilitatorii



Sau

La plăcinte - înainte
Și la război - înapoi !

Văzusem de ieri că s-a votat la Parlamentul European rezoluția privind baza fiscală consolidată comună a societăților - Raport referitor la propunerea de directivă a Consiliului privind o bază fiscală consolidată comună a societăților (CCCTB) (COM(2011)0121 – C7-0092/2011 – 2011/0058(CNS)).

Bănuiam că nu putea fi ceva bun, dar nu aveam o idee clară despre ce ar putea însemna pentru economia României. Iar azi, mă lămurește Evenimentul zilei cine sunt beneficiarii:  

Cum ar putea România să rămână doar cu o treime din profitul Petrom de impozitat

Profitul obţinut într-un stat membru al Uniunii Europene ar putea să nu mai aducă acelui stat niciun impozit, dacă sucursalele din alte ţări ale grupului de companii au obţinut pierderi.

Scopul acestei baze fiscale consolidate, denumită CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base) este să aducă economii pentru firmele care desfăşoară operaţiuni transfrontaliere în Uniunea Europeană şi să reducă birocraţia cu care se confruntă acestea. În final, efectele ar putea include aducerea unor noi companii în Europa şi stimularea dezvoltării celor existente. [...]

Doar o treime din profitul Petrom ar mai fi impozitat în România

În anul 2011, profitul net al Petrom a fost de circa 830 de milioane de euro, în timp ce profitul net al OMV Group a fost de 1,063 miliarde de euro, în condiţiile în care vânzările au fost de doar 5,2 miliarde de euro în România şi 34 de miliarde la nivelul grupului, iar activele erau de 8,5 miliarde de euro la Petrom, comparativ cu 28,4 miliarde de euro pentru tot grupul. În aceste condiţii, cam o treime din profitul obţinut de Petrom ar mai fi impozitat de statul român.

Proiectul a avut parte până acum de opoziţie din partea mai multor ţări, între care şi România. Celelalte ţări nemulţumite de această idee sunt Marea Britanie, Olanda, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Irlanda, Malta şi Suedia.

*   *   *

Rezoluția a trecut cu  452 de voturi pentru, 172 împotrivă, 36 abțineri și 94 de non-votanți.

Dintre europarlamentarii din România, iată facilitatorii:

Au votat pentru: Elena Oana Antonescu (PDL/PPE),  Victor Boștinaru (PDL/PPE), Corina Crețu (PSD/S&D), George Sabin Cutaș (PC/S&D), Vasilica Viorica Dăncilă (PSD/S&D), Ioan Enciu (PSD/S&D), Ramona Nicole Mănescu (PnL/ALDE), Norica Nicolai (PnL/ALDE), Ioan Mircea Pașcu (PSD/S&D), Cristian Dan Preda (încă PDL/PPE), Adrian Severin (independent), Csaba Sogor (UDMR/PPE), Silvia-Adriana Țicău (PSD/S&D), Laszlo Tokes (UDMR/PPE), Adina-Ioana Vălean (PnL/ALDE) și Renate Weber (PnL/ALDE).

Consemnul de vot al grupului popular (PPE) a fost vot pentru, poziția guvernului României este împotrivă - astfel s-ar explica abținerile europarlamentarilor PDL/PPE (cu excepția celor doi ipochimeni subliniați) și non-votul lui Iuliu Winkler (UDMR/PPE). Sebastian Bodu a votat împotrivă.

2 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cum naiba sa votezi impotriva interesului national ????

Merg inainte, cu tupeu...

Riddick spunea...

L-am întrebat pe Cristian Preda de ce a votat așa - nu a dat un răspuns (dar a publicat întrebarea mea):

De ce ați votat, împotriva interesului național, rezoluția privind baza fiscală consolidată comună a societăților ?

http://cristianpreda.ro/2012/04/19/culoarea-politica-a-usl/#comment-85835


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: